Tetszett a cikk?

Pénzügyi tekintetben van mire építenie Székely Tamás miniszternek, mivel szabaddemokrata elődei az...

Pénzügyi tekintetben van mire építenie Székely Tamás miniszternek, mivel szabaddemokrata elődei az egészségbiztosításban 2002 és 2006 között bekövetkezett, robbanásszerű és már-már fenntarthatatlan kiadásnövekedést sikerrel fékezték meg. Az Egészségbiztosítási Alap kiadásai két év alatt csaknem a GDP 1 százalékával csökkentek, ezen belül a gyógyítást és megelőzést szolgáló tételek kismértékben növekedtek, a gyógyszerkasszáé pedig még az idén is mintegy 40 milliárd forinttal alatta marad a 2006-osnak. Míg 2000 és 2006 között a központi költségvetésnek egyre több adóbevételt kellett átirányítania az Egészségbiztosítási Alapba, a stabilizációs erőfeszítések egyik sikereként ez az összeg a 2006-os 378 milliárd forintról az idén 353 milliárd forintra csökkenhet.

A megcélzottnál is radikálisabb kiigazítás azonban olyan heves ellenzéki és lakossági ellenállásba ütközött, hogy a kormány a reform több meghatározó elemétől visszatáncolt. A márciusi népszavazás megszüntette a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, majd elenyészett a több-biztosítósnak indult, idővel több pénztárassá szelídült modellkísérlet is - feltehetően nemcsak amiatt, mert az ősszel szintén népszavazás tárgya lesz, hanem azért is, mert a pénztárak kisebbségi tulajdona a biztosítási szakmának már nem volt elég vonzó.

Az Egészségbiztosítási Alap fenntarthatósága érdekében a szabaddemokrata miniszterek mind a kiadásokat, mind a keresletet korlátozták, és megtakarítási terveiket talán még túl is teljesítették. Az indokolatlan orvoslátogatások csökkentését szolgáló vizitdíj kiiktatásával - ami Székely Tamás szerint eddig 10-15 százalékos forgalomnövekedéssel járt - még a korábbinál is nagyobb súlya lehet a kínálati oldalon elrendelt megtakarító szabályoknak, így az egyes gyógyító intézmények teljesítménykorlátozásának, illetve a Molnár Lajos miniszter által elrendelt ágyszámcsökkentésnek. Bár az utóbbi volt talán az ellenzék szemében a miniszter fő bűne, a statisztikai adatokból kiderül, korántsem ő volt annak élharcosa: a működő kórházi ágyak száma 1992-ben 98,5 ezer volt, ez 1997-re 83,5 ezerre csökkent, vagyis a kapacitásokat a Horn-kormány faragta le a legkeményebben. Az Orbán-kormány további, több mint 3 ezres ágyszámcsökkentése után a kapacitás 2001 óta nagyjából 80 ezer körül stabilizálódott. Tavaly decemberben az aktív ágyak száma 48 ezer, a krónikusaké közel 30 ezer volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal -, az előbbieké egy év alatt az ötödével mérséklődött, az utóbbiaké viszont 45 százalékkal nőtt. E tekintetben az a megtakarítás, hogy a krónikus ágyakat az aktívakhoz viszonyítva még félpénzért sem finanszírozza az egészségbiztosító. Egy aktív belgyógyászati ágyért például négyszer annyi szakmai pontot kap egy kórház, mint egy krónikusért.

Vastagon hozzájárult az Egészségbiztosítási Alap konok mínuszának a lefaragásához a pénzügyi tárca és az adóhatóság is, az előbbi például azzal a törvényben is szentesített leleményével, hogy a minimálbér kétszerese után kell járulékot fizetni, az utóbbi pedig azzal, hogy tisztázta, kik jogosultak az ellátásra. Székely Tamás ezt az ellenőrzést újabb informatikai fejlesztésekkel kívánja megerősíteni. Gyaníthatóan tartósnak bizonyul Molnár Lajos és Horváth Ágnes miniszteri ténykedésének több más eleme is, így az Egészségbiztosítási Felügyelet működése, a kötelező számlaadás a pácienseknek, a patikaliberó vagy éppen a gyógyszergyártókat 12 százalékos, központilag diktált árengedményre és forgalomarányos befizetésre kötelező törvény. Bár ennek egyik paragrafusa szintén elvérzett: az Alkotmánybíróság az úgynevezett gyógyszerlátogatók - a medicinák szóbeli propagálására vállalkozó orvosok - után fizetendő, alkalmazottanként 5 millió forintos "adókötelezettséget" megszüntette.

Fókuszban

Altatás műtét nélkül

Inkább a konfliktusok csillapítására, semmint a rendszer lényegi korrekciójára törekszik a következő két évben az egészségügyi miniszter Biztonság és partnerség címen meghirdetett programja.

Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

Állami pénzből bővülhet a fővárosi CT és MR diagnosztikai ellátás

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta

881,9 km/h-val repült a távirányítós repülő, pedig hajtómű sem volt rajta