Legszebb álmában sem gondolta volna Sztilkovics Szávó - az a fiatalember, aki a Fiatal Demokraták Szövetsége nevet...

Legszebb álmában sem gondolta volna Sztilkovics Szávó - az a fiatalember, aki a Fiatal Demokraták Szövetsége nevet kitalálta -, hogy ilyen nagy ívű történelmi vállalkozásnak lesz a névadója. Húsz évvel ezelőtt ugyanis, amikor 37 egyetemi és főiskolai hallgató megalakította a Fideszt, az "alapító atyákra" első körben még rendőri figyelmeztetés várt. Ha a tandíjat nem is, a tanulópénzt megfizették: többüket az ország összes egyeteméről való kizárással fenyegették. A többek között Bayer Zsolt, Fodor Gábor, Hamecz István, Kaderják Péter és Orbán Viktor által aláírt alapító nyilatkozat azzal a Kommunista Ifjúsági Szövetséggel szemben kívánt alternatívát állítani, amelynek sorait ekkoriban Gubcsi Lajos, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Stumpf István és Szilvásy György erősítette.

A fideszesek országos ismertsége nem váratott sokáig magára. Ezt egyrészt Orbán Viktor 1989. június 16-ai, a Hősök terén elmondott beszédének köszönhették, hiszen a szónok nem csupán Nagy Imrét és mártírtársait, de velük együtt a kommunizmust is eltemette. A másik esemény, amely ismertté tette a Fideszt, Deutsch Tamás és társai prágai "látogatása" volt. Deutschék Vencel téri bocsánatkérését az 1968-as magyar bevonulás miatt ("Virággal jöttünk, nem tankokkal") a csehszlovák kommunista rendszer vezetői nem tolerálták: se szó, se beszéd lecsukatták őket. Kiszabadításuk a Fidesz és a vasfüggönyt bontó magyar reformista kormány egyetlen közös diadala volt.

Az 1990-es választásokon a Fidesz "radikális-liberális-alternatív" arculattal vitte a kampányt, és 9 százalékos eredményt elérve jutott a parlamentbe. A professzionális politikára való átállás gyorsan ment: az Orbán vezette Fidesz-frakció keményen és ügyesen politizált, gyorsan növelve népszerűségét az Antall-kormányból már 1990 őszén kiábrándultak körében. A taxisblokád után Orbán először (de nem utoljára) jegyezte meg, hogy "a kormány hazudott", amelyben akkor (és többnyire később is) igaza volt. A kormány lesújtó értékelésétől csak akkor tekintett el, amikor ő maga kormányzott.

1992-1993 fordulójára a Fidesz népszerűsége megközelítette a 40 százalékot. A kormányzásra készülő Orbán Viktor módosíttatta a párt alapszabályát, bevezették a pártelnöki rendszert. Orbánra csak egyetlen ember lehetett volna veszélyes - az a Fodor Gábor, aki a tagság körében nála is kedveltebb volt. 1993 ősze hozta el a Fidesz történetének első nagy fordulópontját, amikor féléves belharc után Fodor és követői távoztak a pártból.

Ezzel megnyílt az út Orbán pártbéli hatalmának kiteljesedése előtt, ami jelentős ideológiai fordulattal járt. Rövid távon ez szavazatvesztést hozott, hiszen a párt csak 7 százalékot kapott az 1994-es választásokon. A Fidesz előbb jobboldali liberális, majd polgári liberális, később pedig már a "nemzeti oldalhoz" tartozó polgári pártként határozta meg önmagát. Ezt tükrözte 1995-ös névválasztása is: Fidesz - Magyar Polgári Párt. A Bokros-csomagra adott válasza a párt helyét a nemzeti-konzervatív oldalon jelölte ki.

1996-tól Orbán egyre inkább "idegenszerűnek" érezte a balliberális kormány működését, és a külső erők által diktált modernizációval szemben a nemzeti polgárosodás politikájára épített. 1998-ban kisgazda segédlettel kormányra is jutott. Az általa vezetett Fidesz-FKGP-MDF-koalíció egyaránt törekedett az európai integrációra és az "új honfoglalásra". A jobbközép csoportosulás a posztkommunista elit dominanciáját megtörve létrehozta a vele szemben álló új "polgári" elitet, amelynek támogatására tartósan számíthatott. Orbán az elit kettéosztására való törekvésében nagyobb sikert ért el, mint a kormányzásban, amit a választók többsége túlságosan konfrontatívnak érzékelt.

A Fidesz 2002-es választási vereségében szerepe volt annak, hogy Orbán nem fogadta meg Helmut Kohl német kancellár intelmét, mert engedte, hogy tőle jobbra is létezzen parlamenti párt: a MIÉP. Ez sokáig hasznosnak tűnt számára, mert például az álellenzéki párt révén a jobboldaliak többségbe jutottak a médiakuratóriumokban. De a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után Orbán - a radikális szavazók megnyerése végett - késlekedett elítélni a New York-i akciót, ami számára gyors nyugati bizalomvesztéssel járt.

A vereség sokkjából felocsúdó Orbán az "egy a zászló, egy a tábor" elve alapján a jobboldali szubkultúrák, polgári körök együttműködéséből kinövő közös érzelmi miliőt épített ki - míg a pártépítést és a parlamenti frakció irányítását sokáig ráhagyta Áder Jánosra. 2003-ban pártról szövetségre keresztelték át a szervezetet, hogy integrálják a polgári köröket. A Fidesz gyökeresen átalakult: ettől kezdve a választókerületi pártszervezetek centralizált irányítására és új szakmai, "társadalmi" tagozatokra épült. A "mindent jobban tudunk" élcsapat-mentalitást felváltotta az "együtt írjuk a programot a választókkal" néppárti megközelítése. A fordulat utolsó állomását jelentette az érdektelenségbe fulladó, 2004. decemberi népszavazás, amiből Orbán azt a következtetést vonta le, hogy a nemzeti retorika helyett a szociális kérdést kell előtérbe állítani.

A Fidesz e "baloldali fordulata" 2006-ban nem vezetett eredményre, mert a választók nem fogadták el, hogy "rosszabbul élünk, mint négy éve". Az egymást követő két választási vereség megrendítette Orbán pozícióját, akit már saját pártjában is egyre inkább "táltosnak" tekintettek, mint kormányképes politikusnak. Nehéz helyzetében Orbánnak nem más, mint Gyurcsány Ferenc sietett segítségére, aki előbb megszorító intézkedéseivel, majd kiszivárgott őszödi beszédével váratlanul új életet lehelt a Fideszbe.

Az elmúlt másfél évben a Fidesz sikerrel tudta összekapcsolni a reformok elleni szociális tiltakozást a "hazugságok politikájával" szembeni morális felháborodással, így soha nem látott népi támogatottságra tett szert. Az egyes reformlépések ellen indított népszavazás átütő sikerét Orbán a kormány fölött aratott népi győzelemként, a nemzeti egység helyreállításaként értelmezi.

A Fidesz a magyar demokrácia 18 évéből négyet kormányon, 14-et pedig ellenzékben töltött. Már hosszú ideje övé az "Európa legnagyobb ellenzéki pártja" kétes dicsősége. Jelenleg magasan a legnépszerűbb párt, kétharmados támogatottsággal. Ha ezt legközelebb szavazatokra tudja váltani, akár alkotmányt is módosíthat.

BOZÓKI ANDRÁS

Fókuszban

Túlélőshow

Sorsszerű az MSZP-SZDSZ-koalíció felbomlása, ám a szakítást és a valószínű kisebbségi kormányzást egyelőre korántsem sorscsapásként, hanem inkább felszabadulásként élik meg a felek.

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Van egyfajta retrohangulata egy ilyen kockás szövetes Teslának

Megállapodott az Egyesült Államok és Kína, nem lesz amerikai pótvám

Megállapodott az Egyesült Államok és Kína, nem lesz amerikai pótvám

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Eger korábbi fideszes polgármestere pénzt ígért egy erdélyi templomra, végül egy forintot sem utalt

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Azt hitte, itt a vége a Brexit-cirkusznak? Most jön a java

Ákos mást is megkeresett az I. kerületi borozó-ügyben, de valami bűzlött a papírok körül

Ákos mást is megkeresett az I. kerületi borozó-ügyben, de valami bűzlött a papírok körül