Tetszett a cikk?

Szép nagy kört tett meg az elmúlt hét év alatt Mikola István, a Fidesz egykori egészségügyi minisztere.

Szép nagy kört tett meg az elmúlt hét év alatt Mikola István, a Fidesz egykori egészségügyi minisztere. Míg pártbeli társai, Pesti Imre és Molnár Ágnes a szocializmusból itt maradt egészségügy bástyáit védik, ő maga a Hospinvest Zrt. által üzemeltetett Kiskunhalasi Semmelweis Kórház múlt heti ünnepségén tette világossá, bizonyos, szabályozott keretek között szerinte van helyük a vállalkozásoknak az egészségügy területén. Pedig 2001-ben, még miniszter korában ő akadályozta meg a halasi kórház funkcionális privatizációját, s nyújtotta be 2002-ben a parlamentnek a szocialisták által utóbb visszavont kórháztörvényt, majd a 2004. végi népszavazás előtt kampányolt a kórházak "eladása" ellen. Míg a politikusok vitáztak, az élet ment tovább: Kiskunhalason 2004-ben nyerte el a kórház működtetési jogát a magyar tulajdonosok által 2000-ben alapított Hospinvest, és azóta további három kórház (Hatvan, Gyöngyös, Parád), valamint négy járóbeteg-szakrendelő munkáját szervezi. Az érdekkör további bővítéséhez 4 millió eurós tőkét az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) biztosított azzal, hogy 2007 őszén kisebbségi részvénycsomagot vásárolt a Hospinvestben.

Kiskunhalason egyébként lecsendesedtek a kórház körüli politikai töltetű indulatok, a város fideszes többségű képviselő-testülete június végén egyhangúan elfogadta a város és a Hospinvest Zrt. közötti szerződés módosítását. A 2004-ben vállaltak módosítását kérte a zrt, arra hivatkozva, hogy azóta, a kapacitáscsökkenés és teljesítményvolumen-korlát szigorítása miatt számottevően megváltoztak az egészségügy finanszírozásának a feltételei. Emiatt az utóbbi másfél évben szünetelt az eredetileg vállalt beruházási terv végrehajtása, amely jövőre azonban folytatódik a korábban tervezetthez képest 10 százalékkal megemelt összeggel. Az önkormányzat a négy évvel ezelőtti feltételeknél nagyobb ellenőrzési jogosítványt harcolt ki magának, és azt is elérte, hogy a város 60 éven felüli lakosait ingyen szűrje a kórházat működtető vállalkozás.

A Hospinvest térnyerését ellenzők és a cég most Egerre koncentrálnak, ahol a megyei kórház működtetésbe adásáról április közepén döntött a megyei közgyűlés. A magukat kórházvédőknek nevező érdekvédelmi szervezetek fő követelése, hogy ne szűnjön meg a dolgozók közalkalmazotti státusa. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint - amint egy július 15-ei reggeli tévéműsorban hangsúlyozta - az "egészségügyi dolgozót vagy az orvost kilökni a közalkalmazottiságból és kitenni a közvetlen szerződéskötés veszélyének" a jogi védettség megszűnésével egyenértékű. Jóllehet a Hospinvest által kínált munkaszerződés az eddigi bérek megtartását, 13. és 14. havi juttatást is ígér az egri kórház dolgozóinak, mégsem biztos, hogy szeptember elsejéig összejön az intézmény működtetéséhez szükséges munkavállalói gárda. A névre szóló borítékokat, bennük a kitöltendő szerződésekkel, kórházvédők gyűjtik össze, még mielőtt azt a dolgozók elolvashatnák - tett ez ügyben rendőrségi feljelentést 16 "erőszakos begyűjtő" ellen Kollányi Gábor, a Hospinvest Zrt. főtulajdonos-irányítója. "Az évi 6 milliárd forintos OEP-bevételből működő kórház helyzetén mindenképpen változtatni kell - állítja Sós Tamás, a megyei közgyűlés szocialista elnöke -, a versenyképességét növelni kell, legyen szolgáltató, betegközpontú intézmény." Ehhez beruházás, szakértelem és a jelek szerint nem kevés eltökéltség is kell. A Hospinvest másik tulajdonosa, Deák Gábor meg is tette az első gesztust: egy tévéműsorban azt üzente a kórházvédők leghangosabbikának, Szabó Pálnak, hogy az új üzemeltető az ő kapuőri munkájára is számít, továbbra is portás maradhat.

GÁTI JÚLIA

Fókuszban

Altatás műtét nélkül

Inkább a konfliktusok csillapítására, semmint a rendszer lényegi korrekciójára törekszik a következő két évben az egészségügyi miniszter Biztonság és partnerség címen meghirdetett programja.

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Halálra gázoltak egy férfit, aki az M3-as autópályán gyalogolt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Újabb 87 beteg halt meg a koronavírus miatt

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár

Sugárterápiába fektet a volt egészségügyi államtitkár