Tetszett a cikk?

Egy veszteséget termelő leányvállalata eladásával, illetve a csőd szélén álló Hajdú-Bét Rt. piacainak megszerzésével próbál javítani pozícióin privatizációja előtt a Bábolna Rt.

Még a szavazásig sem jutott el az egyik kisrészvényes indítványa a 98 százalékban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) tulajdonában álló Bábolna Rt. múlt pénteki rendkívüli közgyűlésén. A kistulajdonos azt próbálta elérni, hogy az állami agráróriás olyan módszerrel kínálja eladásra tojóhibrid-tenyésztő leányvállalatát, a Bábolna Tetra Kft.-t, amely garantálja, hogy a pályázatnak magyar nyertese lesz. A javaslat végül azért puhult szimpla részvényesi kérdéssé, mert a közgyűlés az ÁPV eredeti, egyfordulós, nyílt tenderről szóló előterjesztésének adott zöld utat - ami a tulajdoni arányok ismeretében nem meglepő. A Tetra elpasszolását szolgáló pályázatot ennek megfelelően lapzártánk után, de még ezen a héten kiírják.

A magyar tojástermelőkért aggódó kisrészvényesnek így be kellett érnie annyival, hogy legalább a jegyzőkönyv megőrzi mondandóját. Illetve hogy Velez Zoltán, a Bábolna Rt. elnöke kifejtette: az ügyben a privatizációs törvény köti a kezüket, ráadásul néhány hónappal az EU-csatlakozás előtt furcsa is lenne az effajta diszkrimináció. "Ha a leendő nyertes profilt vált, és nem folytatja a tojóhibrid-tenyésztést, hanem átáll a tojástermelésre, a Bábolna Tetra istállóit saját tyúkállományával betelepítve megduplázhatja a magyarországi tojástermelést" - indokolta a HVG-nek Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára, miért is tartanak az ágazaton belül egy esetleges külföldi vevőtől. Az ismét eladósorba került cég infrastruktúrája ugyanis alkalmas arra, hogy szabadtartásban 1 millió, az EU követelményeinek megfelelő ketrecekben pedig akár 5 millió tyúkot is tojástermelésbe fogjanak, márpedig ez a napi 4 millió árutojást előállító magyar tojótyúktartók végét jelentené.

A leányvállalat vesszőfutása érdekes módon épp az előző - még 2001-ben meghiúsult - privatizációs pályázat "eredményének" tulajdonítható. A Tetra menedzsmentjén kívül akkor a világpiacon meghatározó Lohmann-csoport érdeklődött komolyan a kft iránt, de utóbb kiderült, hogy a németek - legalábbis a Bábolna jelenlegi vezetése és a baromfipiaci szakemberek egybehangzó állítása szerint - csupán a számukra fontos információkat mazsolázták ki a mindössze 50 ezer forintért árult pályázati csomagból, illetve az általuk kért kiegészítésekből. Utóbb azután elálltak az üzlettől, és tájékozottságukat kihasználva letarolták a Tetra piacait.

A közgyűlésen elhangzottak szerint a 963 millió forint jegyzett tőkéjű Bábolna-leány a magyar piacból 30 százalékban részesedik, de az ominózus privatizációs kísérlet óta nem nyert exporttendert. Az elmúlt időszakban napi 1,5 millió forintos veszteséget termelt, saját tőkéje pedig 2003 végére mínusz 300 millió forint volt. "A koncentrálódó és specializálódó Bábolna Rt. stratégiájába nem fér bele, hogy genetikai fejlesztésekre költsön" - summázta a közgyűlés után a HVG-nek Velez a Tetra eladásának indokait.

Belefér viszont a baromfifeldolgozás, amit az erőteljes bábolnai terjeszkedés is bizonyít. A cég 120-150 millió forintos napi árbevétele az elmúlt hetekben 230- 250 millió forintosra ugrott, amit a korábbi legnagyobb konkurens, a csődközeli helyzetbe sodródott Hajdú-Bét Rt. debreceni üzemének és négyszáz dolgozójának 2005. január 1-jéig történő bérbevételével ért el. "Megszereztük a Hajdú-Bét piacainak 70 százalékát" - számszerűsítette a terjeszkedést a HVG-nek Velez. A Wallis Rt. tulajdonában álló baromfiipari cég számára a felszámolás elkerülésére üzemeinek bérbeadása jelentheti az esélyt, arról azonban, hogy egyéb feldolgozóival mit tervez, illetve hogyan állnak az ellenük felszámolási eljárást indító termelőkkel folytatott egyezkedésben, a Hajdú-Bét nem nyilatkozott a HVG-nek. Decemberben a Debreceni Városi Bíróság ugyanis nem jogerősen elrendelte, hogy számolják fel a beszállító baromfitartóknak a piaci hírek szerint 5,5 milliárd forinttal tartozó társaságot (HVG, 2004. január 4.), a Napi Gazdaság internetes hírszolgálata pedig kedden azt közölte, hogy az adóhatóság zárolta a cég számláit. A Hajdú-Bét korábbi beszállítóival nem köt szerződést a Bábolna, megnövekedett alapanyag-igényét saját termelői integrációjából elégíti ki.

A Bábolna-Hajdú-Bét-megállapodással veszélybe került konkurencia ellenkezését most az váltotta ki, hogy a megnövekedett termelés forgóeszközigényét a vagyonkezelő 2,9 milliárd forintos, 2004. december 31-éig szóló kamatmentes kölcsönéből finanszírozza a cég. Formálisan a kormánynak még jóvá kell hagynia az ügyletet, de senkinek sincs kétsége afelől, hogy ez megtörténik. Ezzel az állami agrártársaság - a jelenlegi piaci kamatokkal számolva - testvérek között is mintegy 450 millió forint vissza nem térítendő forráshoz jut. Bábolnát a Baromfi Terméktanácson belül korábban is piacidegen magatartással vádolták a konkurensek, mondván, azért képes a piaci árak alá menni, mert az állam mindig kisegíti (HVG, 2003. december 6.), mint most is a piacvételre felhasznált kamatmentes kölcsönnel. Ez egyébként azokat a cégeket is visszariasztotta, amelyek mutattak volna némi érdeklődést a Hajdú-Bét megvásárlására. A versenytársak akkoriban a Hajdú-Bét bábolnai beolvasztása ellen is tiltakoztak, kétségtelen azonban, hogy a bérlettel, illetve az esetleges felszámolás következtében olcsón megvásárolható eszközparkkal az agráróriás még jobban járhat. "Az az igazán piaci magatartás, ha akkor lépünk, amikor lehetőség van" - reagált a kritikákra a HVG-nek Velez. Sok jóra most sem számíthatnak a konkurensek, mivel Bábolnán idei terjeszkedésük egyik elemeként az "integrációból származó árelőnyt" nevesítették, ami Marczali Gábor vezérigazgató szerint a baromfipiacon heteken belül bekövetkező 5-6 százalékos áremelkedés mellett is érvényes lesz.

A konkurencia lázongásával nem foglalkoznak, a Hajdú-Bét válságát pedig már múlt időbe is tették Bábolnán: üzleti tervükben azzal számolnak, hogy az idén még egy jelentős baromfiipari cég eltűnik a piacról. A tavalyi 40 milliárd forintot némileg meghaladó árbevétel után ugyanis Bábolna az idén 50 milliárd forint forgalommal és - a tavalyi mintegy 2,8 milliárd forint veszteség után - 70-100 millió forint nyereséggel kalkulál. A Tetra eladásán kívül márciusra teljesen kiszállnak a víziszárnyas-feldolgozásból, csupán a tenyésztést folytatják, ezzel felszámolják a jelentős veszteségforrásokat - állítja a menedzsment.

A nagy kérdés azonban továbbra is az, mi lesz a cég - a kormány által már tavalyra tervezett - privatizációjával. Erről többszöri nekifutásra sem született döntés, és szakértők szerint a közelgő EU-választások előtt nem is biztos, hogy a kabinet vállalja a borítékolható politikai csatározásokat. A jelenleg is érvényben lévő koncepció szerint a társaságot egyben értékesítik. Ezt nehezíti, hogy a cég tőkeszerkezetén még a magánosítás előtt változtatni kellene, hiszen tavaly év végén 17 milliárd forintos adóssága volt, saját tőkéje pedig a negatív tartományban érte el a 2,5 milliárd forintot.

KELEMEN ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Fogd a pénzt és...

Jelentős könnyítéseket sikerült kiharcolnia Brüsszelnél a magyar agrárkormányzatnak a társfinanszírozással együtt 52...

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megadta magát a férfi, aki túszul ejtett hat gyereket Szentpéterváron

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Megtelt a halottasház a szombathelyi kórházban, már külső telephelyre viszik az elhunytakat

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem