szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A szomszédos országokba tett utazások elmaradhatatlan része a helyi specialitások, vagy a csak ott kapható kedvenc ételeink-italaink több heti készletének bespájzolása. Mert gondolni kell arra, hogy az ízlelőbimbóinknak oly kedves holmikhoz másképp nem juthatunk hozzá. Azaz van még egy lehetőség, ha a vártnál gyorsabban elfogy a készlet – házilag elkészíteni. Mint jelen esetben a "treskát", azaz a majonézes tőkehalsalátát.

Szlovákiában járva a jó minőségű és kedvező árú sörök mellett szívesen esszük a sztrapacskát, és bár – eredetileg cseh – a knédlit, a gőzgombócot és isszuk a Becherovkát is. Mert, mi tagadás, egy bizonyos korosztálynak ezek csak csehszlovákiai (íz)élményként maradnak meg, és ezért nem tekinthető szentségtörésnek, ha ezeket a finomságokat Szlovákiában szerezzük be.Még akkor is,ha manapság már nem kell hajtóvadászatot indítani értük.

Egyik nagy kedvencünk a "treska", aminek szlovák eredetét minden bizonnyal – akárcsak a pozsonyi kifliét – előbb-utóbb bejegyeztetik az Európai Unióval. A dolog pikantériája, hogy a tőkehal a tengerek és óceánok lakója, szlovák szomszédaink a belőle készített halsalátát mégis nemzeti eledelüknek tekintik. Ezt bizonyítja, hogy szinte még a legkisebb élelmiszerboltban is kapható porciózva, egy magára valamint is adó helyen pedig kimérve is. A szomszédos országban tett látogatások során szinte egyértelmű volt, hogy a reggeli vagy uzsonna 15 dkg "treska" (az erősebb nemnél 25 dkg-nál kezdődik) és egy kifli (férfiaknál szintén felszorozva).

A "treska" magyarul tőkehalfilét jelent, salátaként pedig zöldségekkel dúsított, majonézes, fűszeres, enyhén ecetes mártásban várja rajongóit. A majonéz természetesen lehet házilag készített is, de ha arra gondolunk (tévesen), hogy a halsaláta majd napokig a hűtőben fog állni, akkor érdemesebb gyári majonézt használni.

A sokféle fellelhető recept arra utal, hogy sokan – és bizonyára saját ízlésük szerint – megpróbálkoztak már a házi előállítással. Egyrészt a házi mindig finomabb és frissebb, másfelől sokan vallják azt, hogy már a "treska" sem a régi, így a békebeli, szocializmust építő Csehszlovákiában megszokott, nosztalgikus ízeket próbálják újra feleleveníteni. Nekem ugyan nincs ilyen nosztalgiám, de azért van jól bevált, saját majonézes tőkehalsaláta-receptem, amelynek egy hibája lehet csak: gyorsan elfogy.

Majonézes halsaláta (Treska)

©

900 g halfilé (legjobb a tőkehalfilé)
2 nagyobb fej vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál mustár
2,5 dl ételecet
2 evőkanál frissen facsart citromlé vagy 1 dl csemegeuborka leve
2 nagyobb sárgarépa
3-4 db csemegeuborka apró kockára vágva
5 babérlevél

egész bors
frissen őrölt fekete bors
4 dl majonéz
1,5 dl tejszín

Először megfőzzük a halfilét az alábbi lében. Egy nagyobb lábasba körülbelül 3 liter vizet öntünk, hozzáadunk 2,5 dl ecetet, a babérlevelet, 7-8 szem egész borsot, és a forrástól számítva körülbelül 5 percig főzzük, csak ezután adjuk hozzá a halat, majd további 10-15 percig főzzük (a hal fajtájától függően).

Vegyük ki a halat, tegyük egy nagyobb tálba, és hagyjuk kihűlni. Amíg hűl a hal, addig tisztítsuk meg a sárgarépát, vágjuk félbe és tegyük a hal forrásban lévő főzővizébe, főzzük 4-5 percig. A halat villával törjük apró darabokra, majd reszeljük hozzá a sárgarépát almareszelőn. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a csemegeuborkát, a majonézt, a mustárt, a tejszínt és a fűszereket. Adjunk hozzá 2 evőkanál citromlevet, jól keverjük el. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint adhatunk még hozzá citromlevet vagy az uborkalevet és a fűszereket. Akkor igazán finom, ha legalább 24 órát áll a hűtőben, így az ízek igazán összeérnek. Kemény próbatétel ezt kivárni, de megéri.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!