Szorító kötés

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nem vár tovább a fővárosi önkormányzat a kormány által két éve kilátásba helyezett budapesti kompenzációs csomagra: a közgyűlés a múlt héten városházi megszorító intézkedéseket tartalmazó költségvetést fogadott el 2004-re. Ez intézmények bezárásával és elbocsátásokkal is járhat.

Feltűnő visszafogottság jellemezte a fővárosi szocialista képviselőket a Városháza idei költségvetésének összeállításánál. Míg támogató szavazatuk fejében tavaly 35 milliárd forintos kívánságcsomagot nyomtak be a büdzsébe, az idén csupán 1,5 milliárd forint pluszt kértek az eredeti, 350 milliárd forintos kiadáshoz képest, s abból is hajlandók voltak 200 millió forintot elengedni. A HVG-nek nyilatkozó fővárosi SZDSZ-es politikusok szerint a városházi szocialisták belátták, hogy politikai baklövés lett volna éppen akkor követelőzni és lobbiérdekeket érvényesíteni, amikor az MSZP-többségű kormány pénzügyi megszorító intézkedésekre szánta rá magát. A szocialisták így különösebb ellenvetés nélkül "nyelték le" múlt csütörtökön az Atkári János, a fővárosi pénzügyekért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettes által takarékosnak, Kupper András, a Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint viszont a "lepusztulás költségvetésének" titulált javaslatot.

A Városháza kétségtelenül drasztikus lépésekre szánta magát az idén: az önkormányzati intézményeknél 2-3 százalékos reálbércsökkentéssel, illetve a dologi kiadások átlagosan 3 százalékos visszafogásával számol. "Ez utóbbinál a visszaesés egyes esetekben a 10 százalékot is meghaladhatja" - jegyezte meg Hock Zoltán, a főváros pénzügyi bizottságának MDF-es alelnöke a HVG-nek, hiszen az intézmények kiadásait növeli, hogy például a távfűtés 22,2 százalékkal, a csatornadíj 36 százalékkal, a szemétszállítás pedig 15 százalékkal emelkedett az idén Budapesten. A városházi büdzsé a működési kiadásoknál sem engedélyez 3-4 százalékkal többet, ami reálértéken ugyancsak csökkenést jelent. A szervezeti és intézményi racionalizálási programnak nevezett megszorító intézkedések a Fidesz szerint valójában iskola- és kórházbezárásokat és elbocsátásokat jelent. Amit Atkári úgy finomított a HVG-nek, hogy a következő hónapokban átvilágítják a fővárosi intézményeket, mindenekelőtt az oktatási, egészségügyi és szociális létesítményeket, és megvizsgálják, valóban indokolt-e valamennyinek a fenntartása. Ez szerinte nem jár együtt a szolgáltatások színvonalának visszaesésével, mivel ésszerű és indokolt összevonásokra kerítenek majd sort: például a Szent János Kórház felújítása során, amihez a kormány címzett támogatást ígér, együttműködést javasolnak a Semmelweis Egyetemmel. Úgy látják ugyanis, célszerű lenne a pár száz méterre lévő Kútvölgyi Klinikai Tömbbel összevonva, a költségeket megosztva elvégezni az átalakítást. De áttekintik a kötelező önkormányzati feladatokon felül vállalt kötelezettségeiket is: azt, hogy szükséges-e a főváros pénzéből támogatást nyújtani például a rendőrségnek vagy a határőrségnek, illetve civil szervezeteknek, alapítványoknak.

A fővárosi koalíciós partnerek az idén ugyanis már végképp kénytelenek voltak szembenézni azzal, hogy a 2002-es kormányváltástól remélt kánaán mégsem a mostani kormányzati ciklus idején jön el. A Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester által személyesen Medgyessy Péter kormányfőből kisajtolt ígéretekből, melyek szerint a kabinet kárpótolja a fővárost az Orbán-kormány alatt elszenvedett, összesen 100-120 milliárd forintos pénzügyi "kivéreztetésért", nem sok valósult meg (HVG, 2003. március 15.). A személyi jövedelemadónak (szja) önkormányzatoknál hagyott - s az előző kormány által 25 százalékról 5 százalékosra apasztott - hányadát a Medgyessy-kormány is csak 10 százalékra tornázta fel (a helyhatóságoknál maradó szja-hányad az 1990-es 100 százalékról fokozatosan zsugorodott a 2002-es 5 százalékra). A csőd felé sodródó Budapesti Közlekedési Rt. (BKV) 38 milliárd forintos adósságát 2002-ben az állam átvállalta ugyan, de a cég finanszírozásába a főváros kérése ellenére sem szállt be, így 2004 végére ismét csaknem 30 milliárd forint adósságot és közel ennyi veszteséget halmoz fel. A nagyvárosi tömegközlekedés - benne a BKV - támogatására szánt állami apanázs, az idei állami költségvetésbe is beemelt 10 milliárd forintos összeg sem normatív, mint ahogyan arról szó volt, hanem - egyelőre legalábbis - egyszerinek tekinthető, amit ráadásul a Draskovics-csomag részeként 1 milliárd forinttal már meg is kurtítottak. Válaszként a főváros sem hajlandó - szűkös forrásaira hivatkozva - a tulajdonában lévő cég működését összesen 6 milliárd forintnál többel megtámogatni.

A kabinet az elmúlt közel két évben sem kezdeményezte megváltoztatni a még a jobboldali többségű parlament által Budapest számára hátrányosan módosított illetékelosztás arányait, ami a fővárosnak évi több milliárd forintos bevételkiesést jelent. Sőt Atkári szerint az önkormányzatok az idén újabb pofont kaptak a kormánytól. Az állami támogatásból finanszírozott beruházások utáni áfa-visszatérítés eltörlése a helyhatóságoknak a következő három-négy évben 100 milliárd forintot meghaladó bevételkiesést okoz, a fővárosnak pedig 32 milliárdot, amiből 4,5-5 milliárd az idei mínusz. Noha Böhm András SZDSZ-es országgyűlési képviselő módosító indítványt nyújtott be az áfatörvény parlamenti tárgyalásához, a "lobbizás" kudarcot vallott (HVG, 2004. március 6.). A parlamenti szabaddemokrata frakció arra hivatkozva tagadta meg támogatását, hogy hiteltelenné tenné a kormány megszorító intézkedéseit, ha az SZDSZ Budapest érdekében külön elbánást és pénzeket harcolna ki. Igaz, szépségtapaszként a gazdasági kabinet múlt héten jóváhagyta, hogy a mintegy 107 milliárd forintos, fővárosi beruházással megépülő csepeli szennyvíztisztítót - amelynek kétharmadát uniós forrásból fedezik (HVG, 2004. február 21.) - már megkezdett beruházásként kezeljék, s ekképpen a Városháza visszaigényelhessen több mint 20 milliárd forint áfát. Annak ellenére, hogy még egyetlen kapavágás sem történt a területen, csupán az uniós megállapodásra került pecsét még 2003-ban. Demszky Gábor ezzel együtt a múlt heti közgyűlésen bejelentette, áfaügyben az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az ellenzéki képviselők viszont úgy vélik, Demszky "keménykedésével" sem lehet elleplezni, hogy az idén még a korábbiaknál is átláthatatlanabb, Hock Zoltán szerint inkább csak virtuális költségvetést alkotott a fővárosi koalíció. Az időközben eltörölt beruházási áfa-visszaigénylések például továbbra is szerepelnek a büdzsében, s a fővárosi koalíció tovább folytatja a beruházási, fejlesztési összegek túltervezésének jól bevált gyakorlatát is. Ez utóbbiaknak ugyanis az elmúlt években rendszerint csak mintegy 45-50 százaléka valósult meg: a fennmaradt összeg átcsoportosításáról év közben döntött a közgyűlés, ami az elfogadott költségvetésen kívüli, kényelmes mozgásteret nyújtott a koalíciós pártoknak. Hock úgy véli, a szocialisták mostani "mértékletessége" is alighanem abból a reményből fakad, mely szerint év közben lesz miből fellazítani a meghirdetett SZDSZ-es pénzügyi szigort. Annál is inkább, mivel Atkári János arra nem vállalkozott, hogy pontos listát mellékeljen a költségvetéshez: mely intézményeket kellene bezárni, s a fővárosiaknál milyen mértékű elbocsátás szükséges, hanem "hátulról", a kiadások visszafogásával próbálja kikényszeríteni az átalakításokat. A Városháza szabaddemokrata képviselői azt állítják, idén jóval kisebb lesz a "blöffberuházásokkal" kihasítható pluszpénzek elköltésének és így a költségvetés utólagos átrajzolásának a lehetősége.

MINK MÁRIA