Tetszett a cikk?

Nem vár tovább a fővárosi önkormányzat a kormány által két éve kilátásba helyezett budapesti kompenzációs csomagra: a közgyűlés a múlt héten városházi megszorító intézkedéseket tartalmazó költségvetést fogadott el 2004-re. Ez intézmények bezárásával és elbocsátásokkal is járhat.

Feltűnő visszafogottság jellemezte a fővárosi szocialista képviselőket a Városháza idei költségvetésének összeállításánál. Míg támogató szavazatuk fejében tavaly 35 milliárd forintos kívánságcsomagot nyomtak be a büdzsébe, az idén csupán 1,5 milliárd forint pluszt kértek az eredeti, 350 milliárd forintos kiadáshoz képest, s abból is hajlandók voltak 200 millió forintot elengedni. A HVG-nek nyilatkozó fővárosi SZDSZ-es politikusok szerint a városházi szocialisták belátták, hogy politikai baklövés lett volna éppen akkor követelőzni és lobbiérdekeket érvényesíteni, amikor az MSZP-többségű kormány pénzügyi megszorító intézkedésekre szánta rá magát. A szocialisták így különösebb ellenvetés nélkül "nyelték le" múlt csütörtökön az Atkári János, a fővárosi pénzügyekért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettes által takarékosnak, Kupper András, a Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint viszont a "lepusztulás költségvetésének" titulált javaslatot.

A Városháza kétségtelenül drasztikus lépésekre szánta magát az idén: az önkormányzati intézményeknél 2-3 százalékos reálbércsökkentéssel, illetve a dologi kiadások átlagosan 3 százalékos visszafogásával számol. "Ez utóbbinál a visszaesés egyes esetekben a 10 százalékot is meghaladhatja" - jegyezte meg Hock Zoltán, a főváros pénzügyi bizottságának MDF-es alelnöke a HVG-nek, hiszen az intézmények kiadásait növeli, hogy például a távfűtés 22,2 százalékkal, a csatornadíj 36 százalékkal, a szemétszállítás pedig 15 százalékkal emelkedett az idén Budapesten. A városházi büdzsé a működési kiadásoknál sem engedélyez 3-4 százalékkal többet, ami reálértéken ugyancsak csökkenést jelent. A szervezeti és intézményi racionalizálási programnak nevezett megszorító intézkedések a Fidesz szerint valójában iskola- és kórházbezárásokat és elbocsátásokat jelent. Amit Atkári úgy finomított a HVG-nek, hogy a következő hónapokban átvilágítják a fővárosi intézményeket, mindenekelőtt az oktatási, egészségügyi és szociális létesítményeket, és megvizsgálják, valóban indokolt-e valamennyinek a fenntartása. Ez szerinte nem jár együtt a szolgáltatások színvonalának visszaesésével, mivel ésszerű és indokolt összevonásokra kerítenek majd sort: például a Szent János Kórház felújítása során, amihez a kormány címzett támogatást ígér, együttműködést javasolnak a Semmelweis Egyetemmel. Úgy látják ugyanis, célszerű lenne a pár száz méterre lévő Kútvölgyi Klinikai Tömbbel összevonva, a költségeket megosztva elvégezni az átalakítást. De áttekintik a kötelező önkormányzati feladatokon felül vállalt kötelezettségeiket is: azt, hogy szükséges-e a főváros pénzéből támogatást nyújtani például a rendőrségnek vagy a határőrségnek, illetve civil szervezeteknek, alapítványoknak.

A fővárosi koalíciós partnerek az idén ugyanis már végképp kénytelenek voltak szembenézni azzal, hogy a 2002-es kormányváltástól remélt kánaán mégsem a mostani kormányzati ciklus idején jön el. A Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester által személyesen Medgyessy Péter kormányfőből kisajtolt ígéretekből, melyek szerint a kabinet kárpótolja a fővárost az Orbán-kormány alatt elszenvedett, összesen 100-120 milliárd forintos pénzügyi "kivéreztetésért", nem sok valósult meg (HVG, 2003. március 15.). A személyi jövedelemadónak (szja) önkormányzatoknál hagyott - s az előző kormány által 25 százalékról 5 százalékosra apasztott - hányadát a Medgyessy-kormány is csak 10 százalékra tornázta fel (a helyhatóságoknál maradó szja-hányad az 1990-es 100 százalékról fokozatosan zsugorodott a 2002-es 5 százalékra). A csőd felé sodródó Budapesti Közlekedési Rt. (BKV) 38 milliárd forintos adósságát 2002-ben az állam átvállalta ugyan, de a cég finanszírozásába a főváros kérése ellenére sem szállt be, így 2004 végére ismét csaknem 30 milliárd forint adósságot és közel ennyi veszteséget halmoz fel. A nagyvárosi tömegközlekedés - benne a BKV - támogatására szánt állami apanázs, az idei állami költségvetésbe is beemelt 10 milliárd forintos összeg sem normatív, mint ahogyan arról szó volt, hanem - egyelőre legalábbis - egyszerinek tekinthető, amit ráadásul a Draskovics-csomag részeként 1 milliárd forinttal már meg is kurtítottak. Válaszként a főváros sem hajlandó - szűkös forrásaira hivatkozva - a tulajdonában lévő cég működését összesen 6 milliárd forintnál többel megtámogatni.

A kabinet az elmúlt közel két évben sem kezdeményezte megváltoztatni a még a jobboldali többségű parlament által Budapest számára hátrányosan módosított illetékelosztás arányait, ami a fővárosnak évi több milliárd forintos bevételkiesést jelent. Sőt Atkári szerint az önkormányzatok az idén újabb pofont kaptak a kormánytól. Az állami támogatásból finanszírozott beruházások utáni áfa-visszatérítés eltörlése a helyhatóságoknak a következő három-négy évben 100 milliárd forintot meghaladó bevételkiesést okoz, a fővárosnak pedig 32 milliárdot, amiből 4,5-5 milliárd az idei mínusz. Noha Böhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő módosító indítványt nyújtott be az áfatörvény parlamenti tárgyalásához, a "lobbizás" kudarcot vallott (HVG, 2004. március 6.). A parlamenti szabaddemokrata frakció arra hivatkozva tagadta meg támogatását, hogy hiteltelenné tenné a kormány megszorító intézkedéseit, ha az SZDSZ Budapest érdekében külön elbánást és pénzeket harcolna ki. Igaz, szépségtapaszként a gazdasági kabinet múlt héten jóváhagyta, hogy a mintegy 107 milliárd forintos, fővárosi beruházással megépülő csepeli szennyvíztisztítót - amelynek kétharmadát uniós forrásból fedezik (HVG, 2004. február 21.) - már megkezdett beruházásként kezeljék, s ekképpen a Városháza visszaigényelhessen több mint 20 milliárd forint áfát. Annak ellenére, hogy még egyetlen kapavágás sem történt a területen, csupán az uniós megállapodásra került pecsét még 2003-ban. Demszky Gábor ezzel együtt a múlt heti közgyűlésen bejelentette, áfaügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ellenzéki képviselők viszont úgy vélik, Demszky "keménykedésével" sem lehet elleplezni, hogy az idén még a korábbiaknál is átláthatatlanabb, Hock Zoltán szerint inkább csak virtuális költségvetést alkotott a fővárosi koalíció. Az időközben eltörölt beruházási áfa-visszaigénylések például továbbra is szerepelnek a büdzsében, s a fővárosi koalíció tovább folytatja a beruházási, fejlesztési összegek túltervezésének jól bevált gyakorlatát is. Ez utóbbiaknak ugyanis az elmúlt években rendszerint csak mintegy 45-50 százaléka valósult meg: a fennmaradt összeg átcsoportosításáról év közben döntött a közgyűlés, ami az elfogadott költségvetésen kívüli, kényelmes mozgásteret nyújtott a koalíciós pártoknak. Hock úgy véli, a szocialisták mostani "mértékletessége" is alighanem abból a reményből fakad, mely szerint év közben lesz miből fellazítani a meghirdetett SZDSZ-es pénzügyi szigort. Annál is inkább, mivel Atkári János arra nem vállalkozott, hogy pontos listát mellékeljen a költségvetéshez: mely intézményeket kellene bezárni, s a fővárosiaknál milyen mértékű elbocsátás szükséges, hanem "hátulról", a kiadások visszafogásával próbálja kikényszeríteni az átalakításokat. A Városháza szabaddemokrata képviselői azt állítják, idén jóval kisebb lesz a "blöffberuházásokkal" kihasítható pluszpénzek elköltésének és így a költségvetés utólagos átrajzolásának a lehetősége.

MINK MÁRIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Nézzen rá a mobiljára, mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Ilyen az élet most Izraelben, ahol a lakosság felét már beoltották – videó

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit