Tetszett a cikk?

Több mint 200 milliárd forintot tervez besöpörni az idén a privatizációs szervezet az állami vagyon eladásából. Feltéve, hogy az önkormányzatok nem csipegetik ki - ingyen - a kedvükre való vagyonelemeket, amire egy decemberi törvénymódosítás alapján kísérletet is tesznek.

A már-már unalmas, a Medgyessy-kormány alatt a politikai csetepatékat, botrányokat mellőző magánosításba mégiscsak sikerült némi színt vinnie néhány szocialista országgyűlési képviselőnek. Toller László, Pécs, Botka László, Szeged, Káli Sándor, Miskolc polgármestere, valamint Jauernik István, az önkormányzati kabinet tagjának indítványa, miszerint az önkormányzatok ingyen is kihasíthatnak bizonyos szeleteket az állami vagyonból, tavaly december 23-án puccsszerűen került a privatizációs törvénybe: a kormány nem támogatta a javaslatot, amely azonban a szocialista frakció szavazataival megszerezte a parlamenti többséget. A Font Sándor MDF-es országgyűlési képviselő által "zsákmányszerzőnek" titulált módosítás máris vihart kavart.

Pécs az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) portfóliójába tartozó Volán-cégek közül az 1,1 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pannon Volán Autóbusz-közlekedési Rt.-t szeretné megkapni, és vinné a Zsolnay Rt.-t is. A patinás porcelángyárért mindössze 130 millió forintot adna a város - ekkora összeg felajánlására kapott felhatalmazást idén januárban a képviselő-testülettől a polgármester -, de legfőképpen ingyen szeretné tulajdonba venni a gyárat is. Szegeden a Tisza Volán Rt.-t nézte ki magának az önkormányzat. A térítésmentes vagyonszerzési lehetőségtől vérszemet kapott települési önkormányzatok sorra jelentik be igényeiket az ÁPV-nek: március közepéig harminc kérés érkezett a szervezethez, a Volán-cégeken kívül más társasági részesedéseket, egy regionális televízió állami tulajdonú épületét és más ingatlanokat is igényelnek. Font Sándor a jogszabály abszurditását jelezve a parlamentben március elején bejelentette, hogy saját választókörzetében Soltvadkert a szerinte tavaly "40 milliárd forint nyereséget" elért Szerencsejáték Rt. részvényeire tart igényt, hozzátéve, hogy a frissen megváltoztatott törvény módosítását kezdeményezi, mivel az állami vagyon tudatos elherdálása több mint felelőtlenség, még akkor is, ha ezt törvényi háttérrel teszik.

Az állami vagyon "széthordásától" az ÁPV Rt. sem túl lelkes, mivel az ingyenes állami osztogatás csökkentheti esélyeit a következő két év feszes - összesen közel 500 milliárd forintnyi - privatizációs bevételi tervének teljesítésére. "Az ÁPV Rt. egyelőre vizsgálja a beérkezett önkormányzati kéréseket és a privatizációs törvény új passzusát, hiszen ez utóbbinál minden kifejezésnek jelentősége lehet" - jelezte Kamarás Miklós vezérigazgató az ÁPV óvatosságát a HVG-nek. Ami indokolt is, hiszen a jogszabály a felelősséget az ÁPV igazgatóságára (it) testálja: a kabinetnek a döntést ugyanis az it javaslata alapján kell meghoznia. Veres János, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára viszont egyértelműen jelezte az ÁPV-t felügyelő PM álláspontját március 11-ei sajtótájékoztatóján - "nem támogatható az a szándék, miszerint az állam belátható időn belül bármely Volán-vállalatot átadjon bármely önkormányzatnak" -, amivel nyomban kínos ellentmondásba keveredett Medgyessy Péter kormányfővel. A miniszterelnök ugyanis három nappal korábban éppen az ellenkezőjét állította Pécsett egy lakossági fórumon: semmi akadálya nincs annak, hogy a Pannon Volán önkormányzati tulajdonba kerüljön, amennyiben Pécs a cég fenntartása mellett a fejlesztés költségeit is vállalja. Noha az önkormányzatoknak mind ez idáig egyetlen részvényt sem sikerült kisajtolniuk az ÁPV-ből, a HVG-nek nyilatkozó politikusok szerint nem kizárt, hogy ingyenes vagyonszerző akciójuk sikerrel járhat. Az ugyanis politikai alku tárgya, milyen módon kompenzálja a kormány az elégedetlen helyhatóságokat, amelyek szerint a kabinet máig nem váltotta be a nekik tett választási ígéreteit, és a reméltnél kisebb állami apanázsban részesítette őket, olyannyira, hogy kötelező állami feladataik ellátására sem jut elegendő forrás.

Ha az önkormányzatok mazsolázgatása már az idén csökkenti az értékesítésre szánt állami vagyont, akkor az ÁPV-nek alighanem ismét át kell írnia üzleti tervét, amit pedig februárban a PM idei bevételt növelő kérésére egyszer már átdolgozott. Eredetileg 229,9 milliárd forint privatizációs bevétellel számolt a szervezet, amit most 237,5 milliárd forintra tornázott fel (a vagyonhasznosítással, osztalékkal és egyéb bevételekkel együtt tervezett bruttó összeg ennél több, 358,6 milliárd forint, de azt mintegy 80 milliárd forinttal csökkenti a tavaly eladott Postabank-részvények ez évre átcsúszott elszámolása). A PM-nek felajánlott plusz 4 milliárd forintot az ÁPV az osztalékbevétel megemelésével hozta össze: az idén 18,5 milliárd forint helyett 22,5 milliárdot utalnak át ilyen címen az államkasszába. Kamarás szerint ez nem azt jelenti, hogy lepusztítják az állami vállalatokat, hanem néhány, a vártnál tavaly jobban teljesített cégtől, köztük a Richter Gedeon Rt.-től remélnek nagyobb osztalékot. A 195,3 milliárd forintra belőtt kiadási keretből pedig - önkéntes "felajánlásként" - csak az év második felében kezdenek el költeni: miután az ÁPV privatizációs bevételei tavaly óta a kincstár számlájára folynak be, így a büdzsé átmenetileg pénzpiaci hitel helyett "kölcsönvehet" az ÁPV kiadásokra félretett pénzéből is.

Az amúgy is feszített értékesítési tempót a PM ugyanakkor nem gyorsítja - jegyezte meg Kamarás. Vélhetően már csak azért sem, mivel a 2004-re tervezett 43 kisebb-nagyobb társasági részesedés értékesítésén kívül a tavalyról kormánydöntés hiányában átcsúszott tranzakciókat, például az Antenna Hungária Rt. (AH) vagy a Mahart Rt. eladását is az idén kell nyélbe ütniük. A közel félszáz tranzakció ellenére a 237,5 milliárd forintos bevételi terv, akárcsak a tavalyi, valójában két-három nagyobb eladásra épül. A Mol Rt. maradék 11,8 százaléknyi állami tulajdonú részvénycsomagját legkorábban az év második felében viheti tőzsdére az ÁPV, amiből 60-65 milliárd forint is befolyhat. Legkevesebb 100-110 milliárd forint remélhető - ma már csak elvileg - a Richter Rt. 25 százalék plusz egy szavazatnyi állami részesedésének piacra dobásától. A cég értékét tőzsdei elemzők 460-470 milliárd forintra taksálták, de a kormánynak a gyógyszergyártókhoz intézett ultimátuma (HVG, 2004. március 13.) után a Richter-papírok összességében 40 milliárd forintot veszítettek értékükből. Ezzel együtt a privatizáció az ÁPV számára mindenképpen előnyös, kevésbé az viszont a Richter Rt.-nek. A gyógyszergyártó ugyanis nem szeretne kikerülni a korlátozott állami fennhatóság alól, mivel jó eredményeihez - mint ezt írásos ismertetőiben is hangsúlyozza - a függetlenség is hozzájárult. Az ÁPV kétségtelenül szabad kezet adott a cég menedzsmentjének, amely most attól tart, ha szakmai befektető, rosszabb esetben valamelyik rivális kezébe kerülnek a részvények, a Richter fejlődési pályája megtörhet - s persze esetleg repülhetnek a mai csúcsvezetők is.

Az utóbbi hetekben csendes alkudozás kezdődött a színfalak mögött: a társaság arra próbálja rávenni az ÁPV-t, hogy az a számára kedvező konstrukcióban adjon túl a papírokon, ami a piaci pletykák szerint visszavásárlási opcióval egybekötött banki kivásárlást jelenthet, esetleg a tőzsdei tranzakcióban részvényszerzési korlátok előírását. A privatizációs bevétel maximalizálásában érdekelt ÁPV Kamarás szerint még csak most látott hozzá a Richter értékesítési koncepciójának kidolgozásához, amelyben - mint a HVG-nek fogalmazott - figyelembe fogják venni a cég nemzetgazdasági szempontból is kiemelt szerepét, de nem veszélyeztethetik az üzleti tervben szereplő bevételt sem.

Hasonlóképpen kemény diónak ígérkezik az AH 73 százalékos részvénycsomagjának eladása is, amitől Draskovics Tibor pénzügyminiszter 20-25 milliárd forintnyi privatizációs bevételt remél. A műsorszóró cég ballasztja a tőzsdei elemzők szerint a 11,2 százalékos Vodafone-részesedés, ami a szakmai befektetők számára kockázatossá teheti az AH pakettjét, miután a 17,6 milliárd forinton nyilvántartott "csomag" tőzsdei elemzők szerint jóval névérték alatti. Mindenesetre az AH az ÁPV jóváhagyásával lapzártánk idején arról tárgyalt a Vodafone Magyarország Rt.-vel, hogy még a privatizáció előtt vásárolja ki AH-beli részvényeit. A mobilszolgáltatót ebben az motiválhatja, hogy számára nem elhanyagolható szempont, kié lesz az AH-részvénycsomag, miután annak új tulajdonosa tagot delegálhat a Vodafone it-jébe.

MINK MÁRIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Mit szólna, ha ilyen lenne a Samsung Galaxy Z Flip 3?

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni

Karácsony: Budapest nélkül nem fog az ország talpra állni