Gyurcsány Ferenc kormányfő augusztus 15-én Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke társaságában...

Gyurcsány Ferenc kormányfő augusztus 15-én Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke társaságában reggelizik Pekingben - adta hírül internetes naplójában a már a helyszínen tartózkodó Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki az információt a NOB protokollfőnöki minőségében osztotta meg olvasóival. Arról nem szól a hír, hogy a miniszterelnököt elkíséri-e a reggelire legkisebb fia, Tamás is, aki szintén ott lesz az olimpián. Utóbbit már Daróczi Dávid kormányszóvivő jelentette be hétfői internetes sajtótájékoztatóján, külön hangsúlyozva, hogy az augusztus 14-e és 18-a között az olimpiára a fiával együtt utazó miniszterelnök maga állja gyermeke repülőjegyének költségeit. Ahogyan a sportot felügyelő miniszterként két turnusban Pekingbe utazó Gyenesei István is, aki a játékok első öt, illetve utolsó hat napjára viszi magával a fiát, illetve feleségét. A Pekingbe az első alkalommal Schmitt feleségével is egy gépen utazó Gyenesei szintén bejelentette már, hogy saját zsebből fizeti családtagjainak utazási költségét. Ami nyilván nemes gesztus, de nehezen elképzelhető, hogy a családtagok nem veszik majd igénybe a fontos vendégeknek dukáló kiemelt ellátást. Daróczi a hivatalban lévő kormánytagok közül Szekeres Imre honvédelmi miniszter augusztus 6-a és 10-e közötti útját említette még, aki a Magyar Triatlon Szövetség elnökeként, a sportági szervezet költségén utazik. Pekingben lesz Elbert Gábor hivatalban lévő, de már lemondott szakállamtitkár is, mégpedig - ahogyan azt korábban a HVG-nek is elmondta (2008. augusztus 2.) - a Nemzetközi Birkózószövetség meghívására.

Az olimpiai csapat, illetve az ennél szélesebb kört felölelő delegáció személyi összetételéről szóló előterjesztést július 5-én fogadta el a MOB közgyűlése. Azóta némileg változott a versenyzők listája: nem indul például az olimpián a sérülése miatt visszavonulását nemrégiben bejelentő Győrffy Dóra magasugró, ellenben bekerült az utazókeretbe a kiküldetési szintet az utolsó pillanatban megdobó, az athéni doppingbotránya utáni eltiltását letöltött Fazekas Róbert diszkoszvető. Nem mindenki utazik a MOB által meghívott különböző szövetségi vezetők és az előterjesztésben VIP-vendégekként aposztrofált notabilitások közül sem. Előbbire példa Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, aki a HVG-nek elmondta, hogy itthoni feladatai miatt nem tud kiutazni és a helyszínen szurkolni lányának, a vízilabdázó Dórának. A szövetséget a volt olimpiai bajnokként a Peking Szurkolói Klub tagjaként a Pegazus Tours által kiutaztatott Dunai Antal alelnök, illetve az olimpián szintén meghívottként részt vevő Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató képviseli.

A meghívott olimpiai bajnokok tíz tételből álló teljes garnitúra formaruhát, valamint kilencdarabos Adidas sportfelszerelést kapnak a MOB-tól. Formaruhát nem kapnak, de az Adidas-kollekcióból a 17 tételből álló teljes garnitúra jut a VIP-vendégek közül az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságából meghívott két politikusnak, a fideszes elnök Bánki Eriknek és a szocialista alelnök Páva Zoltánnak, valamint a szintén olimpiai bajnok exöttusázó Török Ferencnek, a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány elnökének. Ugyanez az ellátmánya a szintén VIP-listás Orbán Viktor Fidesz-elnöknek is, aki - ahogyan a szintén VIP-meghívott Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin házelnök - a HVG tudomása szerint nem él a meghívással, és nem utazik Pekingbe.

Lesz ruhaellátmányuk a MOB által meghívott szponzoroknak is, akik név szerint nem szerepelnek az előterjesztésben, meghívásukkal az olimpiai bizottság a támogatásért fejezi ki háláját. Ez a csapat elég népes, a két turnusban 39, illetve 35 fő szerepel. Szintén jelentős létszámmal lesz jelen a Magyar Televízió olimpiai stábja, a köztévét 51 fő képviseli. Az athéni 217 sportolóval szemben Pekingben csupán 171 fős magyar versenyzői csapatot 73 edző és sportvezető kíséri. Az alacsonyabb versenyzői létszám azt is jelenti, hogy míg Athénban 32 fős volt az egészségügyi csoport létszáma, addig most csupán 18 orvos, illetve gyúró látja el a csapatot.

Olimpia

Ötkarikacsapás: helyszíni tudósítás az olimpiai nyitány előtt

Három évtizede indult reformjait akarja megkoronázni és világpolitikai szerepét megerősíteni egy tökéletes olimpiával Peking, ahol 21. századi díszletek közé emelték a játékokat. Az esemény egyben Kína és a külvilág zökkenőktől sem mentes nagyszabású ismerkedése is.

Jel érkezett az űrből, egy rejtőzködő új bolygóhoz vezette a tudósokat

Jel érkezett az űrből, egy rejtőzködő új bolygóhoz vezette a tudósokat

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Szupererőt ad a szemeknek az új kontaktlencse, a sötétben is lát vele az ember

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Meghan Markle-ról kétszer több negatív cikk született, mint pozitív

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

8,2 millió forinton nyit itthon az új Skoda Octavia

8,2 millió forinton nyit itthon az új Skoda Octavia