szerző:
HVG

„A fesztivál nem tejtermék, nem pékáru és nem is távhő” – így magyarázza a weblapjára kitett hírben a Sziget...

„A fesztivál nem tejtermék, nem pékáru és nem is távhő” – így magyarázza a weblapjára kitett hírben a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft., hogy az óbudai fesztiválra érvényes napijegyek, amelyek kedden még 10 ezer forintért voltak kaphatók, szerdán már 500 forinttal többet kóstáltak. Az áfaemelés a „hazamenős” és az „ott alvós” bérletek árára is hat: az előbbi 39 ezer, utóbbi 46 900 forintra nő.

Az 1993 óta tartó lendületes, évről évre az inflációt meghaladó ütemű jegyáremelkedés 2007-ben megállt – tavaly és tavalyelőtt is 8000 forintba kerültek a helyszínen vett napijegyek –, ehhez képest hatalmasnak tűnik az idei ugrás. A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a szervezők az eddiginél sokkal rugalmasabb ár- és üzletpolitikával lehetővé tették, hogy a felsőoktatásban tanuló diákok összeálljanak, és – a csoport méretétől függően – akár 50 százalékos kedvezménnyel vásároljanak hetijegyet. Az éjszakai szórakozásra vágyókat pedig 11 órától érvényes félárú napijeggyel próbálják becsalogatni.

A Sziget programját egyébként racionalizálták: a korábbi 62 fellépőhely után az idén 54 fogadja a látogatókat. A külhonból jött fesztiválozókat a Sziget Nagyszínpadán ezúttal megkímélik attól, hogy magyarnyelv-tudás híján a Szőkített nő vagy a Mennyország tourist című slágereken kelljen értetlenkedniük. Lekerült a Nagyszínpadról a három utolsó magyar nagyágyú, a Pannónia Allstars Ska Orchestra, a Kispál és a Borz, illetve a Tankcsapda. Igaz, előbbieket a kizárólag magyar zenére specializálódott MR2 színpad várja, utóbbi pedig egy egész estén át megmutathatja magát a mínusz egyedik napon rendezett 20 éves szülinapi buliján.

„Az eddigi eladások és a honlapon regisztrált diákcsoportok száma alapján valószínű, hogy a tavalyinál több jegy kel el itthon, mégis kisebb lesz a hazai árbevétel” – mondta a HVG-nek Gerendai Károly, a Sziget Kft. egyik ügyvezető igazgatója. „Külföldön viszont a magasabb ár ellenére eddig több mint 19 ezer hetijegyet, vagyis időarányosan a tavalyinál 5 százalékkal többet sikerült értékesíteni” – tette hozzá. A Sziget új ajánlata a külföldieknek a bulivonat: az eddigi érdeklődés szerint Franciaországból egy, Hollandiából két szerelvény is indul a fesztivál előtt Budapestre. A különvonatokon – amelyekre Sziget-bérlettel lehet csak felszállni – dj-k gondoskodnak a bemelegítésről.

Mindezek alapján elképzelhető, hogy korai volt az ijedtség, ami miatt a Sziget Kft. fő tulajdonosai, Gerendai Károly és Takács Gábor támogatták, hogy az Econet.hu Nyrt.-vel 2007-ben kötött szerződés szerinti eladási menetrendet egy évre felfüggesszék. A jelenleg 26 százalékos tulajdonrésszel bíró Econet újabb vásárlásainál a vételár a Sziget Kft. nyereségszintjéhez volt kötve, a gazdasági válság miatt azonban a leendő vevő és az eladó is jobbnak látta az üzletkötés további fázisait későbbre halasztani. Pedig most nem látszik irreálisnak, hogy a Sziget megismételje tavalyi eredményét, amikor 2,65 milliárdos összköltségvetés mellett 100 milliós nyereséget termelt. Az eddigi jegyeladások alapján hasonló összeggel emelheti a Sziget Kft. nyereségét a résztulajdonában álló Balaton Sound fesztivál is, amelyre már a napijegyek is jórészt elfogytak.

SCHWEITZER ANDRÁS

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

Újra kemény összecsapásokba torkollottak a hongkongi tüntetések

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre