Csak a fülük csengett

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Háromszáz postai dolgozó csendes "sztrájkja" napokra fejre állította a Magyar Posta Rt.-nél a kézbesítést: mintegy 800 ezer küldemény rekedt az újonnan átadott budaörsi logisztikai központban.

Csúfos kudarccal debütált a Magyar Posta Rt. (MP) büszkesége, a 9,5 milliárd forintos beruházással februárban elkészült budaörsi Országos Logisztikai Központ. Az egy hónapos próbaüzem után március 1-jére tervezett indulásból nem lett semmi: a logisztikai központ a múlt hét elején lebénult. A tervezettnél háromszázan kevesebben jelentek meg munkahelyükön, miközben a küldemények száma az MP számára érthetetlen módon a karácsonyi, napi 1,5 milliós csúcsot döntötte, és ráadásként a számítástechnikai rendszer meghibásodása miatt leálltak a futószalagok is. Így azután szinte plafonig értek a feldolgozatlan levelek, csomagok és egyéb küldemények, amelyeknek 10 százaléka szociális segélyről szóló csekk volt. A feltorlódott levelek, csomagok nagy részét a posta vidéki feldolgozóüzemeibe, Székesfehérvárra, Szolnokra és a régi, megszüntetésre ítélt Keleti pályaudvari üzemébe szállította, a budaörsi központban pedig éjszakai, hétvégi rohammunkában, diákok segítségével hétfő reggelre feldolgozták és több napos késéssel kézbesítették a küldeményhegyeket.

A fő problémát a jelek szerint a posta munkajogi melléfogásai okozták. Múlt hétfőn ugyanis az 1100 főből mintegy háromszáz dolgozó nem jelent meg új munkahelyén, és ez, úgy tűnt, villámcsapásként érte az MP vezetőit. Tomecskó Tamás, a cég szóvivője előző pénteken ugyanis még azt állította a Népszavának, hogy a dolgozók erről az utolsó pillanatban értesítették a munkáltatójukat, holott az MP-nél már egy tavaly decemberi belső közvélemény-kutatásból sejthették, hogy az átvinni tervezett 1100 alkalmazottnak legalább 20 százaléka - főként a vidékiek - úgy gondolja, nem tudja vállalni a többórás utazást az új munkahelyre. Idén február közepén pedig végképp nyilvánvalóvá vált, hogy közel kétszáz főre biztosan nem számíthatnak. Február 12-én ugyanis mindenki megkapta az új munkaszerződését, amelyet február 16-áig kellett volna aláírnia: 198-an azonban a mai napig nem tették ezt meg, miközben fel sem mondták munkaviszonyukat. Hogy ezek után miben bíztak a posta vezetői, az rejtély marad, mivel a cég nem lépett semmit: sem szankciókat, sem felmondást nem helyeztek kilátásba a renitenseknek. Most viszont, ha akarják, sem tudják jó ideig megszüntetni a sajátosan sztrájkolók munkaviszonyát: a Munka törvénykönyve szerint ugyanis csoportos elbocsátás előtt harminc nappal be kell jelenteni a létszámleépítést a munkaügyi központoknál, a szakszervezetet pedig 15 nappal korábban kell erről értesíteni. Így az MP még hetekig fizetheti a "sztrájkolók" bérét és a helyettük felvett 250-300 alkalmi munkás díját is.

Az MP vezetői hétfőn egyezkedni próbáltak: azoknak, akik lapzártánk után szerdáig hajlandók munkába állni, az idei 6,5 százalékos béremelésen felül további 2 százalékot ígértek, továbbá bejelentették, hogy a vidéken lakókat ingyenes buszos körjárattal fuvarozzák munkahelyükre. Azoknak, akiket ezzel sem tudnak rávenni a budaörsi munkára, új, budapesti állást kínálnak: a fővárosban az évi 15 százalékos fluktuáció miatt ugyanis az MP állandó munkaerőhiánnyal küzd, s ha más munkakörben is, de akad feladat. Akik ezt az ajánlatot sem fogadják el, azoknak a posta - immár a munkajogi szabályokat figyelembe véve - "tényleg" felmond.

A cég mindezzel együtt most már biztosra megy. Szivi László vezérigazgató-helyettes a HVG-nek elmondta: tárgyalásokat folytatnak több munkaerő-kölcsönző céggel átmeneti munkaerőgondjaik megoldására, és megkeresték a Magyar Államvasutak Rt.-t is, hogy az ottani létszámleépítéssel feleslegessé váló dolgozókat átvegyék. A Budafoki úti édesipari gyárát áprilisban bezáró Kraft Foods Kft.-nek is felajánlották, hogy a mintegy 380 főből átveszik azokat, akik hajlandók az éjszakai pótlékokkal együtt havi 80-90 ezer forintos fizetésért betanított munkásként a budaörsi logisztikai központban dolgozni.

A többmilliárdos beruházással épült központ kudarcba fulladt beindítása miatti pluszköltség mértékéről a vezérigazgató-helyettes szerint csak a hétfőn kezdődött vizsgálat lezárása után tudnak válaszolni. Az viszont aligha tesz jót az MP megtépázott imázsának, hogy éppen a kézbesítési botrány után jelentették be: március 16-ától a cég az inflációt meghaladó mértékben, átlagosan 8,3 százalékkal emeli a postai szolgáltatások díját. Ennek során egységesen 48 forintra nő például a levelek, képeslapok belföldi helyi és távolsági kézbesítési díja: utóbbinál a növekedés csaknem 40 százalékos.