Tetszett a cikk?

Nem annyira kastélyok vásárlására, mint inkább eladásokra készül az idén a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI): az...

Nem annyira kastélyok vásárlására, mint inkább eladásokra készül az idén a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI): az elmúlt hetekben indított úgynevezett kastélyprogram keretében a kilencven állami tulajdonú ilyen építményből 27-et tervez eladni. Nagy részüknél azonban előbb törvénymódosításra lesz szükség, miután az épületeket a műemlékvédelmi törvény melléklete állami tulajdonban tartandó ingatlanokként szerepelteti. Néhány viszont - mint például a gyönki Magyary-Kossa-kúria vagy a sopronhorpácsi Széchenyi-kastély - azonnal eladható, és heteken belül várható is a pályázat kiírása. A KVI az idén igencsak motivált az eladások beindításában: a 2004-re szóló költségvetési törvény alapján működési kiadásra, felújításra, ingatlanvásárlásra mindössze 619 millió forintnyi állami apanázsra számíthat, amit további 2,9 milliárd forinttal egészíthet ki az általa eladott ingatlanokból befolyt vételárból.

Noha a Pénzügyminisztérium (PM) felügyelete alá tartozó KVI óriási értékű, csaknem bruttó 6 ezermilliárd forintnyi állami vagyont kezel, ennek csupán töredéke, mintegy 200 milliárd forint értékű az, amely felett valóban rendelkezik. Az állami vagyon döntő része ugyanis olyan ingatlanokból - például a Parlamentből, a minisztériumok, a különböző hivatalok, hatóságok által használt épületekből - áll, amelyek használóival, mintegy nyolcszáz központi költségvetési szervvel a KVI vagyonkezelői szerződést kötött. A 200 milliárdos vagyonból is csak 30-35 milliárd forintnyi az, ami mobilizálható - ebből 27 milliárd forintot érnek könyv szerint a különböző épületek, ingatlanok -, a többi védett és így eladhatatlan földterület, valamint erdő.

A KVI piacra dobható több tízmilliárdos vagyona ellenére nem tartozott az elmúlt években az ingatlanpiac aktív szereplői közé, ám ezen az idén az igazgatóság változtatni kíván, és hozzávetőleg 10 milliárd forintnyi ingatlanon akar túladni. A legnagyobb falat a frekventált helyen lévő belvárosi, Dorottya utcai, 13 ezer négyzetméteres irodaház, amelyet jelenleg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint annak szervezete, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. használ. A KVI abban már megállapodott a "lakókkal", amennyiben sikerül vevőt találnia, ők kiköltöznek. Ez rövidesen megtörténhet, a Dorottya-irodaház pályázatának beadási határideje - egy PM-rendelet szerint ha 1 milliárd forintnál értékesebb ingatlant ad el a KVI, köteles nemzetközi pályázatot kiírni - ugyanis április közepén lejár; a kikiáltási ár 4 milliárd forint. Noha a KVI eladná az Andrássy úton lévő, ugyancsak értékes egykori Divatcsarnokot, a hajdani Párisi Nagyáruházat is, a műemlék épületért - ingyen - több szakmai szervezet is pedálozik. Az építészeké az állandó kiállítóhelyet nélkülöző Építészeti Múzeumot költöztetné be, egy másik elképzelés szerint kortárs zenei központot alakítanának ki benne, de felvetődött egy táncművészeti múzeum és táncközpont létrehozása is. Egyelőre nem dőlt el, hogy az állam eladja-e az épületet, vagy inkább valamely kulturális központnak ad benne helyet.

A KVI 2004-ben főként e két házból söpörné be a nagy pénzt, a többi, ez évi értékesítésre kijelölt ingatlan inkább csak resztlinek tűnik hozzájuk képest: a leányfalui Sorg-villa induló ára 650 millió forint, míg igencsak kérdéses, mennyit áldoznának a vevők például a szentendrei Duna Korzó Hotelért vagy a jelenleg üres, felújításra váró budapesti hajdani Hunyadi laktanyáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A kastély kettős élete

Tulajdonosi viták közepette egyre romosabb állapotba kerül a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély, miközben a fővárosi II. kerületi önkormányzat az egykori kultuszminiszter nevével zsonglőrködve több mint 300 millió forint állami támogatást szerzett -a szomszédos kúria átalakítására.

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”