Tetszett a cikk?

"Garantált -30 százalék" - hirdeti rendületlenül a PanTel Rt.

"Garantált -30 százalék" - hirdeti rendületlenül a PanTel Rt., amely az alternatív távközlési szolgáltatók közül a legaktívabb ügyfélcsábító a vezetékes piacon. A 3,6 milliós előfizetőjű piacot még mindig közel 80 százalékban uraló Matáv Rt. csúcsidős Bázis tarifacsomagjához viszonyított megtakarítási ígérettel azonban a számhordozhatóság - azaz hogy a helyben maradó előfizető régi telefonszámát megtartva szolgáltatót válthat - januári bevezetése óta ezzel is csak 1500 számot "orozott el" a PanTel. Valójában néhány tucat üzleti előfizetőről van szó, a zömmel helyi hívásokat lebonyolító lakosságot nem érdemes bombázni, a jelenlegi összekapcsolási díjak mellett ugyanis csak ráfizetést hoz az átpártoló kuncsaft a szolgáltatónak. A vezetékes telefóniában a versenyélénkítőnek szánt aktus összességében sem jelentett egyelőre áttörést: március 18-áig mindössze 2344 szám cserélt szolgáltatót. Némi lökést adhat a folyamatnak, hogy a kormány által két hete elfogadott új rendelet szerint az úgynevezett nem földrajzi - azaz az ingyenesen vagy kedvezményesen hívható zöld és kék - számok is hordozhatók lesznek. A piacon ezzel együtt sem számítanak 2-3 százaléknál nagyobb elvándorlásra, bár Bölcskei Imre, a Matáv igazgatója szerint elképzelhető, hogy az új, lapzártakor még kihirdetésre váró kormányrendelet értelmében májustól a mobilpiacon is bevezetendő számhordozhatóság boomot okoz, s az talán magával húzza majd a vezetékest is.

Egyelőre azonban nem tűnik megtérülő beruházásnak a számhordozhatóság sem az állam, sem a telefontársaságok számára. A vezetékes szolgáltatók durván 2 milliárd forintot költöttek rá, amiből 600 millió forintot áll az állam, s hasonló összeggel kalkulál az informatikai tárca a mobilosoknál is. Igaz, ezen a fronton sokkal nagyobb mozgást prognosztizálnak. A legnagyobb reményeket alighanem a magyar mobilpiacra utolsóként belépett, öt év alatt piaci részesedését 16,76 százalékra feltornázó Vodafone Magyarország Rt. táplálja, legalábbis a piacvezető Westel Rt.-t (amely május 1-jétől a Matáv-tulajdonos német anyacég mobilrészlege után T-Mobile Magyarország Távközlési Rt.-re változtatja a nevét) és a Pannon GSM Rt.-t megelőzve bejelentette: e hét hétfőtől regisztráltathatják magukat az átpártoló ügyfelek, s a váltásért a társaság nem kér pénzt az előfizetőktől. A másik két mobilcégnél ugyancsak díjmentes lesz a csere, akárcsak a vezetékes szolgáltatóknál - utóbbiak elhordozott számonként 3500 forintot számítanak fel egymásnak. Vitai Attila vezérigazgató nem kívánta megbecsülni, mekkora piaci részt nyerhet el a többiektől a Vodafone, de "sok lesz" - mondta -, hiszen a mobilpiacon 5 százalékos mozgás is 400 ezer előfizetőt jelent. A mobil-előfizetőnek más dolga nincs, mint vagy a választott új, vagy a régi szolgáltatójának jelezni a csereszándékot, s a kormányrendelet szerint a szolgáltatók maximum két hét alatt elintézik egymás között a papírmunkát. Feltéve, hogy az ügyfél rendezte a tartozásait, beleértve a kedvezménnyel és hűségnyilatkozattal vásárolt készülékek ellenértékét is. A váltásból - ideális esetben - az előfizető annyit érzékelhet, hogy legfeljebb négy órára elnémul a készüléke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Vonalszakadás

Személyi jövedelemadó terhelné júliustól a céges telefonokat, ha magánbeszélgetésekre is használják - javasolja az eredetileg uniós jogharmonizációs céllal benyújtott adócsomagjában a kormány. Egyetlen párt sem tudja nyugodt lelkiismerettel támogatni az évközi adómódosítást.

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Ledöntötték a spanyol fasiszta diktátor utolsó szobrát

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok