HVGMegadta magát a recessziónak a magyar gazdaság: a tavalyi negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2...

HVG
Megadta magát a recessziónak a magyar gazdaság: a tavalyi negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, miközben az euróövezetben ennél szerényebb, 1,2 százalékos átlagos csökkenést regisztráltak. Ám minden relatív: Japán például 2007 utolsó három hónapjához viszonyítva 4,6 százalékos GDP-mínusszal borzolta az elemzők és befektetők idegeit, akik hétfőn, a hír hallatán rögvest menekülésbe kezdtek minden kockázatos térségből és valutától, így a forinttól is. Más összevetésben sem kiugróan rossz a magyarországi GDP-adat: a visszaesés az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékos volt, miközben a július–szeptemberi időszakhoz képest Japán 3,3 százalékot veszített, az euróövezet gazdaságai átlagosan 1,5 százalékkal zsugorodtak.

Bármelyik összehasonlítást vesszük is alapul, tény, hogy a magyar gazdaság számára a három egymást követő, egymásra épülő sokk túlontúl erősnek bizonyult. Egyrészt a fő exportpiacok április–május óta egyfolytában szűkülnek, megnehezítve a magyarországi ipar értékesítését. Tavaly az év egészében az ipari termelés 1,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2007-ben. Ennél is aggasztóbb, hogy decemberben az ágazat exportja 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Másrészt a nemzetközi pénz- és hitelpiaci válsággal a korábbi tőkebeáramlást tőkekivonás váltotta fel, a forint erősödését pedig annak gyengülése, amit a jegybank drasztikus kamatemeléssel vélt csak megállíthatónak. A monetáris politikával párhuzamosan tovább szigorodott a fiskális politika is, amennyiben az államháztartás finanszírozhatósága érdekében a magyar kormány tavaly októberben az eredetileg tervezettnél kisebb, 3,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt jelölt meg. Ezt aztán a negyedik negyedévben végrehajtott takarékossági intézkedésekkel – legalábbis a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint – sikeresen be is tartotta. Így viszont a külpiaci tényezők és a honi kényszerintézkedések egymással versengve mélyhűtötték a magyar gazdaságot.

A tavalyi negyedik negyedéves GDP-adat ismét változtathat az idei évre tervezett makrópályán, valamint a hozzá párosított költségvetésen – bár mindez csak fikció, mert momentán sem pálya, sem számszakilag hitelesnek tekinthető költségvetési prognózis nincs. A pénzügyi tárca 2008 egészére még tavaly decemberben is 1,3 százalékos növekedést feltételezett, ezzel szemben a GDP tavaly csupán 0,6 százalékkal bővült. Vagyis a gazdaság 2009-ben várható zsugorodását eleve alacsonyabb bázisról kell majd számolni. A decemberben felújított konvergenciaprogram az idei évre 3,1 százalékos inflációt és 0,9 százalékos visszaesést tartalmazott, azaz folyó áron 2,2 százalékkal bővülő GDP-t. Ezzel szemben az elemzők ma már 3–4 százalékos visszaesést is lehetségesnek tartanak, sőt a kormányfő maga is utalt rá, nem elképzelhetetlen a 3,5 százalékos zuhanás sem. Ebből pedig az következik, hogy az idei GDP nominálisan is kisebb lehet, mint a 2008-as volt; reálértékben pedig várhatóan a 2006-os szintre, netán az alá esik vissza a gazdaság teljesítménye.

A háztartások fogyasztása úgyszintén. Vagy akár a 2005-ös szint alá, mert e tekintetben az infláció az év második felében még okozhat kellemetlen meglepetést, amennyiben a tervezettnél jobban is megcsapolhatja a lakossági jövedelmeket. Bár januárban a fogyasztói árak csupán 3,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, és pillanatnyilag minden jel az infláció további csökkenésére utal, a forint gyengülése azonban előbb-utóbb megjelenhet az importált termékek áremelkedésében. Az általános forgalmi és a jövedéki adó növelése az őszi hónapokban szintén felfelé mozdíthatja el az árszintet. Veres János pénzügyminiszter kedden – az elmúlt négy hét euróárfolyama alapján – már az év egészére 3,7–3,9 százalékos inflációt jövendölt. Elemzői körökben azonban egyelőre úgy vélik, a világban olyan erős dezinfláció tapasztalható, és olyan lanyha a lakossági kereslet, hogy az árak meglódulásától még gyenge forint és mérsékelt áfaemelés mellett sem kell tartani, ám a gazdasági fejlemények nem feltétlenül követik a mégoly ésszerű prognózisokat. Például ha a forint hétről hétre megdönti saját negatív árfolyamrekordjait. A belföldi energia- és üzemanyagárak esését már eddig is tompította (az árak adótartamán kívül) a forint gyengülése a dollárral szemben: 2008 januárja óta a kőolaj világpiaci ára több mint a felével zuhant, ugyanakkor Magyarországon a járműüzemanyagok ára azóta csak az ötödével mérséklődött.

FARKAS ZOLTÁN

Fókuszban

Alapműveletek

Fellendülés idején akár funkcionálhattak volna a Gyurcsány Ferenc kormányfő által a parlamentben hétfőn elővezetett adóátrendezési javaslatok. Recesszióban viszont kétséges, hogy az erőteljes külpiaci kitettségű magyar gazdaságot kellőképpen élénkíthetik-e a versenyhátrányt csak mérsékelni képes munkateher-csökkentések.

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Doku360: "Nem volt más választás, benyomtam a fák közé" - légicsata Budapest felett

Doku360: "Nem volt más választás, benyomtam a fák közé" - légicsata Budapest felett

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”

Az egyik legjelentősebb magyar emberi jogi folyóirat nem szemlézi többé az Alkotmánybíróság döntéseit, mert az „a hatalom szolgálatába szegődött”