Tetszett a cikk?

A képzőművészeti kiállítások sorában alighanem minden eddigi rekordot megdönt a Szépművészeti Múzeumban a Monet és barátai, amely nem árnyékolta be a Magyar Nemzeti Galéria vele rivalizáló Mednyánszky-tárlatát. A két kiállítás komoly szakmai sikert jelent, de csupán gyér nyereséget hoz.

Áttörést jelenthet a budapesti képzőművészeti életben a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Mednyánszky- és a Szépművészeti Múzeum Monet és barátai című kiállítása: eddig még nem fordult elő, hogy két ilyen nagyszabású tárlatot egy időben rendezzenek, s a közönség bírja is szusszal. Látogatottságuk meghaladta ugyanis a múzeumok által előzetesen vártat: a Monet például várhatóan több mint 200 ezer érdeklődőt vonz majd összesen. A Mednyánszky-tárlatra a távirati iroda szerint 180 ezren, az MNG hivatalos adatai alapján "csupán" 130 ezren voltak kíváncsiak, többen, mint 1994-ben Csontváryra; igaz, a három évvel ezelőtti Rippl-Rónai-rendezvény 150 ezres látogatószámát nem érte el. A sikerhez hozzájárult, hogy a Mednyánszky-kiállítást egy héttel meg is hosszabbították a rendezők, előtte pedig hétvégeken este 8-ig tartottak nyitva.

A Szépművészetiben viszont nem lehet szó hosszabbításról, mert a neves külföldi múzeumokból származó képeket határidőre vissza kell adni, ráadásul már a március 15-ei zárórát követően egy héttel megnyílik Alberto Giacometti svájci szobrászművész - szintén sikergyanús - tárlata. A napi nyitva tartáson azonban rugalmasan változtatott a múzeum, s ma már reggel 9-től este 10-ig lehet megtekinteni a francia művészek munkáit - a hétfői szünnapot leszámítva.

A Mednyánszky-kiállítást többéves előkészítő munka előzte meg, míg a Monet-tárlat megszervezése nagyon szűknek mondható kilenc hónap alatt történt. "Mintegy 1500 Mednyánszky-képet néztünk át Szlovákiában és Magyarországon, közülük válogattunk ki 480 művet" - mondta a HVG-nek Bakó Zsuzsanna főosztályvezető, a kiállítás rendezője. A Mednyánszky-életmű korai szakaszából ugyanis rengeteg kép van Szlovákiában, mivel a bárói származású festő a 19. század második felében sokat időzött és alkotott a család felvidéki, nagyőri kastélyában. Ezért kötött szerződést az MNG a Szlovák Nemzeti Galériával, ahonnan 250 festmény és grafika érkezett erre a kiállításra. Az MNG-ben mintegy 120-130 Mednyánszky-festmény van, ebből válogattak ki nyolcvanat - amit ugyanennyi grafikával egészítettek ki -, a fennmaradó részt pedig magyar vidéki múzeumokból, illetve magángyűjtőktől kérték kölcsön. Az utóbbi általában költségmentes, ám egy-egy jelentős kép gazdája gyakran kiköti, hogy külön biztosítást kér, sőt azt is megmondja, melyik biztosítótól. A Mednyánszky-kiállítás rövidesen látható lesz Pozsonyban is, majd ősszel egy szűkebb válogatást a bécsi Belvederében mutatnak be.

Mindez mintegy 60 millió forintjába kerül az MNG-nek, pontos összeget még egyes szállítási költségek miatt nem lehet tudni - mondta a HVG kérdésére Bereczky Loránd főigazgató, hozzátéve: a jegyárbevétel 35 millió forint volt. Az MNG nem állapított meg külön jegyárat a Mednyánszkyra, ugyanannyit kellett fizetni, mint az állandó kiállításokra. Nem változtattak a kedvezmények szabályozásán sem, így a 130 ezer látogató felét ingyen engedték be. "Nemzeti kötelezettségünknek éreztük a kiállítás megrendezését, amelynek célja nemcsak a Mednyánszky-életmű teljes bemutatása, hanem annak bebizonyítása is, hogy európai léptékű festőről van szó" - indokolta az eljárást Bereczky. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) 25 millió forinttal támogatta a Mednyánszky-tárlatot, a fennmaradó rész a Nemzeti Kulturális Alapprogramból (NKA), illetve szponzoroktól jött össze. A katalógus már nem fért bele a büdzsébe, "csak a nyomdaszámla több mint 10 millió forint lett volna" - mondta Bereczky. Ezért azt a Kossuth Könyvkiadó jelentette meg és hozta forgalomba, a múzeum csak a kiadványok egy részét terjeszti.

A Monet-kiállítás megrendezésének költsége a jelenlegi kalkulációk szerint 240 millió forintra rúg. Azért, hogy ne a képek teljes értéke után kelljen biztosítást kötni, a kormány 24,5 milliárd forint erejéig garanciát vállalt az esetleges károk megtérítésére. Ez csaknem rekordnagyságú a magyar képzőművészetben - ennél nagyobb összegre csak 2000-ben, a Magyar Nemzeti Múzeum Közép-Európa Szent István korában című kiállítására vállalt kezességet a kormány: 256 millió német márkáért, ami akkori értéken több mint 30 milliárd forint volt. A Monet-tárlat képeinek összértéke több mint 70 milliárd forint, s a 24,5 milliárd feletti összegre biztosítást kellett fizetni, ez 60 millió forintba került. A műalkotások 33 európai és amerikai múzeum gyűjteményéből kerültek ki, amelyek közül több is hozta magával saját biztosítóját, így végül a Szépművészetinek héttel kellett szerződést kötnie. Hasonló megoldás körvonalazódik a jövő évi kopt kiállítás esetében is; mint azt Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára kérdésünkre elmondta, az egyiptomi fél szintén egyik nemzeti biztosítójához ragaszkodik.

A Monet-tárlaton kiállított 113 mű közül hetven érkezett külföldről, s információink szerint mindazt, amit a kiállítás rendezői be szerettek volna mutatni, sikerült is kölcsönbe venniük. A megszervezéshez az NKA miniszteri keretéből 30 millió forinthoz jutott a múzeum, ez elegendőnek bizonyult a munka elkezdéséhez. A budapesti Francia Intézet 44 millió forint kifizetést vállalt, s ezt az összeget nem is adta át a múzeumnak, hanem közvetlenül a francia kurátorok költségeire és egy nagy összegű biztosításra fordította - mondta a HVG-nek a Szépművészeti gazdasági igazgatóhelyettese, Benedek Istvánné.

A szponzoroktól 25,5 millió forint jött össze, a katalógusból 12 milliós bevételt várnak, s bár még a legutóbbi időkig reménykedtek az NKÖM újabb 30 millió forintos támogatásában, most már úgy tűnik, "a fennmaradó 140 millió forintnak a jegyárbevételből kell összejönnie, akkor leszünk nullszaldósok" - mondta Benedekné. A múlt hét végéig 183 ezer látogatója volt a kiállításnak, és 173 millió forint folyt be, ez azonban mégsem jelenti azt, hogy elérték volna a nyereségességi küszöböt: ebből ki kell ugyanis a fizetni 15 százalék forgalmi adót, további 5 százalékot pedig az NKÖM is lecsíp, mint minden múzeumi saját bevételből. Mivel a Szépművészeti kötelezően előírt saját bevétele is kevesebb lesz amiatt, hogy a Monet jegyeivel a múzeum többi kiállítását is meg lehetett nézni, ezért 25 millió forintot működési költségekre csoportosítanak át. "Összességében bruttó 200 milliós bevétel kell tehát ahhoz, hogy pénzünknél legyünk" - mondta a gazdasági igazgatóhelyettes, s ehhez a március 15-ei zárásig még mintegy 30 ezer látogatót kell fogadniuk.

A bevételi kötelezettség miatt a Monet-kiállításra külön jegyárakat szabott meg a múzeum. Az eddigi adatokból kitűnően a látogatók egyharmada fizette ki a teljes, 1700 forintos jegyárat, egyötödük családi jeggyel jutott be, ami létszámtól függően 1220, illetve 2000 forint, kétötödük egyéb kedvezményt vett igénybe, 8 százalékuk pedig ingyen tekintette meg a kiállítást.

E váratlan közönségsikerek láttán, úgy látszik, az NKÖM is vette a lapot, legalábbis erre utal, hogy beindította az úgynevezett Alfa-programot, amelynek keretében 400 millió forintot különített el erre az évre nagyobb kiállítások támogatására. Így várhatóan ebből a keretből részesülhet majd a jövőre nyíló kopt kiállítás, amelynek 140 millió forintos előzetes költségvetéséből a tervek szerint 70 milliót állna a minisztérium, a másik felét pedig az NKA adná - mint ahogy az alapprogram állja a Giacometti-kiállítás teljes költségvetését is.

A következő megakiállítást az MNG-ben márciusban szintén megnyitják. A tavaly a bécsi Harrach-palotában megrendezett magyar-osztrák gyűjteményes anyag képző- és iparművészeti tárgyait mutatják majd be (lásd Kápráztató sorozat című keretes írásunkat), míg a bécsi kiállítás többi része a Budapesti Történeti Múzeumba és az Országos Széchényi Könyvtárba költözik be. Az MNG-ben a Klimt-, Kokoschka- és Schiele-képek várhatóan szintén nagy érdeklődést keltenek majd, annak ellenére, hogy nem a fő műveik lesznek láthatók. Két életmű-kiállítás előkészületein most is dolgozik az MNG: várhatóan szintén látogatók tömegeit vonzza majd Munkácsy Magyarországon kevéssé ismert műveinek bemutatása, két-három éven belül pedig - az Európában is egyre nagyobb érdeklődést kiváltó - Vaszary János műveinek teljességre törekvő tárlatát rendeznék meg.

RIBA ISTVÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kápráztató sorozat

Régebben a látogató egyértelműen tudta, melyik bécsi múzeumban mit talál: ha Schielére vágyott, a Leopoldot kereste...

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég