szerző:
Lukács Enikő
Tetszett a cikk?

Még el sem fogyott a karácsonyi bejgli, és máris újabb indokot találhatunk, hogy ismét begyújtsuk a sütőnket.

Január 6. Vízkereszt napja, más néven a Három királyok, azaz a napkeleti bölcsek ünnepe. Gáspár, Menyhért és Boldizsár elhozza nekünk a királyok fenséges pitéjét, a Galette des rois-t. Belgiumban, Hollandiában és Észak-Franciaországban január 6-án a gyerekek házról házra járnak, énekelnek, és cserébe édességeket, gyümölcsöt kapnak a háziaktól. A hagyomány szerint ezen a napon a napkeleti királyokra emlékezve királyt is választanak: mandulatöltelékes levelestésztás süteményt készítenek, tetejére színes papírkoronát helyeznek, és a belsejében elrejtenek egy kis Jézust ábrázoló apró figurát, vagy más apró „kincset”. Aki megtalálja, az lesz a napkeleti király, és aznap ő hordhatja a koronát. Belgiumban és a határos országok pékségeiben, cukrászdáiban, élelmiszerboltjaiban is megvásárolható a papírkoronával díszített Galette des rois (Királyok pitéje).

Nagyon sokféle Galette des rois létezik: sós, gyümölcsös,  csokoládés. Az eredeti recept szerint a levelestésztát mandulakrémmel és főzött vaníliás krémmel töltjük. Érdemes kipróbálni, persze nemcsak Vízkeresztkor.

Galette des rois

©

Hozzávalók 8 fő részére

A tésztához:
1 apró hőálló „kincs”
400 g fagyasztott levelestészta (2 csomag)
egy tojássárgája

A mandulakrémhez:
100g mandulapor (nagyon finomra őrölt hámozott mandula, lehet készen is vásárolni a budapesti Nagyvásárcsarnok alagsorában lévő egzotikus bolt cukrász részlegén)
80g cukor
50g puha vaj
1 tojás
néhány csepp mandula aroma (elhagyható)

Főzött vaníliakrém:
125 ml tej
20g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojássárgája
15 g étkezési keményítő

A vaníliakrém elkészítése

A tejet tegyük fel melegedni. Egy tálban keverjük csomómentesre a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és az étkezési keményítővel. Mikor a tej épp elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett öntsük bele a tojásos keveréket. Tegyük vissza a tűzre, és közepes hőfokon kevergessük még 2-3 percig, míg besűrüsödik a krém. (Ne hagyjuk forrni, mert a tojás összeugrik! Ha látjuk, hogy kezd főni a tojás a lábas alján, azonnal vegyük le a tűzről és nagyon erősen keverjük tovább a krémet.) Tegyük félre, fedjük le folpack fóliával.

A mandulakrém elkészítése

A puha vajat keverjük össze a cukorral, a tojással és a mandulaporral. Keverjünk hozzá a vaníliakrémből 100 grammot, és tegyük be a hűtőbe egy kicsit dermedni.

A sütés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az egyik csomag levelestésztát hajtogassuk vagy nyújtsuk ki, és vágjunk belőle egy 24 cm átmérőjű korongot. A kihűlt és könnyebben kezelhető mandulakrémet osszuk szét a korongon úgy, hogy a tészta szélét 3 cm mélységben hagyjuk üresen. A „kincset” helyezzük el a tölteléken. A második levelestésztát is simítsuk vagy nyújtsuk ki, ebből is vágjunk ki egy 24 cm átmérőjű korongot. A töltött tésztkorongon szabadonhagyott 3 cm széles sávot kenjük körbe kis vízzel egy ecset segítségével, és helyezzük rá a másik tésztát. Az ujjunkkal vagy egy villával nyomkodjuk össze a tésztát körbe, a töltelékhez minél közelebb, hogy jól összeragadjanak a lapok, és sütés közbe ne folyjon ki a töltelék. Pihentessük 20 percig a hűtőben. Az utolsó tojássárgáját keverjük össze egy kis vízzel, és ecsettel kenjük be a tészta felületét. Ezután egy hegyes késsel, középről indulva a tészta külső pereméig, rajzoljunk a felszínére a közepéből a széle felé induló vonalakat (gyengéden, nehogy átvágjuk a tésztát), majd a közepét szúrjuk át, hogy a gőz sütés közben el tudjon távozni. Süssük 30 percig, míg a sütemény aranybarna lesz.

Ha azt szeretnénk, hogy még csillogóbb legyen a felülete, 30 g cukorból és 50 ml vízből készítsünk szirupot, mellyel bekenve fényesebb tortát kapunk. Langyosan vagy kihülve tálaljuk. Arany kartonpapírból koronát készíthetünk, és a torta tetejére helyezhetjük.

retrogastro.blog.hu, www.gastronomica.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: blondie

A brownie, azaz a tömény, rettentően csokis sütemény, ami eredetileg az amerikai tűzhelyek szülötte, meghódította az egész világot. Ám, ha unjuk a barnát, váltsunk szőkére!

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: karamell a köbön

A legfinomabb desszertekben két-három textúrát és ízt is fellelhetünk. Ebből a szempontból e heti desszertünk, a karamellás pohárkrém igazán izgalmas.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: gyümölcsös égetett fánk

Itt a nyár és vele együtt a jó idő. Ilyenkor nem telítő, nehéz süteményekre vágyunk, hanem könnyedebb, gyümölcsös desszertekre. A hét receptjének is egy egyszerűen elkészíthető, légies édességet választottunk, friss gyümölcsös ízekkel.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: kerek perec

Hiányzik a kerek, a puha, a ropogós, a kicsi, a nagy, a magos, a sajtos, a sós. Mégsem mehetünk mindig moziba, csak a perec kedvéért, amit az ottani büféken kívül máshol nem nagyon majszolhatunk. De otthon miért is ne?

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: croissant

Reggeli kávé és frissen sült péksütemény madárcsicsergéssel, napsütéssel. Ugye, az élet szép?

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: Nenike diós puszedlije

Mindjárt itt az igazi gyümölcsszezon, talán ez az utolsó alkalom, hogy olyan süteményt válasszunk a hét receptjének, aminek a fő alapanyaga egy csonthéjas.

Rapp Eszter Gasztro

A hét receptje: sajttorta

A New York Cheescake a Nagy Almában legalább olyan jelkép, mint a minden sarkon árusított, nem is kicsit kiábrándító városi „forró kutya”.

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

Egy új remény: Mivel kecsegtet a Vénusz friss szenzációja? Lehet ott élet?

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

75 ezren töltötték már le a VírusRadar alkalmazást

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián