Tetszett a cikk?

A hét elejétől a fővárosba bevezető főútvonalakon is szerveztek félpályás útlezárásokat a február 16-a óta demonstráló agrártermelők. Kedden délelőtt a tiltakozók és a mezőgazdasági tárca képviselői egyaránt láttak esélyt a megegyezésre, noha ez a korábban megismert számok alapján illúziónak tűnt.

,,Bővült az FVM pénzügyi mozgástere, az agrárium szereplőivel való megegyezés esélyei javultak" - tudatta hétfő esti közleményében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a részletek taglalása nélkül. Azok után, hogy előző este Medgyessy Péter miniszterelnök egy tévéműsorban úgy fogalmazott, az agrárágazatnak juttatott többletforrások ugyanolyan mértékű megszorítást feltételeznek egyéb területeken, meglepő lenne, ha a "mozgástérbővülés" pluszpénzt jelentene - a HVG információi szerint nem is jelent. Pusztán arról van szó, hogy az FVM előrehozná az EU 25 százalékos terület alapú támogatását nemzeti forrásból kiegészítő, eredetileg csak december utánra tervezett kifizetés egy részét (HVG, 2004. február 21.).

Az előzetes kifizetésekkel egyes információk szerint 50 milliárd forinthoz juthatnának a termelők, más források viszont csak 32 milliárd forintról tudnak, de ebben a kérdésben nem is elsősorban az összeg nagysága a vita tárgya. A tárca ugyanis fele-fele arányban kívánná megosztani a kifizetés előrehozatala miatt felmerülő kamatköltségeit, ám ebbe a demonstrálók nem hajlandóak belemenni, mivel az számukra éves szinten 8 százalék kamatterhet jelentene.

Nem sikerült megegyezniük hétfőn a termelőknek és az FVM-nek abban sem, hogy mi módon csökkentsék a tejfelesleget. A tárca önkorlátozást javasolt, a tejesgazdák viszont a "tisztességes kiszállás" támogatását várják az agrárkormányzattól. Vagyis azt, hogy az évi mintegy 400 millió liter feleslegnek megfelelő kvótát vásárolja fel az állam a termelést abbahagyni szándékozóktól, literenként 50 forintért.

Ezzel a 20 milliárddal együtt több mint 40 milliárd forintos követeléssel jelentek meg a tiltakozók képviselői az agrártárcánál. "Csak tavalyról van a tejszektorban körülbelül 3 milliárd, a sertés- és a baromfiágazatban pedig 5 milliárd, illetve 1,2 milliárd forint jogos támogatási igény, amit az FVM nem teljesített" - mondta a HVG-nek Mádl István, a tejesgazdák demonstrációjának főszervezője. A tavalyi támogatási szintet feltételezve a sertéshizlalóknak további 6 milliárd, a baromfitartóknak pedig 5 milliárd forintot kellene kapniuk az EU-csatlakozásig - legalábbis szerintük. Ugyanarra az időre literenként 12 forint közvetlen támogatást kérnek a tejre, ami Mádl számításai szerint összesen 6 milliárd forintot jelentene. Ebből az FVM már a demonstrációk kezdete előtt vállalt 4 forintot, illetve közel 2 forint kvótatámogatást, plusz 1 forintot az előrehozott kifizetéssel. De még így is hiányzik literenként 5 forint, mivel - hangoztatta Mádl a HVG-nek - a tiltakozó gazdák nem tudnak 77 forintnál alacsonyabb felvásárlási árba belenyugodni.

Mindez persze azt feltételezné, hogy a feldolgozók literenkénti 65 forintot fizetnek. Márpedig most átlagosan 62-64 forintot fizetnek a tejüzemek egy liter tejért, és a piaci tendenciák inkább ennek az ársávnak az alját teszik reális felvásárlási árrá - állította a HVG-nek az egyik nagy tejipari cég vezetője. A maga részéről azért sem tartotta valószínűnek az átvételi árnak a termelők és az FVM által várt mértékű emelését, mert azt január 1-jétől visszamenőleg követelik tőlük, miközben az élelmiszer-kiskereskedelmi láncokkal szemben jó esetben is csak egy hónap múlva tudnák érvényesíteni a magasabb termelői árat. A feldolgozók keddi egymás közti egyeztetésén is az derült ki, a tárca által kínált keretek között nincs esély arra, hogy többet fizessenek a tejért. A túltermelés mértéke januárban az átvett tej 26 százaléka volt, miközben a tárca nem működteti az agrárpiaci rendtartási törvényben előírt piacszabályozási eszközöket, azaz az irányárat és az intervenciós árat. Ezért rövid távon a tavaly már akadozva működött export-visszatérítésben, illetve az intervenciós felvásárlásban látnák a megoldást, hosszabb távon pedig keresletélénkítő intézkedéseket, például a beígért iskolatej-akciót és kvótafelvásárlást - azaz a termelés feladásának kormányzati támogatását - várnák a tárcától.

Az FVM egyébként a napokban kommunikációs taktikát váltott: míg a demonstrációk kezdetekor politikai akciónak próbálta beállítani a tiltakozást, az utóbbi napokban már azt hangoztatja, hogy a feldolgozók és a termelők ár- és jövedelemvitájáról van szó. Néhol azért közeledtek is az álláspontok: a demonstrálók a 100 milliárd forintos kerettel indult kedvezményes hitelcsomag bővítését kérték, amit a kormány tőlük függetlenül is megajánlott.

Amíg a felek a tárgyalóasztaloknál gyűrték egymást, a gazdák a hétvégi pihenőt követően hétfőn és kedden ismét országszerte az utakra vonultak - naponta átlagosan 60-70 helyszínen, 6-8 ezer résztvevővel és 3200-3500 mezőgazdasági munkagéppel -, sőt új helyszínekként több, Budapestre vezető úton is lassították a forgalmat. Pénteken - ha addig nem születik megegyezés - a Kossuth tér is a tiltakozóké lesz, miután a demonstráló szervezetek nagygyűlést rendeznek a Parlament előtt, egy nappal korábban pedig a szövetkezeti érdekképviselet a Vértanúk terén tiltakozik. A szervezők ígéretüknek megfelelően igyekeznek távol tartani a megmozdulástól a politikai erőket, de ez nem mindenhol sikerült. A solti Duna-ágnál például szimpatizánsok egy csoportja szabályos alakzatban sétált el a felsorakozott traktorok mellett, amivel egy időre gyakorlatilag teljes szélességben lezárta az utat; erre reagálva a rendőrség a kényes helyeken megtiltotta a gyalogosforgalmat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy biztosító megnézte, valóban több balesetet okoznak-e az idős sofőrök

Egy biztosító megnézte, valóban több balesetet okoznak-e az idős sofőrök

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Újabb gonddal néz szembe az amerikai gazdaság: felütötte a fejét az acélhiány

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt