Tetszett a cikk?

A gyógyszerészkamara, a hazai gyógyszergyártók, a nagykereskedők és az innovatív gyártók külön-külön az...

A gyógyszerészkamara, a hazai gyógyszergyártók, a nagykereskedők és az innovatív gyártók külön-külön az Alkotmánybírósághoz fordultak, azt tudakolva, mi indokolja hatósági árak bevezetését "békeidőben". Az ártörvény rendelkezése szerint a kormány csak a "gazdaság egészét vagy jelentős részét érintő és az árak alakulására ható adózási, pénzügyi vagy egyéb szabályozási eszközök változása esetén" nyúlhat az árbefagyasztás eszközéhez. Bár az Innovatív Gyártók Egyesülete (IGY) immár harmadik alkalommal - először a Gógl Árpád miniszter idején befagyasztott gyógyszerárak okán, majd a tavalyi nyári-őszi visszafizetési huzavona kapcsán - firtatja, alkotmányos-e a kormány eljárása, de eddig egyszer sem jött válasz a taláros testülettől. A Gazdasági Versenyhivataltól viszont expressz gyorsasággal kapott kosarat az IGY, amely az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellen kezdeményezett versenyfelügyeleti eljárást, úgy vélve, a hivatal vevői minőségében visszaélt piaci erőfölényével.

Az OEP főigazgató-helyettese, Kiss József sokkal inkább kiszolgáltatottnak, semmint erőfölényesnek érzi a társadalombiztosító (tb) helyzetét. Míg a gyártók az ártárgyalások menetét és a új gyógyszerek tb-finanszírozását szeretnék átláthatóbbá, a főigazgató-helyettes viszont a gyártók árképzését kívánná transzparensebbé tétetni. Egy biztos: eddig sem árbefagyasztás, sem volumenmegállapodás, sem az OEP-támogatás csökkentése, sem az új készítmények befogadásának késleltetése, de még a gyártók tavalyi "megsarcolása" sem volt képes kordában tartani a gyógyszertámogatás növekedését. Miközben az elmúlt tíz évben lényegében változatlan számú - évi 300 millió doboz - gyógyszer került forgalomba, a medicinák ára 56 milliárd forintról 390 milliárdra nőtt. Ebből mind több költség hárul a vásárlókra - a receptre kiváltott és vény nélkül is kapható szerekért tavaly több mint 60 milliárd forintot hagytak a patikákban. A forgalom mindinkább a korszerűbb és drágább készítmények felé tolódik el: az elmúlt három évben a leggyorsabban a szív- és érrendszeri bajok kezelésére szolgáló szerek fogytak, a második legkurrensebb medicinacsoportnak az antipszichotikumok bizonyultak, míg harmadik helyen az OEP kiadási toplistáján a rosszindulatú daganatok gyógyításához szükséges orvosságok állnak.

Bár felröppent a hír, hogy az egészségügyi miniszter belebukhat a sokak szerint előkészítetlen, finoman szólva nem piackonform árcsökkentésbe, az MSZP országos választmánya múlt hét végi ülésén támogatásáról biztosította Kökény Mihályt. Ugyanakkor a parlament egészségügyi bizottságának MSZP-s tagjai sem támogatták a Pénzügyminisztérium indítványát, hogy a gyógyszerek hatósági áras termékké váljanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Civil áldozatok

Április 1-jétől olcsóbb lesz mind a receptre, mind az a nélkül kapható orvosságok zöme, néhány tucat termék ára pedig mérsékelten emelkedik. A hatósági árcsökkentés azonban súlyos mellékhatással is járhat: sokan attól tartanak, hogy bevált készítmények tűnnek el a piacról.

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Az abortusztörvény miatt támadták a lengyel kormányt az EP-ben

Az abortusztörvény miatt támadták a lengyel kormányt az EP-ben