Tetszett a cikk?

5,8 százalék. Legújabban ez a menő szám a pénzügyi vezetők körében.

5,8 százalék. Legújabban ez a menő szám a pénzügyi vezetők körében. Nemrég, még jelöltként, Draskovics Tibor pénzügyminiszter ennyire srófolta a tavalyi, önkormányzatok nélkül számított államháztartási deficitnek a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított arányát, ami a László Csaba bukását okozó előzetes adatnál 0,2 százalékponttal nagyobb. A múlt héten pedig Terták Elemér közigazgatási államtitkár állt elő azzal, hogy az idén január 1-jétől december 31-éig az államháztartásba be-, illetve onnan kifizetett összegek különbsége, azaz a pénzforgalmi hiány lesz a GDP 5,8 százaléka, az uniós szabályok szerinti deficit ugyanakkor 4,6 százalék. Mindez annak ellenére, hogy a Draskovics-csomag keretében 185 milliárd forinttal kurtítják meg az Országgyűlés által törvénybe iktatott idei előirányzatokat. Ezzel a 2004. évi becsült deficit az előző évinél 130-150 milliárd forinttal is több lehet, megközelítheti az 1200 milliárdot. Ráadásul a pénzügyi vezetők egyelőre semmiféle magyarázattal nem szolgáltak arra sem, hogy ha a 2004. évi büdzsé tavalyi elfogadásakor az uniós szabályok szerinti 3,8, illetve a pénzforgalmi 4,6 százalékos államháztartási deficit között 0,8 százalékpontnyi volt a különbség, ez mitől nőtt mostanra 1,2 százalékpontra. Azaz miért költhet 80 milliárd forinttal többet az idén a kormány csupán elszámolástechnikai okok miatt. De ha már lassan kialakul az új bázis, a jövőben az lesz a viszonyítási alap: Terták azt is bejelentette, hogy nem az Országgyűlés által jóváhagyott költségvetéshez, hanem saját új terveikhez viszonyítva számol majd el havonta a Pénzügyminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Helyreigazítás

A Draskovics Tibor által a kormány elé terjesztett megszorító intézkedések alig tartalmaznak reformértékű változtatásokat, holott a pénzügyminiszter ilyeneket várt az egyes tárcák vezetőitől.

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Gulyás: Online figyelhető, hogy keveredik-e a magán- és állami rendelés

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán

Tízezrével állnak az eladatlan használt autók egy brit versenypályán