szerző:
Meixner Zoltán (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) legutóbbi jelentése szerint a kávé összetett indikátorára elérte a fontonkénti 197,35 dollárcentes szintet, ami 2004 szeptembere óta a legmagasabb érték. Azaz a kávé máris igen drága, s ha nem változik a trend, az egekbe kúszó ár miatt hamarosan megízlelhetjük a valódi feketelevest.

A kávé a legnépszerűbb frissítő ital a világon. Minden évben 400 milliárd csészényit fogyasztunk belőle. Kávét (kávébabot) sokfelé termelnek, 45 országban művelnek kereskedelmi célú ültetvényeket. A legnagyobb termelő Brazília, ahol több mint ötmillió ember foglalkozik a kávé megtermelésével, feldolgozásával és kereskedelmével. A fejlett országok teljes koffeinfogyasztásának 75 százaléka a kávéhoz kapcsolódik. A kávé az egyik legnagyobb hatású növény, s az egyik legfontosabb kereskedelmi termény. Mostanában pedig az egyre magasabb kúszó ára miatt van okunk aggódni miatta.

©

Az ICO beszámolója szerint számos kávéexportőr országban az időjárás folyamatosan nehézségeket okoz a termelőknek, s emiatt a tavaly decemberi 184,26 centes ár idén januárra 197,35-ig kúszott fel, ami 17 éves rekord.

Tekintettel a 2010/11-es szezon várható termésére, a fogyasztás dinamikus világméretű bővülésére és az alacsony raktárkészletekre az áremelkedés folytatódni fog. A jelenlegi szezon 134,8 millió zsákos (egy zsák 60 kilogramm) becsült terméseredménye 9,5 százalékkal haladja meg a tavalyi 123,1 zsákos eredményt. A jövő évi brazil termésről szóló első becslés 41,9 és 44,7 millió zsák közé teszi a piacvezető ország várható teljesítményét. Az export a 2010-es naptári évben 97,5 millió zsák volt, ami 1,4 százalékkal magasabb a 2009.es 96,2 millió zsáknál.

Idén januárban az ICO összetett indikátor ára elérte a fontonkénti (0.454 kilogramm) 197,35 dollárcentet, míg decemberben csak 184,26 dollárcenten állt. (A dollár árfolyama jelenleg kerek 200 forinton áll, azaz egy font zöld (nyers) kávé a nemzetközi kereskedelemben durván 395 forintba kerül.) A jelenlegi havi átlagár a legmagasabb 1994 szeptembere óta, s majdnem 55 százalékos emelkedést mutat a 2010 januárihoz képest.

Érlelődő kávébabok. Innen ered a rajongás
©

A kávé mind a négy nyilvántartott terménycsoportjában (Kolumbiai, Brazil, Robusta és Egyéb) áremelkedés volt tapasztalható. Annak ellenére, hogy a Robusta árak 7 százalékkal nőttek de a három Arabica csoport és a Robusták közötti árréas növekedett. Továbbá a kolumbiai és a másik két dél-amerikai Arabica fajta ára között is nőtt a távolság.

A jelenlegi szezon 134,8 millió zsákos teljes termése 9,5 százalékkal több, mint az előző szezonban. A növekedés elsősorban az Arabica-termelés emelkedéséből fakad, amely az előző szezonban még csak 59,6 százalékot képviselet, most viszont már 62,3 százalékot. A világ tizenegy vezető kávétermelő országa (Brzaília. Vietnam, Indonézia, Kolumbia, Etiópia, India, Mexikó, Guatemala, Honduras, Peru és Uganda) közül csak Indonéziának lesz nagyon rossz szezonja az idei.

 

 

[[ Oldaltörés (Folytatás: Mely országokban isszák a legtöbb kávét?) ]]

Az éves export a 2010-es naptári évben annak köszönhetően érte el a 97,5 millió zsákot, hogy a hatalmas kereslet miatt a brazil kivitel az utolsó negyedévben 10 millió zsákos rekord szintre emelkedett, ami 2 millió zsákkal több a megelőző évinél. A másik két kiemelkedő termelő Vietnám és Indonézia valamivel gyengébb évet zárt, mint 2009-ben.

A kereslethez képes gyenge kínálat nyomot hagyott a raktárkészleteken is. Az exportáló országok nyitott készletei valószínűleg nem haladják meg a 13 millió zsákot, míg a legnagyobb importőrök készletei 19 millió zsákot tettek ki tavaly szeptemberben.

A legnagyobb kávéfogyasztók 2009-ben, kg/fő/év

 

Ország

fogyasztás

1

 Finnország

 11,9 kg

2

 Norvégia

 8,9 kg

3

 Izland

 9,0 kg

4

 Dánia

 7,9 kg

5

 Svájc

 7,7 kg

6

 Svédország

 7,3 kg

7

 Luxembourg

 6,8 kg

8

 Aruba

 6,8 kg

9

 Kanada

 6,5 kg

10

 Németország

 6,4 kg

11

 Ausztria

 6,3 kg

12

 Bosznia-Hercegovina   

 6,2 kg

13

 Szlovénia

 5,9 kg

14

 Olaszország

 5,8 kg

15

 Brazília

 5,6 kg

16

 Franciaország

 5,4 kg

17

 Belgium

 5,3 kg

18

 Észtország

 5,5 kg

19

 Görögország

 5,2 kg

20

 Ciprus

 5,2 kg

21

 Horvátország

 5,1 kg

22

 Libanon

 4,8 kg

23

 Spanyolország

 4,5 kg

24

 USA

 4,1 kg

25

 Portugália

 4,0 kg

44

 Magyarország

 2,7 kg

Forrás: ICO

A világ kávéfogyasztása a 2009-es naptári évben 130 millió zsák volt, mintegy 1,2 százalékos csökkenést mutatva az előző év 131,7 millió zsákos szintjéhez képest.

Tavaly a fogyasztás az ICO becslése szerint valamivel meghaladhatta a 131 millió zsákot. A fogyasztás lassú emelkedés elsősorban a feltörekvő országoknak és az exportáló országok belső piacának köszönhető. Utóbbiakban a fogyasztást ösztönző kampányok eredményei köszönnek vissza.

Brazíliában például a jelenlegi gazdasági növekedés a lakosság növekvő bevételeivel és a munkanélküliségi ráta csökkenésével olyan helyzetet eredményeznek, amely lehetőséget teremt az ország kávéfogyasztásának felfuttatására.

Mivel az időjárási körülmények több jelentős kávétermelő régióban továbbra is rosszak, s emiatt az ellátás bizonytalansága fennmarad, magas és rugalmatlan árakkal kell számolni a jövőben is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Kávé és pezsgő: nem racionális élmény

Az ünnepre pezsgővel koccintunk, a közös étkezéseket pedig rendszerint egy jó kávéval zárjuk. Nincs ebben semmi különös, s valószínűleg nem is jut eszünkbe, hogy bármiféle harmóniát keressünk a kávé és a pezsgő között.

hvg.hu Napi merítés

Kávéhoz kókuszos keksz

Magyarországon is egyre nagyobb kultúrája van a kávéfogasztásnak: ma már különböző kekszek is járnak a fekete mellé. A Ritakonyhája.hu oldal egy kókuszos keksz elkészítését mutatja be.

MTI Shake

Kiömlő kávé térített el egy repülőt

A pilóta kiömlött kávéja idézett elő véletlenül gépeltérítési riasztást a United Airlines hétfő esti, Chicagóból Frankfurtba tartó járatáról, amely így Kanadában szállt le.

MTI Gazdaság

Több kávé fog teremni a 2010/2011-es idényben

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) szerdán emelte a 2010/2011-es idényre vonatkozó termés-előrejelzését. A szervezet most 134,6 millió zsák (egy zsák=60 kg) kávétermést vár az korábbi becslésben szereplő 133,0 millióval szemben.

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Az én hetem: Krusovszky Dénes Sas Józsefre emlékezve Bruce Springsteent dúdol

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

Kikérné a kormány vakcinaszerződéseit Ujhelyi István, mert szerinte hazudik a kormány

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek

20 éves lett a Wikipédia, amit ma is önkéntesek szerkesztenek