Vasárnapi matiné

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Felemásan zárták a holtszezont a magyar futballcsapatok: a válogatott két győztes meccs után kapott ki simán Romániától a ciprusi tornán, több klub eladta egy sor játékosát, hogy túlélje a tavaszt, a liga viszont nyélbe ütött egy bőkezűen fizető tévészerződést az RTL Klubbal.

Eljött az idő: átalakított Wartburg-motorok pörgetik fel a Fradit tavasszal, a nevezett szerkezet alkotja ugyanis azoknak a bioerőműveknek a lelkét, amelyek Kovács Ádám, a Celladam Rt. elnök-vezérigazgatójának látomása szerint hamarosan ezrével lepik el Magyarországot. A hosszú évek alatt kifejlesztett technológiával hamarosan előáll a Fradi új főszponzorának szerepébe lépett Celladam, a vállalkozás hasznából pedig ömlik majd a pénz a focicsapatba - bizonygatja Kovács. A kétkedőket egy "heteken belül beinduló" másik üzletével igyekszik megnyugtatni: a cég gyógyszere és ráktesztje a feltaláló-vállalkozó szerint megkapta a gyártási és forgalmi engedélyeket Kínában és Szlovákiában, így már csak el kell adni a termékeket, amit a maga részéről gyerekjátéknak tart.

A grandiózus tervek szövögetése közben - amelyekről Kovács azt is megosztotta a HVG-vel, hogy cége tavalyi 100 millió forintot alig meghaladó forgalmát az idén meg kívánja százszorozni, s 2 milliárd forint adózás előtti eredményt fog elérni - a Fradi futballcsapatát működtető FTC Labdarúgó Rt.-nél a főszponzortól remélt készpénz számolgatása helyett kénytelenek beérni a Kovács által az rt megvásárlásának részleteként letett, 300 millió forint névértékű Celladam-részvények nézegetésével. Az FTC és a Celladam közötti, a futballcég megvásárlásáról szóló szerződésben az áll, hogy a vevő három éven át évi 400 millió forintot fizet az egyesületnek, a futballtársaság költségvetését pedig évente 200 millió forinttal egészíti ki, amennyiben az veszteséget termel. A harmadik év végén pedig 300 millió forintot ad a Celladam-csoport az FTC Rt. 100 százalékáért - leszámítva persze azt a 2 ezer forint névértékű részvényt, amelyet a korábbi tulajdonos Fotex Rt. megtartott magának (HVG, 2003. december 6). A Celladam azonban eddig egyetlen forintot sem fizetett, csupán a cég részvényeit adta a Fradinak.

"Ezzel akár teljesítettnek is vehetném az összes vállalást, mivel a papírok értéke jelenleg a névérték hét és félszerese, és az export beindulásával emelkedni fog" - magyarázta sajátságos szerződésértelmezését a HVG-nek Kovács. A bioenergia- és a rákbiznisz beütésében fanatikusan hívő Kovács szerint a részvényekből a Fradi osztalékágon juthatna forráshoz, noha a HVG-nek azt is elismerte, hogy a Celladam történetében eddig még soha nem fizettek osztalékot. Ezért amellett kardoskodna, hogy az FTC Rt. ne adja el a tulajdonába került Celladam-részvényeket, csak ha "olyan kifizetnivalója lesz a futballcégnek, amit másként nem tud megoldani".

Márpedig a jelek szerint lesz ilyen, csakhogy egyelőre nem csupán a részvények Kovács szerinti árfolyama kétséges, hanem forgalomképességük is. A futballtársaság tavaly félmilliárd forintos veszteséget termelt, ráadásul a Magyar Labdarúgóliga (MLL) fellebbviteli bizottsága ugyan visszaadta a Fraditól a tavaly május 30-ai Debrecen elleni meccs utáni botrány miatt elvett hat pontot, de a kiszabott 40 millió forintos büntetést helybenhagyta. Bár Kovács azt bizonygatta a HVG-nek, hogy a veszteségből csupán 300 millió forint a tényleges hiány, a fennmaradó 200 millió pedig a játékjogok nyilvántartási értékének változásából adódik, ha nem folyik be készpénz a cégbe, bajba kerülhetnek.

Amíg a Fradiban a visszakapott hat pont miatt örvendeznek, a most jogerősnek tűnő tabellán a Balaton FC mögött csak rosszabb gólkülönbséggel a második helyre szoruló FTC mellől gyakorlatilag elfogytak az ellenfelek. Az MTK - anyagi gondok miatt - több kulcsjátékosától is megvált, csakúgy, mint a felsőházba jutásért küzdő Újpest, ahol nemcsak edzőt, de ügyvezetőt is cserélnek. A távozó menedzser, Gyulay Zsolt - a cégiratokban még nem látszó tranzakcióval - tulajdont szerez az Újpest FC Kft.-ben közvetlen befolyással bíró Viola Ball Rt.-ben, helyét pedig az általános elképedésre őszi első Balaton FC-t működtető Siófok FC Kft. volt ügyvezetője, Sallói István foglalja el.

"Február végéig kifizetjük a Sportfólió Kht.-nak a tartozásunkat" - mondta a HVG-nek Gyulay az állami cég által a Megyeri úti stadion bérletéért követelt 14 millió forintról (HVG, 2004. január 24.). Nem ilyen egyértelmű a helyzet az MTK-nál, illetve a másodosztályú Vasasnál és Budapest Honvédnál, ahol nincs bérleti szerződés. "Amióta januárban felszólított bennünket a Sportfólió, hogy fizessünk, nem történt semmi, itt edzünk, megjegyzem, futballra alkalmatlan körülmények között" - panaszkodott a HVG-nek Gál László, a Honvéd Futball Club Kft. résztulajdonos-ügyvezetője. Hétfőn aztán üzent a sportminiszter: Gyurcsány Ferenc bejelentette, ha nem fizetnek a bérlők lekapcsolják a villanyt a stadionban.

A Sportfólió budapesti stadionokat érintő pénzbehajtási buzgalmán nekibátorodva Dunaújvárosban a múlt héten egyenesen fegyveres őrökkel tiltotta ki a futballistákat az átépített arénából a létesítményt üzemeltető Dunaújvárosi Komplex Kft. (DK), mivel a Dunaújváros Futball Kft. nem volt hajlandó aláírni az általuk követelt bérleti díjról szóló szerződést. Miután hétfőn a DK végül megegyezett a futballcéggel a jövőbeni használatról, Burián Imre, a DK ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek arról, milyen jogi alapja volt a bérleti díj felszámításának. A stadion ugyanis az ÁPV Rt. tulajdona, amely a kezelői jogot átadta a Dunaferr Stadion Kft.-nek, az pedig továbbpasszolta az akkor szintén a vasmű tulajdonában álló DK-nak. Csakhogy idén február 5-én a DK-t a Dunaferr eladta a Buda-Cash Brókerház Rt. és a Hungária Közraktár Rt. által birtokolt Agrárportfólió Vagyonkezelő és Ingatlanhasznosító Rt.-nek, s a tranzakció után a DK bejelentette, hogy az edzések után nettó 17 ezer, a meccsek után pedig nettó 150 ezer forintra tart igényt.

A kezelői jog sajátos privatizálására tett kísérlet kudarca nyilván csak időlegesen hoz békét Dunaújvárosban, ahogy a fővárosi pályákon sem körvonalazódik még a megoldás. Pedig a Honvédnak - akárcsak a Vasasnak - nagy bravúrra lenne szüksége ahhoz, hogy ne jusson fel az első osztályba. A Magyar Labdarúgó-szövetség ugyanis - menet közben megváltoztatva a versenykiírást - a klubtulajdonosok óhajának eleget téve úgy döntött, hogy a következő szezontól 16 csapatosra növeli a jelenleg 12-es NB I-et.

A mozgalmas holtszezonban megoldódott viszont a futballközvetítések ügye: miután a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga kivásárolta a Bodnár György vezette HTD Kft. 4 százalékos részesedését a jogokat birtokló Futball Duó Kft.-ből, az MLL bejelentette, hogy az RTL Klubon és az M+ csatornán lesznek láthatóak a tavaszi meccsek. A szerződés - állítja a liga - évi több mint 1 milliárd forintot hozhat a futballnak. Az optimizmust a furcsa kezdési időpontok sem lankasztják: szombaton 18 órától a jelenleg 24 órában csupán 640 ezer háztartásban, míg további közel 1 millió lakásban egyelőre csak osztottan - azaz este fél 8-tól - fogható M+-on lesz közvetítés. A futball miatt - állították a HVG-nek az M+-nál - tömegesen egyeznek meg a kábelszolgáltatókkal az osztott adás 24 órásra növeléséről. Vasárnap 14 órától, illetve ha van Forma-1-es futam, déli 12-től az RTL Klub ad élőben egy-egy meccset, míg a rövidebb összefoglaló az RTL-en hétfőn 23 órától, a hosszabb pedig az M+-on kedd este fél 7-től nézhető.

KELEMEN ZOLTÁN