További európai katonák bevonása nélkül is elboldogulna az USA Afganisztánban - fejtegette egyebek között Barack Obama...

További európai katonák bevonása nélkül is elboldogulna az USA Afganisztánban - fejtegette egyebek között Barack Obama kilencnapos európai és közel-keleti körútja után a Chicago Tribune tudósítójának, Mike Dorningnak. (Az interjút a Global Viewpoint sajtóügynökség bocsátotta a HVG rendelkezésére.)

El tudja már képzelni magát, amint elnökként képviseli külföldön Amerikát?

Eddig sem idegenkedtem ettől a szereptől. És úgy vélem, ez az út bebizonyította az amerikai népnek, hogy képes vagyok jól ellátni ezt a feladatot.

Meg tudja változtatni azt a képet, ami Amerikáról kialakult a világban?

Igen.

És milyen gyorsan?

Nem gondolom, hogy azonnal. Nem hiszem, hogy attól, mert én vagyok az elnök, a német és a francia állampolgárok máris örömmel küldenek majd katonákat külföldre. De úgy vélem, hogy mind hangvételében, mind tartalmában egy olyan amerikai külpolitikát tudok megjeleníteni, amelyről az emberek úgy gondolják, hogy másokat is figyelembe vesz.

Útja során tapasztalt ellenségességet Amerika iránt?

Nem hiszem, hogy az emberek különösebben ellenségesen tekintenének Amerikára. Néhány amerikai politikai döntés azonban frusztrálta őket.

Nem volt túlzott önteltség egy ilyen körutat tenni?

Nem. Nézze, miután John McCain lett a republikánus elnökjelölt, ő is a világnak ugyanezen vezetőivel találkozott, ugyanilyen körutat tett, és - nagyon helyesen - ellátogatott Kanadába, Mexikóba és Kolumbiába, azokra a helyekre, amelyek kitüntetett szerepet játszanak a külpolitikájában. Őt senki sem vádolta önteltséggel, s ebben az esetben sem lehet szó ilyesmiről.

Mi volt útjának politikai hozadéka?

Nem hiszem, hogy rövid távon bármiféle politikai előnnyel járt volna. Az amerikai embereket jelenleg a benzin ára aggasztja, meg az, hogy egyre többet kell fizetni az élelmiszerért. Éppen ezért politikailag éppenséggel hátrány az, ha ilyenkor valaki egy hetet külföldön tölt. Ugyanakkor hosszú távon egy ilyen út talán meg tud győzni néhány választót arról, hogy amikor novemberben az urnák elé járul, ne gondolja azt, hogy a világpolitikában nem tudok elég hatékonyan fellépni.

Félretéve az optimista retorikát: mit tehetünk Afganisztánban, ha az európaiak nem hajlandók több katonát küldeni?

Ebben az esetben is megtesszük a szükséges lépéseket: csapatainkat és a NATO-erőket az igényeknek megfelelően átcsoportosítjuk, hatékonyabban szervezzük meg az együttműködésüket, felgyorsítjuk az afgán hadsereg kiképzését és feltöltését, és erélyesebben működünk együtt Pakisztánnal is a pakisztáni-afgán határrégióban lévő terrorista kiképzőtáborok felszámolásában.

De lehet-e előrelépés több európai katona nélkül?

Először azokat a csapatokat használjuk ki jobban, akik már ott vannak. Küldjük oda azt a két további dandárt, mintegy 7 ezer katonát, amit már megígértünk. Vegyük rá az afgán kormányt, hogy működjön hatékonyabban, lépjen fel a korrupcióval és a kábítószer-kereskedelemmel szemben. És érjük el, hogy Pakisztán is jobban azonosuljon a céljainkkal. Először ezeket a lépéseket tegyük meg, aztán vizsgáljuk meg, tudunk-e így haladást elérni.

Mi történik, ha az USA vagy Izrael már az elnökválasztás után, de még az új elnök beiktatása előtt megtámadja Iránt? A már megválasztott, de be nem iktatott elnöknek részt kell-e vennie egy ilyen döntés meghozatalában?

Ilyen hipotetikus kérdésekkel nem foglalkozom. De Iránnak semmi esetre sem szabad várnia a nemzetközi közösséggel folytatott komoly tárgyalások megkezdésével az új amerikai kormányzat beiktatásáig.

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Tényleges életfogytiglant kapott a zsámboki gyilkos

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Egy nappal a békekonferencia előtt törtek ki a harcok Líbiában

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

Változás jön a Chrome böngészőbe, lelövi a Google az alkalmazásokat

A mesterséges intelligencia fogja megmondani a Warner Bros.-nál, mikor mutassanak be egy új filmet

A mesterséges intelligencia fogja megmondani a Warner Bros.-nál, mikor mutassanak be egy új filmet

Német-magyar állampolgár diplomata bukott le kémkedés gyanújával

Német-magyar állampolgár diplomata bukott le kémkedés gyanújával

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is