szerző:
HVG

Nem szolgálja a szlovákiai magyar kisebbség érdekeit a kettős állampolgársági törvény, sőt a magyarellenes retorikájú...

Nem szolgálja a szlovákiai magyar kisebbség érdekeit a kettős állampolgársági törvény, sőt a magyarellenes retorikájú pártokat erősíti – állítja Martin Slosiarik, a pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet kutatási igazgatója.

HVG: Készítettek felmérést a magyar kettős állampolgársági törvény fogadtatásáról?

Martin Slosiarik: Nem, de régóta próbáljuk feltérképezni a magyar kisebbség gondjait, és azt kell mondanom, sosem merült fel a kettős állampolgárság igénye. A szlovákiai magyarok hasonló problémákkal küszködnek, mint a szlovákok többsége, a növekvő munkanélküliség, az életszínvonal romlása aggasztja őket. A szlovák nyelvtörvény elfogadása után az ezzel kapcsolatos félelmek kerültek előtérbe. Általánosságban kénytelen vagyok megállapítani, hogy a kettős állampolgárság kérdésében a Duna mindkét partjának politikusai olyasmit tettek, ami egyáltalán nem szolgálja a szlovákiai magyar kisebbséget.

HVG: Mi a magyarázata, hogy Robert Fico pártjának, a Smernek a népszerűsége február óta folyamatosan csökken?

M. S.: A Smer népszerűsége 2009 elején elérte a 45 százalékot, és azóta kisebb-nagyobb ingadozásokkal, de csökkenő tendenciát mutatott, egészen mostanáig. A háttérben a gazdasági válság következményei, az arra adott kormányzati intézkedések megítélése húzódik meg, de szerepet játszanak a kormánykoalíció, mindenekelőtt a Szlovák Nemzeti Párt botrányai, amelyek a Smernek is ártottak. Egy új párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás felbukkanása is okolható, amely meg tudta szólítani a Ficóval elégedetlen szavazók egy részét.

HVG: Lát esélyt arra, hogy Fico győzelme ellenére az ellenzéki pártok többségi kormányt alakítsanak?

M. S.: A válasz nehéz, mivel ma még senki sem tudja biztosan, mely pártok lépik át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Négyen – Vladimir Meciar pártja, a két magyar párt és Slotáék – nem sokkal e szint fölött állnak. Bizonytalanságot jelent a Szabadság és Szolidaritás, a felmérésekben 10 százalék fölötti támogatottságot mutató párt mögött ugyanis nincs stabil választói mag, és nem kizárt, hogy végül kevesebb voksot kap, mint azt a szondázások mutatják. Az utóbbi időben több kutatás is igazolta az ellenzéki alternatívát, aminek következményeként a kampány támadóbb és agresszívabb lett.

HVG: Befolyásolja a párterőviszonyokat a magyarországi kettős állampolgársági törvény?

M. S.: Igen, biztosan. Slotáék profitálhatnak belőle a leginkább. Persze hozhat szavazatokat Ficónak és az ellenzéki kereszténydemokratáknak is, akik az állampolgársági törvényről a kormánykoalíció pártjaival azonosan gondolkodnak. De nem tudom elképzelni, hogy Mikulás Dzurinda pártja nyerhet rajta, bár Fico és Slota erősödése az ellenzéki pártok híveit is mozgósíthatja.

HVG: És mi a helyzet a két magyar párttal?

M. S.: Csak ismételhetem, az állampolgársági törvény nem tükrözi a szlovákiai magyarok érdekeit. Tehát úgy tűnhet, a Magyar Koalíció Pártjának állásfoglalása ellentmond a magyar nemzetiségű lakosság véleményének. Ez elméletileg a mérsékeltebb álláspontot képviselő Most-Híd pártnak kedvezhet. Csakhogy a Magyar Koalíció Pártja úgy interpretálja az ügyet, hogy az veszélyezteti az itt elő magyarokat, ami ahhoz is vezethet, hogy a magyar nemzetiségű választók felsorakoznak mögé.

TÁLAS ANDREA

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

„Néha azt mondom, hogy bejövök az iskolába szeretetet kapni”

Doku360: Antall József kibekkelte a kommunizmust, de építette a saját lehetőségeit

Doku360: Antall József kibekkelte a kommunizmust, de építette a saját lehetőségeit

Megöltek egy nőt Pécsen

Megöltek egy nőt Pécsen

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

A Balaton vizével együtt egy uszályt is leeresztenek a Sió-csatornán

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe