„Amit lehet, azt meg fogja tenni és megteszi jelen pillanatban is a kormány az árfolyam stabilizálása érdekében” –...

„Amit lehet, azt meg fogja tenni és megteszi jelen pillanatban is a kormány az árfolyam stabilizálása érdekében” – közölte sejtelmesen Veres János pénzügyminiszter kedd kora délutáni sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy aznap reggel a forint, a régiós devizákkal egyetemben, egészen a 309-es rekordszintig gyengült az euróval szemben a bankközi devizapiacon. Egy nappal korábban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke még azt mondta, a jegybank rendelkezik olyan eszközökkel, amelyekkel képes tompítani a forintárfolyam tavaly október óta megfigyelt túlzott kilengéseit.

Mivel a kamatemelés az idei évre várható több százalékpontos recesszió miatt nemigen lehet megoldás, s a szóbeli intervenció is kevésnek tűnik már, a legkézenfekvőbb megoldásként a devizapiaci beavatkozás jöhetne szóba. Ennek során a kormány kezdeményezésére az MNB euró ellenében történő forintvétellel próbálhatná erősíteni a hazai valuta árfolyamát. Csínján kell bánni azonban az intervencióval. A jegybank január végén 23,8 milliárd eurós devizatartalékkal rendelkezett. Ebből 6,9 milliárd euró a Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank 20 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomagjából származott, ahonnan további 2,5 milliárd euró hívható le az IMF hétfőn befejeződött szokásos negyedéves felülvizsgálata alapján. S bár James Morsink, az IMF delegációvezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, „a segítség azt is célozta, hogy az árfolyam vonatkozásában az államnak legyen mire hagyatkoznia”, vélhetően a hitelnyújtók nem néznék jó szemmel, ha a jelenlegi forráshiányos helyzetben túl sok menne el a forintkurzus megvédésére.

Mindazonáltal a HVG által megkérdezett devizakereskedők az utóbbi napokban nem látták jelét a jegybanki beavatkozásnak, igaz, ennek tettenérése elmondásuk szerint éppenséggel nem könnyű. A jegybankok ugyanis eleve nem közvetlenül, hanem a kereskedelmi bankokon keresztül szoktak megjelenni a bankközi devizapiacon, ráadásul most az intervenció nagysága sem lehet árulkodó, mivel a jelenlegi alacsony likviditású piacon kisebb tételekkel is árfolyam-elmozdulást lehet elérni.

Mégis mekkora az az árfolyam, amelynél az MNB már erős késztetést érezhet a beavatkozásra? – a rohamosan gyengülő forint miatt ezekben a napokban jóformán mindenki ezt kutatja. „Nincs olyan határ, amit az MNB fontosnak tartana, hiszen a gazdaság változóban van, s ha lennének is ilyen határok, azok folyamatosan tolódnának” – jelentette ki Simor. Mindenesetre elemzők a jegybankelnök korábbi megnyilatkozásaiból arra következtetnek, ez az ingerküszöb 310–320 forint közötti euróárfolyamnál lehet. Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke viszont a minap azt mondta, már 300 forint feletti eurókurzus is nagyobb pénzügyi stabilitási problémákhoz vezethet a bankrendszerben a vállalkozások és a lakosság nagyfokú devizahitel-kitettsége miatt.

A magyar bankrendszeri feszültségek a befektetők alacsony kockázatvállalási hajlandóságával megspékelve növelik a magyar államcsőd kockázatának esélyét – riogatott a múlt héten két nagy londoni bankház, a tavaly becsődölt amerikai Merrill Lynch megmaradt brit részlege és a Barclay's Capital – talán nem merő üzleti érdekből. Szerintük a vártnál mélyebb recesszió, illetve a gyengülő forint – a magyar gazdaság fokozott devizahitel-kitettsége miatt – felnagyítja a bankok hitelportfólió-problémáit. Veszélyesnek érzik, hogy az államadósság fokozatosan nőtt (még ha ebben benne van is a nemzetközi mentőcsomagból lehívott pénzzel megnövelt devizatartalék), és a következő években további emelkedésére lehet számítani, miközben a magyar gazdaság hosszú távú kilátásai gyengék, az állampapírpiac pedig korlátozott forrásbevonást tesz lehetővé. Utóbbi tavaly október óta tetszhalott, a két számjegyű hozamok ellenére sem akad vevő az államkötvényekre. Így egyelőre a magyar államadósság finanszírozása elsősorban a nemzetközi hitelkeretből oldható meg.

CSABAI KÁROLY

Fókuszban

Alapműveletek

Fellendülés idején akár funkcionálhattak volna a Gyurcsány Ferenc kormányfő által a parlamentben hétfőn elővezetett adóátrendezési javaslatok. Recesszióban viszont kétséges, hogy az erőteljes külpiaci kitettségű magyar gazdaságot kellőképpen élénkíthetik-e a versenyhátrányt csak mérsékelni képes munkateher-csökkentések.

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Hatalmát mentené Erdogan a szíriai offenzívával

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Érkezik Putyin, Szijjártó bejelentette, fontos szerződéseket írnak majd alá

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén

Megint átjárhatatlan lesz a Hősök tere a hétvégén