Tetszett a cikk?

Hétfőn és kedden erősödött a forint az euróval szemben a hazai bankközi devizapiacon: 260 forint alatti árfolyamot a...

Hétfőn és kedden erősödött a forint az euróval szemben a hazai bankközi devizapiacon: 260 forint alatti árfolyamot a hazai valuta legutóbb január 6-án, egy nappal László Csaba pénzügyminiszter leváltása előtt produkált. Így reagáltak a befektetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond kijelentésére, miszerint a tavaly november óta 12,5 százalékos jegybanki alapkamat még hosszabb ideig nem csökkenhet. Mindez annak dacára történt, hogy Járai a Monetáris Tanács hétfői ülése után egyszersmind azt is közölte, az euró 2008. évi magyarországi bevezetéséhez a mostaninál nagyobb költségvetési szigorra volna szükség. Az MNB rontott inflációs prognózisán is: 2004-ben a fogyasztói árak éves növekedése 6,9 százalék lehet, 1 százalékponttal több, mint amennyit három hónappal ezelőtt tippelt.

A hazai valuta egyébként azóta van jó passzban, hogy a múlt héten az MNB bejelentette: összesen mintegy 1 milliárd eurót értékesít 2004-ben magyar és külföldi pénzintézeteknek. Így csökkentené ugyanis a bankok bankja a devizák átváltása miatti forintbőséget, vagyis enyhítené az inflációs nyomást. A közlemény szerint a költségvetés az EU-tól kapott, illetve a külföldi kötvénykibocsátásokból származó devizákat váltja majd át a jegybanknál forintra. Ráadásul az átváltás ennél több is lehet, miután az idei privatizációból az államnak többletbevétele keletkezhet. Mindazonáltal nem minden privatizációs devizabevételt ad el az állam, ám a piacon - úgy tűnik - már az is elegendő, ha a befektetők ezt hiszik. Arra a hírre például, hogy a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. részvényeinek múlt keddi váratlan külföldi értékesítéséből az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. mintegy 300 millió euróra tett szert, a forint több mint 1 százalékponttal erősödött. Az idén egyébként az állam összesen 3 milliárd euró értékben dob piacra kötvényeket külföldön - ebből az első harmadot, 1 milliárdot január végén értékesítette -, miközben összesen 1 milliárd eurónyi adósságot kell törleszteni 2004-ben.

CSABAI KÁROLY

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Helyreigazítás

A Draskovics Tibor által a kormány elé terjesztett megszorító intézkedések alig tartalmaznak reformértékű változtatásokat, holott a pénzügyminiszter ilyeneket várt az egyes tárcák vezetőitől.

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

A pénteki 20 fok után szombaton a hegyekben havazhat

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Bíróság támadta meg a felsőoktatási átalakítást – az Alkotmánybíróságnak 90 napon belül döntenie kell

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként

Virágba borult fákat ültetnek Angliában a megemlékezés és a remény szimbólumaiként