Tetszett a cikk?

A vasárnapi Bundestag-voksolással párhuzamosan két tartományban még helyi parlamentet is választottak.

A vasárnapi Bundestag-voksolással párhuzamosan két tartományban még helyi parlamentet is választottak. Ennek során Németország legészakibb régiójában, Schleswig-Holsteinben nagyon is a körvonalazódó konzervatív–liberális berlini kormánykoalíció kedvére való eredmény született. Kielben eddig kereszténydemokrata–szociáldemokrata nagykoalíció volt hatalmon, ám vasárnap itt is vége lett az együttműködésnek, mivel a CDU (31,5 százalék) és az FDP (14,9 százalék) együtt, szükség esetén a helyi dán kisebbség pártja, az SSW támogatásával, képes lesz kormányt alakítani. Viszont itt is folytatódott a Baloldal előretörése: míg a legutóbbi választási ciklusban nem sikerült átlépniük az ötszázalékos küszöböt, most bekerültek a tartományi parlamentbe, s ezzel a 16 helyi törvényhozásból már tizenkettőben vannak jelen.

A Berlint övező Brandenburg régió viszont a szociáldemokraták 33 és a Baloldal 27,2 százalékával élénkpiros gyűrűt von a német főváros köré. Matthias Platzeck (SPD) eddigi és jövőbeli tartományi kormányfő – akinek népszerűsége jelentős szerepet játszott pártja győzelmében – kedvére válogathat, hogy folytatja-e az eddigi koalíciót a CDU-val, vagy átvált a Baloldalra. Az SPD országos profilja, a szociáldemokráciától elpártolt baloldali szavazók visszaszerzése, no meg a tartományok képviseletéből álló felsőházi erőviszonyok szempontjából nyilván az utóbbi lenne a kézenfekvő. Különös tekintettel arra, hogy az augusztus végén tartott három tartományi választás helyszíne közül kettőben, a Saar-vidéken és Türingiában is elvi lehetőség van az SPD és a Baloldal közös kormányzására, s mindkét helyen tudatosan halogatták a koalíciós tárgyalásokat a Bundestag-választás utáni időre, hogy az országos politikai erőviszonyok ismeretében dönthessenek.

Fókuszban

Folytassa, Merkel!

A szabaddemokrata párt előretörésének köszönhetően lecserélheti szociáldemokrata koalíciós partnerét, és konzervatív–liberális kormányt alakíthat Németországban az eddigi kancellár.

Megszólaltak a rendőrök, akik levezettek egy szülést a Blaha Lujza téren

Megszólaltak a rendőrök, akik levezettek egy szülést a Blaha Lujza téren

Megnyílnak a szerb–magyar határátkelők, karantén nélkül jöhetnek-mehetnek az emberek

Megnyílnak a szerb–magyar határátkelők, karantén nélkül jöhetnek-mehetnek az emberek

London közepén törte össze bérelt Ferrariját egy rapper

London közepén törte össze bérelt Ferrariját egy rapper