Tetszett a cikk?

Felemásan zárták a holtszezont a magyar futballcsapatok: a válogatott két győztes meccs után kapott ki simán Romániától a ciprusi tornán, több klub eladta egy sor játékosát, hogy túlélje a tavaszt, a liga viszont nyélbe ütött egy bőkezűen fizető tévészerződést az RTL Klubbal.

Eljött az idő: átalakított Wartburg-motorok pörgetik fel a Fradit tavasszal, a nevezett szerkezet alkotja ugyanis azoknak a bioerőműveknek a lelkét, amelyek Kovács Ádám, a Celladam Rt. elnök-vezérigazgatójának látomása szerint hamarosan ezrével lepik el Magyarországot. A hosszú évek alatt kifejlesztett technológiával hamarosan előáll a Fradi új főszponzorának szerepébe lépett Celladam, a vállalkozás hasznából pedig ömlik majd a pénz a focicsapatba - bizonygatja Kovács. A kétkedőket egy "heteken belül beinduló" másik üzletével igyekszik megnyugtatni: a cég gyógyszere és ráktesztje a feltaláló-vállalkozó szerint megkapta a gyártási és forgalmi engedélyeket Kínában és Szlovákiában, így már csak el kell adni a termékeket, amit a maga részéről gyerekjátéknak tart.

A grandiózus tervek szövögetése közben - amelyekről Kovács azt is megosztotta a HVG-vel, hogy cége tavalyi 100 millió forintot alig meghaladó forgalmát az idén meg kívánja százszorozni, s 2 milliárd forint adózás előtti eredményt fog elérni - a Fradi futballcsapatát működtető FTC Labdarúgó Rt.-nél a főszponzortól remélt készpénz számolgatása helyett kénytelenek beérni a Kovács által az rt megvásárlásának részleteként letett, 300 millió forint névértékű Celladam-részvények nézegetésével. Az FTC és a Celladam közötti, a futballcég megvásárlásáról szóló szerződésben az áll, hogy a vevő három éven át évi 400 millió forintot fizet az egyesületnek, a futballtársaság költségvetését pedig évente 200 millió forinttal egészíti ki, amennyiben az veszteséget termel. A harmadik év végén pedig 300 millió forintot ad a Celladam-csoport az FTC Rt. 100 százalékáért - leszámítva persze azt a 2 ezer forint névértékű részvényt, amelyet a korábbi tulajdonos Fotex Rt. megtartott magának (HVG, 2003. december 6). A Celladam azonban eddig egyetlen forintot sem fizetett, csupán a cég részvényeit adta a Fradinak.

"Ezzel akár teljesítettnek is vehetném az összes vállalást, mivel a papírok értéke jelenleg a névérték hét és félszerese, és az export beindulásával emelkedni fog" - magyarázta sajátságos szerződésértelmezését a HVG-nek Kovács. A bioenergia- és a rákbiznisz beütésében fanatikusan hívő Kovács szerint a részvényekből a Fradi osztalékágon juthatna forráshoz, noha a HVG-nek azt is elismerte, hogy a Celladam történetében eddig még soha nem fizettek osztalékot. Ezért amellett kardoskodna, hogy az FTC Rt. ne adja el a tulajdonába került Celladam-részvényeket, csak ha "olyan kifizetnivalója lesz a futballcégnek, amit másként nem tud megoldani".

Márpedig a jelek szerint lesz ilyen, csakhogy egyelőre nem csupán a részvények Kovács szerinti árfolyama kétséges, hanem forgalomképességük is. A futballtársaság tavaly félmilliárd forintos veszteséget termelt, ráadásul a Magyar Labdarúgóliga (MLL) fellebbviteli bizottsága ugyan visszaadta a Fraditól a tavaly május 30-ai Debrecen elleni meccs utáni botrány miatt elvett hat pontot, de a kiszabott 40 millió forintos büntetést helybenhagyta. Bár Kovács azt bizonygatta a HVG-nek, hogy a veszteségből csupán 300 millió forint a tényleges hiány, a fennmaradó 200 millió pedig a játékjogok nyilvántartási értékének változásából adódik, ha nem folyik be készpénz a cégbe, bajba kerülhetnek.

Amíg a Fradiban a visszakapott hat pont miatt örvendeznek, a most jogerősnek tűnő tabellán a Balaton FC mögött csak rosszabb gólkülönbséggel a második helyre szoruló FTC mellől gyakorlatilag elfogytak az ellenfelek. Az MTK - anyagi gondok miatt - több kulcsjátékosától is megvált, csakúgy, mint a felsőházba jutásért küzdő Újpest, ahol nemcsak edzőt, de ügyvezetőt is cserélnek. A távozó menedzser, Gyulay Zsolt - a cégiratokban még nem látszó tranzakcióval - tulajdont szerez az Újpest FC Kft.-ben közvetlen befolyással bíró Viola Ball Rt.-ben, helyét pedig az általános elképedésre őszi első Balaton FC-t működtető Siófok FC Kft. volt ügyvezetője, Sallói István foglalja el.

"Február végéig kifizetjük a Sportfólió Kht.-nak a tartozásunkat" - mondta a HVG-nek Gyulay az állami cég által a Megyeri úti stadion bérletéért követelt 14 millió forintról (HVG, 2004. január 24.). Nem ilyen egyértelmű a helyzet az MTK-nál, illetve a másodosztályú Vasasnál és Budapest Honvédnál, ahol nincs bérleti szerződés. "Amióta januárban felszólított bennünket a Sportfólió, hogy fizessünk, nem történt semmi, itt edzünk, megjegyzem, futballra alkalmatlan körülmények között" - panaszkodott a HVG-nek Gál László, a Honvéd Futball Club Kft. résztulajdonos-ügyvezetője. Hétfőn aztán üzent a sportminiszter: Gyurcsány Ferenc bejelentette, ha nem fizetnek a bérlők lekapcsolják a villanyt a stadionban.

A Sportfólió budapesti stadionokat érintő pénzbehajtási buzgalmán nekibátorodva Dunaújvárosban a múlt héten egyenesen fegyveres őrökkel tiltotta ki a futballistákat az átépített arénából a létesítményt üzemeltető Dunaújvárosi Komplex Kft. (DK), mivel a Dunaújváros Futball Kft. nem volt hajlandó aláírni az általuk követelt bérleti díjról szóló szerződést. Miután hétfőn a DK végül megegyezett a futballcéggel a jövőbeni használatról, Burián Imre, a DK ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek arról, milyen jogi alapja volt a bérleti díj felszámításának. A stadion ugyanis az ÁPV Rt. tulajdona, amely a kezelői jogot átadta a Dunaferr Stadion Kft.-nek, az pedig továbbpasszolta az akkor szintén a vasmű tulajdonában álló DK-nak. Csakhogy idén február 5-én a DK-t a Dunaferr eladta a Buda-Cash Brókerház Rt. és a Hungária Közraktár Rt. által birtokolt Agrárportfólió Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Rt.-nek, s a tranzakció után a DK bejelentette, hogy az edzések után nettó 17 ezer, a meccsek után pedig nettó 150 ezer forintra tart igényt.

A kezelői jog sajátos privatizálására tett kísérlet kudarca nyilván csak időlegesen hoz békét Dunaújvárosban, ahogy a fővárosi pályákon sem körvonalazódik még a megoldás. Pedig a Honvédnak - akárcsak a Vasasnak - nagy bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy ne jusson fel az első osztályba. A Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis - menet közben megváltoztatva a versenykiírást - a klubtulajdonosok óhajának eleget téve úgy döntött, hogy a következő szezontól 16 csapatosra növeli a jelenleg 12-es NB I-et.

A mozgalmas holtszezonban megoldódott viszont a futballközvetítések ügye: miután a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga kivásárolta a Bodnár György vezette HTD Kft. 4 százalékos részesedését a jogokat birtokló Futball Duó Kft.-ből, az MLL bejelentette, hogy az RTL Klubon és az M+ csatornán lesznek láthatóak a tavaszi meccsek. A szerződés - állítja a liga - évi több mint 1 milliárd forintot hozhat a futballnak. Az optimizmust a furcsa kezdési időpontok sem lankasztják: szombaton 18 órától a jelenleg 24 órában csupán 640 ezer háztartásban, míg további közel 1 millió lakásban egyelőre csak osztottan - azaz este fél 8-tól - fogható M+-on lesz közvetítés. A futball miatt - állították a HVG-nek az M+-nál - tömegesen egyeznek meg a kábelszolgáltatókkal az osztott adás 24 órásra növeléséről. Vasárnap 14 órától, illetve ha van Forma-1-es futam, déli 12-től az RTL Klub ad élőben egy-egy meccset, míg a rövidebb összefoglaló az RTL-en hétfőn 23 órától, a hosszabb pedig az M+-on kedd este fél 7-től nézhető.

KELEMEN ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Az aranykor vége

HVGAngliában a Premier Liga hétvégi fordulójában a Manchester United hazai pályán is csupán döntetlenre végzett a...

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

Új présüzemet épít a Mercedes Kecskeméten

 A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta

A 300 milliárdos állami pályázat kétharmadát az igénylők fél százaléka kapta