Tetszett a cikk?

"Nem értem. Hol itt a probléma?

"Nem értem. Hol itt a probléma?" - kérdezett vissza Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára, amikor az újságírók a tárca által az Euro-Info-Service Kft.-nek (EIS) megítélt 4 millió forintos pályázati díjról faggatták. Nevezett cég ugyanis egyik nyertese volt az agrártárca tavaly decemberben zárult, "a vidékpolitikát érintő kommunikációs, oktatási és továbbképzési tevékenységek támogatására" kiírt, utófinanszírozásos pályázatának. Ennyit ért meg a Meruk József, az FVM kommunikációs önálló osztályának helyettes vezetője által irányított bírálóbizottságnak az EIS 2 ezer darab, aktuális EU-információkat bemutató cd-rom-ja, amelyet parlamenti képviselőknek, falugazdászoknak, kistérségi menedzsereknek és a kamaráknak küldtek meg. A botrányt az váltotta ki, hogy a Maqyar Nemzet közölte: a pályázaton nyertes cég 2002 júniusáig - Szanyi államtitkári kinevezéséig - a politikus tulajdonában állt, egyik jelenlegi ügyvezetője pedig az államtitkár testvére, Záhorszkyné Szanyi Edit.

A Szanyi lemondását követelő ellenzék a Kiss Elemér volt kancelláriaminiszter távozását kikényszerítő botrányhoz hasonlítja az ügyet. Akkor az derült ki, hogy a Kiss résztulajdonában álló ügyvédi iroda különféle állami megbízásokat kapott (HVG, 2003. március 1.). "Ez két különböző történet" - jelentette ki ezzel szemben a HVG-nek Dékány András, az FVM kommunikációs osztályának vezetője. Itt ugyanis nem megbízásról, hanem pályázatról volt szó, az összesen 318,6 millió forint megítélt támogatásért több "műfajban" indultak a jelentkezők. "Hasonló ajánlatot senki nem tett" - mondta Dékány az egyébként az EU hivatalos kiadványainak és adatbázisainak magyarországi forgalmazási jogával rendelkező EIS pályázatáról, és állítja, fogalmuk sem volt az EIS előtörténetéről. Hasonló tájékozatlanság nyilván nem állítható a támogatásra apelláló cégről, ahogyan az önmérséklet sem. Kínos az ügy Szanyinak azért is, mert vidékpolitikai kormánymeghatalmazottként a felügyelete alá tartoznak a hasonló pályázatok, de Dékány szerint az államtitkárnak ezzel "nem volt dolga". Az EIS által elnyert összeg egyébként eltörpül az egyaránt 75-75 millió forintot elnyerő, a Szabad Föld című újságot kiadó Szabad Lap Kft., a SAPARD-pályázat nyerteseit bemutató televíziós sorozat gyártását vállaló Tribett Racing Kft. és a televíziós magazinnal pályázó Fivinvest Kft. apanázsa mellett, igaz, a személyi összefonódás miatt jobban támadható, mint például az ellenzék által előszeretettel MSZP-s pártlapnak titulált Népszavát kiadó, 8 millió forintot elnyerő Editorial Kft. pályázata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Tyúklépések

Csupán apró földrészleteket, néhány tízezer hektárt érinthet a kormányfő legújabb terve, amely szerint állami földhöz juttatná a gazdákat. Ezzel Medgyessy Péter vélhetően a földtörvénynek az EU-csatlakozás miatt szükséges módosítása körül biztosan kirobbanó politikai vitákhoz keres magának adut.

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Távozik a Commerzbank Magyarországról

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke