szerző:
Tóth Sándor

A francia császárrá lett hadvezérről az oroszok neveztek el tortát. Ünnepi asztalra először kereken egy évszázada került. Az édes centenáriumot fél tonnás, Guinness-rekorder gigantikus torta elkészítésével ünnepelték.

A Moszkvához közeli Zelenograd városában a helyi New York Cafe menedzsmentjének a kezdeményezésére nőtt óriási méretűre a Napóleon-torta. A féltonnás, pontosan:  511 kg és 20 dekás, 5,67 méter hosszú és 1,29 méter széles süteménnyel Guinness-rekordot értek el a helyi cukrászok.

A rekord jegyzőkönyvezése és dokumentálása után megfelelő szervezettséggel sikerült a méretes tortát az ünneplőknek alig több mint egy óra alatt felszelni és másfél óra alatt szétosztani. Az orosz fővárostól távolabb eső szibériai Tomszkban is elkészítették a Napoleon torta egy másik változatát. Ott majdnem 2 méter magasan tornyosodott, a tetejére Leontyin Uszov szobrász mintázta meg a francia imperátor mellszobrát.

©

Az első Napóleon-torta éppen száz éve készült el. Keletkezésének története kétszáz esztendőre tekint vissza: 1812 az óriási orosz veszteségek ellenére az ország történetének jelentős dátuma. A Napóleon ellen vívott Nagy Honvédő Háború éve, amikor Kutuzov marsall Borogyinónál megállította a franciák és szövetségeseik csapatait, majd az orosz Tél tábornok teljesen tönkre verve megfutamította a megtizedelt ellenséges sereget.

Az utókor hálátlannak bizonyult, mert mégsem a zseniális stratéga, Kutuzov kapott tortát, hanem a lovas szánon Párizsig menekülő Napóleon. Igaz, a nagy respekttel bíró francia szakácsok először éppen a császár seregével együtt léptek az ország területére, de az ominózus cukrászati remekműhöz nem sok közük van. Hiszen az 100 évvel későbbre, 1912-re datálódik, amikor a történelmi centenárium megünneplésére az orosz kulinária mesterei új ételeket, italokat és édességeket találtak ki. Az ünnepi evészet-ivászat megkoronázásának a Napóleonról elnevezett tortát szánták.

Nem is lenne hihető az eredettörténet, ha senki sem kételkedne benne. Egyes források kétszáz évesnél is sokkal régebbinek és francia eredetűnek tartják ezt a tortát, amit  a mille-feuille (ezer leveles) krémessel azonosítanak: három réteg leveles tésztából és két réteg krémből áll, a tetejét pedig fondant réteg fedi. Első leírója François Pierre La Varenne 1651-ben kiadott szakácskönyve, a Le cuisinier François.

A legeslegnagyobb: Oroszországból szeretettel
©

Később Marie-Antoine Careme a Séfek királya, a Királyok séfje, a haute cuisine, a "magas konyhaművészet"  elődje, az első nemzetközi hírű sztárszakács újította fel a receptet a 19. század elején. Vannak még olyan elképzelések is, hogy az olasz pizza szülőföldjéről, Napoliból, vagyis Nápolyból származik a torta, csak az elnevezése fokozatos nyelvi torzuláson esett át. Az oroszokon kívül az amerikaiak hívják e tortaféleséget Napóleonnak.

Mi a nyakas magyarok, akik Győrnél megfutottunk a császári csapatok elől, a néven kívül még a háromszögletű fövegre emlékeztető szeletelését is kerüljük a sütinek, helyette felkockázzuk és franciakrémesnek vagy király krémesnek nevezzük a hazai változatát, s a rétegek helyett a leveles tésztát a tetejére és aljára helyezve egyszerűen krémest készítünk. Persze nem vetjük meg a holland változatát sem – a tompoes-t -, amibe még rumba mártogatott meggy is dukál.

A Napóleon-torta egyik klasszikus orosz receptjére a Vkusznij blog – Finom gasztroblog receptárában találtunk rá. Meg is osztjuk, hátha  valaki az év végi ünnepekre éppen e fenséges desszertet akarja asztalra tenni egy pohárka nemes Tokaji aszú vagy egy csésze orosz tea társaságában.Vodkáról szó sem lehet.Talán egy stampedli Armagnac.

Napóleon torta – recept

Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
30 dkg vaj
6 csésze liszt (csésze = 200 ml)
4 evőkanál ecet
3 dl víz

Hozzávalók a krémhez:
5 tojás sárgája
1,5 liter tej
3 evőkanál étkezési keményítő
30 dkg cukor
vanília (ízlés szerint)

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a kézzel kevés lisztben szétnyomogatott vajat. Egy mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojást, az ecetet és a vizet. Az elegyet összedolgozva, egyenletes simaságú tésztát gyúrunk . A gömbbé formált tésztát a tálban étkezési fóliával lefedjük, majd 1,5-2 óra időtartamra hűtőbe tesszük. Ezután egyenlő részekre, kisebb gömbökre, attól függően, hány réteg leveles tésztát kívánunk készíteni.

Mi soknak találjuk azt a 16 réteget, amit az eredeti recept ír, még akkor is, ha az elrontottakat sütés, majd a krémezés után a tetejére morzsolják. Szerintünk a fele is elég.Kisimítjuk a liszttel megszórt gyúródeszkán a kb. 2 mm vastagságú kerek tésztalapokat, majd sütőpapírra rakva őket, előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük (kb. 5-7 perc időtartamig.)

Míg sülnek a lapok, elkészíthetjük a krémet. A tejet egy lábasban tegyük fel forralni, de egy pohárral hagyjunk ki belőle. Amíg a tej forrni kezd, keverjük össze a tojás sárgáját a meghagyott pohár tejjel, vaníliával, cukorral és keményítővel. Öntsük ezt a keveréket a felforralt tejbe és besűrűsödésig,kevergetve főzzük.

©

Próba: a kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját. A tűzről levett főtt krémet még 3 percig kavargassuk, majd hagyjuk kihűlni. A krém kihűlése után lássunk neki a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül vonjuk be a tortát kívülről is a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk be tortamorzsával: ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat, de vásárolhatunk tortamorzsát készen is.

A Napóleon tortát 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd autentikusan háromszögletű szeletekre vágva szervírozzuk,egyébként meg, ahogy tetszik. Az elkészítése és az élvezete felér egy napóleoni győzelemmel.

Tipp:Ha valakit elijesztett volna a "technológia",megsúgjuk,kész levelestésztából,réteslapból is elkészülhet a torta - csak döntsük el,hány réteget tornyoznánk, s aszerint vegyük meg a csomagokat .Hiszen valójában ez tényleg egy óriási krémes.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

8 tipp szülőknek, ha rossz tanuló a gyerek

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

A kamuvédegylet ismét megpróbálkozik Wittinghoff lejáratásával

Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem

Sok helyreigazítás volt már a magyar sajtóban, de ilyen még egy sem

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

Jelöletlen BMW M3-as rendőrautó állt szolgálatba az ausztráloknál

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában

39 holttestet találtak egy kamionban Angliában