Mindössze 33 olyan képviselő ül a Házban, aki az első szabad parlament óta birtokol mandátumot, ők sem mind 1990...

Mindössze 33 olyan képviselő ül a Házban, aki az első szabad parlament óta birtokol mandátumot, ők sem mind 1990 márciusában szereztek megbízatást. Az ötödik ciklusukat húzó törvényhozók vagyonának gyarapodását nem lehet a kezdetektől figyelemmel kísérni hivatalos adatokból, az 1997 előtti vagyonnyilatkozataikat az ügyrendi bizottság a nyilvánosság elől elzárva őrzi. Az 1990-es képviselői jogállási törvény ugyanis elrendelte a bevallást, ám nem rendelkezett annak nyilvánosságáról. A kilencvenes évek összeférhetetlenségi vitáinak nyomán született 1997-es törvény viszont megfeledkezett a korábbi - a mainál egyébként sokkal kevésbé részletes - vagyonnyilatkozatok zártságának megszüntetéséről, így csak az elmúlt tíz évről kaphat képet a közönség. Arról is csak részlegeset, hiszen a háztartási vagyonnyilatkozatok ma is zártak.

Ebből szinte csak annyi rajzolódik ki róluk, hogy ezek a politikusok kisebb lakásból nagyobba költöztek - lehetőleg valamelyik budai kerületbe, mint például Dávid Ibolya (MDF), Magyar Bálint (SZDSZ) vagy Varga Mihály (Fidesz). Eközben a Suzukikat, Ladákat menő márkákra cserélték, termőföldeket vettek. Akkoriban közülük Deutsch Tamás (Fidesz) és Keleti György (MSZP) nem rendelkezett ingatlantulajdonnal. A szocialisták egykori honvédelmi minisztere most is csak haszonélvezeti jogot jelentett be, míg az előbbi - ma már Deutsch-Für néven - egy fél lakást. Teljes vagyontalanságot azonban csak Keleti bevallása mutatott 1997-ben, a fideszes képviselőnek ugyanis akkor már volt egy Suzukija. Ami a lakóingatlanok számát illeti, leginkább Eörsi Mátyás (SZDSZ) gazdagodott: budapesti lakásai révén tavaly a legfontosabb bevétel a havi 900 ezer bérleti díj volt nála.

A manapság leggazdagabb képviselő is régi politikus, a Kádár-rendszer minisztere, Kapolyi László (MSZP), aki három sikertelen próbálkozás után 2002-ben szerzett mandátumot (1990-ben függetlenként, 1994-ben és 1998-ban szociáldemokrataként próbálkozott). A több százmillió forintnyi bankbetéttel, kötvénnyel, befektetési jeggyel és jelentős földbirtokokkal rendelkező törvényhozó tavaly több mint havi 900 ezer forintot kapott mint akadémikus és tanácsadó, energetikai cégcsoportja vezetéséért viszont csak havi 50 ezret. Persze a nagy pénzt a vállalkozás hozta: a System Consulting Zrt.-től 224,8 millió forint osztalékot, 346,4 millió forint osztalékelőleget vett fel a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke, s 108 millió forintért egy ingatlant is eladott cégének. De nem csupán a vagyonlista tetején, hanem az alján is az MSZP-frakció egyik tagja áll Ágh Péter Fidesz-politikus társaságában: Tóbiás József nyilatkozata szerint teljesen vagyontalan volt 2007 végén.

Fókuszban

A fele nem tréfa

Nem okozna fennakadást a törvényhozás menetében, ha megfeleznék az Országgyűlés létszámát - erre a következtetésre lehet jutni a képviselők tavalyi jövedelmét elemezve. A jól fizető, ám a parlamenti aktivitásnak ártó polgármesteri "mellékállások" mégis megmaradnak.

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Elhalasztották a kínai parlament ülésezését a koronavírus miatt

Lezártak több olasz várost a koronavírus miatt

Lezártak több olasz várost a koronavírus miatt

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

Felütötte fejét a hőstressz, pusztul az ausztrál Nagy-korallzátony

Már 4 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Már 4 halálos áldozata van a koronavírusnak Olaszországban

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait

Kihúzták a hatoslottó nyerőszámait