Tetszett a cikk?

Régebben a látogató egyértelműen tudta, melyik bécsi múzeumban mit talál: ha Schielére vágyott, a Leopoldot kereste...

Régebben a látogató egyértelműen tudta, melyik bécsi múzeumban mit talál: ha Schielére vágyott, a Leopoldot kereste fel, ha régi, klasszikus festők műveire, akkor a Kunsthistorisches Museum (KM) épületét. A Belvedere-palotában francia impresszionistákat, a Bank Austria 1989-ben megnyitott Kunstforumában klasszikus moderneket nézett. Mára viszont a szigorú rend felborult, a szövetségi múzeumok, kiállítótermek önállóvá váltak, részben állami költségvetésből, részben - állami nyomásra - saját bevételükből tartják el magukat. Mivel az utóbbi fontossága megnőtt, sikerre ítéltettek; valamennyien igyekeznek olyan népszerű anyaggal előállni, amely vonzza a nézőközönséget - függetlenül az eredeti profiltól.

A Kunstforum, amely az elmúlt 13 esztendő alatt negyven, sikertől hangos kiállítást rendezett és 3,4 millió látogatót fogadott, most éppen a popart-mester Roy Liechtenstein 45 festményét és néhány tucat rajzát kínálja. Ingried Brugger igazgató elégedetlen, szerinte kannibalizmus folyik a múzeumok között, egymás "kompetenciáját" fogyasztják. A tavaly tavasszal tízéves átalakítás után újra megnyílt Albertina vezetője, Klaus Albrecht Schröder - aki korábban a Kunstforumot tette naggyá - például mindent kínál: kortárs művészt (Robert Longo), klasszikus modernet (Munch), régi mestert (Rembrandt, Dürer), pop-artot, építészetet, fotográfiát. Az Albertina fél év alatt több mint 600 ezer látogatót fogadott, csak a Dürer-kiállítást 400 ezren látták. Az állami dotáció 5,7 millió eurós összegét 6 milliós saját bevétellel sikerült kiegészíteni. Tavaly októbertől ez év március 7-éig a Gustav Klimttől Paul Kleeig címet viselő kiállítás fut itt egy svájci gyűjtő műveiből. Az "ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit" kiállítás nem csupán a 19. század fordulóján élt osztrák és külföldi festők művészetét illusztrálja, hanem azt is, hogy Gustav Klimt, Oskar Kokoschka és Egon Schiele az osztrák múzeumok állandó sztárjaivá lettek. A Belvedere-palotában 2000 őszén Klimt és a nők címmel szerveztek nagy sikerű kiállítást, két esztendővel később pedig Klimt tájképeiből. Eközben a Museumsquartier Leopold múzeumában március 8-áig még látható a Moa, a táncosnő című, a Jugendstiltől az expresszionizmusig alcímet viselő tárlat - zömmel az említett három szerző műveiből. Az orvosból lett magángyűjtő, majd Schiele-szakértő Rudolf Leopold - aki egyben saját gyűjteményének állami alkalmazású igazgatója - zseniálisan marketingolja 220 darabos Schiele-gyűjteményét, amelynek gyakran csak a híre van otthon, a képek cserebere alapon járják a világot.

A tavaly az 50 millió euró értékű Saliera sótartó ellopásától (HVG, 2003. május 31.) búskomorrá vált Wilfried Seipel, a KM igazgatója ez év nyarán szuper Goya-kiállításra készül, ebből akarja fedezni az önállósodásból fakadó anyagi nehézségeket. Amelyek akkorák, hogy a múzeum az év végén megválik a Harrach-palotától, ahol 1995 óta vagy száz bemutatót tartottak. Itt került sor egy évvel ezelőtt - a most Budapestre induló - Az áttörés kora című, szintén viharos sikerű kiállításra a KM és a Collegium Hungaricum közös rendezésében, amely 1873-tól mutatja be Bécs és Budapest fejlődését a képző- és iparművészet eszközeivel.

A sorban állás művészete - ebben gyakorolhatták magukat azok a berliniek, akik egy-két órás ácsorgás után az elsők között nézték meg a Neue Nationalgalerie épületében a New York-i Museum of Modern Art, azaz a MoMa vendégtárlatát, amelyre a pénteki nyitás után, az első három napon 17 ezren voltak kíváncsiak. Az idő- és pénzáldozat megéri - a 12 eurós belépő éppen a duplája a szokásos berlini múzeumi tarifának -, hiszen a 212 darabos gyűjtemény a 20. század képzőművészetének eddig itt nem látott keresztmetszetét adja. Az európai modernek közül Picasso, Matisse, Monet, van Gogh, az amerikai pop-art képviselői közül Roy Lichtenstein, Philip Guston csak néhány kiragadott példa a hatalmas vonzerő magyarázatára. Becslések szerint a műalkotások összértéke 2,4 milliárd euró, s ha ennek a biztosítását is ki kellett volna fizetni, valószínűleg még drágábbak lettek volna a jegyek. A német állam azonban kezességet vállalt a gyűjteményért. A szeptemberig nyitva tartó tárlatot így is legalább 700 ezer embernek kell megnéznie, hogy megtérüljenek a költségek, állítják a szervezők. Aki nem szeret várni, megvásárolhatja az időt: 27 euróért VIP-belépő jár, amihez nem kell semmiféle listán szerepelni, csupán időben kell jelentkezni: naponta hatszáz darab ilyen, feláras jegyet adnak el, amellyel a látogató soron kívül adhatja át magát a műélvezetnek.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS, WEYER BÉLA / BERLIN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ikersiker

A képzőművészeti kiállítások sorában alighanem minden eddigi rekordot megdönt a Szépművészeti Múzeumban a Monet és barátai, amely nem árnyékolta be a Magyar Nemzeti Galéria vele rivalizáló Mednyánszky-tárlatát. A két kiállítás komoly szakmai sikert jelent, de csupán gyér nyereséget hoz.

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

97 ezren vesztették el az állásukat januárban

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt