szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Ötszázmilliárd forinttal javulhatna az államháztartás egyenlege, ha az önkormányzatok a bankok helyett az...

Ötszázmilliárd forinttal javulhatna az államháztartás egyenlege, ha az önkormányzatok a bankok helyett az államkincstár számláján tartanák a pénzüket. Átlagosan ugyanis ennyi pénz van a települések banki folyószámláin, amire jó, ha 2-3 százalékos kamatbevételt el tudnak könyvelni. Ezért az Állami Számvevőszék Kutatóintézete (Ászkut) kincstári számlákra terelné át az önkormányzatok átmenetileg szabad pénzeit, amire az állam a diszkontkincstárjegyekét megközelítő kamatot fizetne. A kincstárjegyek hozama jelenleg 9–10 százalék.

Az államnak ugyanakkor olcsóbbá válna az adósság menedzselése, ennyivel kevesebb kincstárjegyet kellene ugyanis kibocsátania – érvelt a javaslat mellett a HVG érdeklődésére az Ászkut tudományos főmunkatársa, Vigvári András. Az 500 milliárd forint egyúttal pénzalapot képezhetne egy önkormányzati hitelgarancia-rendszerre, vagyis az állam ezzel a fedezettel vállalhatna kezességet a települések hitelfelvételeire. Így olcsóbb lenne a garanciadíj, és javulna az önkormányzatok hitelképessége. A garanciaalapot akár uniós forrásokkal is ki lehetne egészíteni, amiből olyan fejlesztések finanszírozására is jutna pénz, amelyeket a vissza nem térítendő pályázati pénzekből Brüsszel nem támogat, az önkormányzatoknak viszont óriási az igényük rá. Tipikusan ilyenek a felújítások, amelyeknél valóban nehéz kimutatni a megtérülést vagy a fenntartható fejlődést.

Más kérdés, mit szólnának ehhez a jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező bankok, ráadásul az önkormányzatok is ódzkodnak a kincstári számlavezetéstől. A számlamozgások alapján ugyanis nyitott könyvvé és kontrollálhatóvá válna a helyhatóságok gazdálkodásának szabályszerűsége. „Ezzel egyértelműen az állam szerepe növekedne” – kommentálta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a kincstári számlavezetés ötletét. A gödöllői polgármester szerint előbb-utóbb bekövetkezne, hogy az önkormányzatok csak különféle engedélyekkel juthatnának a pénzükhöz. Gémesi ugyanakkor határozottan támogatná egy állami és önkormányzati tulajdonban lévő bank létrehozását, amely a folyószámla-vezetés mellett a fejlesztési forrásokat is kezelné. A polgármester szerint az önkormányzati bankon keresztül a települések 800 milliárd forintos adósságállományát is konszolidálni kellene, amit Gémesi azzal indokol, hogy a helyhatóságok sokszor azért kénytelenek eladósodni, mert a hiányos költségvetési finanszírozás miatt a kötelező feladatokat is csak pótlólagos forrásból tudják ellátni.

Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Már hat halottja van a koronavírus-fertőzésnek Olaszországban

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére

Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére