Tetszett a cikk?

A világranglista első 15 helyezettjéből tíz sakkozó is - köztük Lékó Péter - asztalhoz ült Monte-Carlóban a csaknem 200 ezer euró összdíjazású, kizárólag rapid és vakjátszmákból álló versenyen. A látványos partik elterjesztői a sportág népszerűsítésére törekednek.

,,Nem tudom elképzelni, hogy a szeptember végén kezdődő Lékó Péter- Vlagyimir Kramnyik profi sakkvilágbajnoki páros mérkőzésen 1 millió eurónál kisebb legyen a díjalap" - kommentálja a többszöri halasztást követően mára biztosra vehető magyar vonatkozású sakkhírt Kállai Gábor nagymester, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, aki ezt azzal toldja meg, hogy "Szeged városa 2 millió forinttal támogatja az ott élő magyar világbajnokjelölt felkészülését". A Lékó-Kramnyik-partik díjazásának összege még nem ismert, csupán annyi, hogy a svájci Dannemann AG dohányipari óriáscég hajlandó megszervezni és anyagilag támogatni a meccset. Nincs még helyszín sem, de mivel az EU-ban a dohánygyárak nem reklámozhatják magukat, a legvalószínűbb, hogy a derbit Svájcban rendezik meg.

Szeged támogatása méltánylandó ugyan, de nem árt tudni, hogy azok a szekundánsok, akikkel Lékó dolgozik, egy órára minimum nettó 10 ezer forintot kérnek. Egy ilyen meccsre pedig hónapokon át kell készülni, és nem is egy, hanem legalább három-négy nagymester segítségét igénybe véve. "Amikor Ruszlan Ponomarjov a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világbajnoka lett, és elkezdte intenzív felkészülését a Garri Kaszparov elleni páros meccsére, az ukrán állam hónapokon át napi ezer dollárral támogatta. És a találkozó nem is jött létre" - tesz merész összehasonlítást Kállai. Akár nyer, akár veszít a magyar sakkozó, jelentős summához jut. Az igazi nyereség persze az lenne, ha diadalmaskodna, mert akkor a magyar sakkozás első férfi világbajnokaként minden versenyen exponenciálisan növekvő honoráriumot remélhetne. Magyarország pedig bízhatna abban, hogy bár a rendezést tekintve elvesztette a Lékó-Kramnyik-meccset, jó eséllyel szállhatna ringbe a FIDE és a profi sakkozók világbajnoki címét újraegyesítő derbiért. Mert a FIDE már kiírta kieséses rendszerű világbajnokságát 2004 májusára - a győztes mérkőzne Kaszparovval a FIDE világbajnoki címéért, és az ottani nyertes a Lékó-Kramnyik-párharc győztesével ülne asztalhoz -, és sikerült újból meghökkentenie mindenkit azzal, hogy helyszínnek Líbiát választotta.

Máig nem csillapodtak ugyanis a kedélyek a FIDE 2000 végén hozott intézkedései miatt, amikor Kirszan Iljumzsinov elnök - amúgy 1993 áprilisa óta az Oroszországi Föderációhoz tartozó Kalmük Köztársaság elnöke - elrendelte, hogy a hagyományos, vagyis játszmánkénti hétórás játékidőt négyre csökkenti. Az új időbeosztás az első negyven lépésre két óra helyett csupán 75 percet ad, majd a játszma további szakaszára játékosonként alig húszat - igaz, minden lépés megtételét követően a durva időzavar elhárítására a Bobby Fischer által kifundált új digitális óráknak köszönhetően harminc másodpercet visszakapnak a sakkozók. A ma már minden FIDE-versenyen bevezetett szisztéma azonban máig nem tudta elnyerni több nagy egyéniség támogatását, Kramnyik és Alekszandr Halifman kifejezetten a sakk szépségét adó kombinációk és varázslatos elgondolások elleni durva merényletnek tartja az újítást, de Kaszparov is fenntartásait hangoztatja. Igaz, vannak, akik egyből felsorakoztak az új szabályok mögé. Így az orosz Alekszandr Griscsuk is, aki sokakat sokkolt kijelentésével: "Az a fene nagy mélység, amelyet egyesek a gyorsítástól féltenek, ma már szerintem nemcsak a publikumnak, hanem a játékosok nagy részének sem kell." A reformot kifundáló FIDE-korifeusok fejében persze leginkább az járhatott, hogy ha sikerülne felgyorsítani a játékot, a tévétársaságok nagyobb érdeklődést mutatnának a versenyek közvetítésére, ami növelné azok reklámértékét, vagyis várhatóan több szponzor zárkózhatna fel e különleges agyjáték mögé. Sőt a rövidített játékidő esélyt adhat arra is, hogy a sportág felkerüljön az olimpiák állandó műsorára is.

Egyes sakktornák rendezői még tovább rövidítenek: a négy-öt éve egyre nagyobb számban rendezett "bemutató meccseket" úgynevezett rapid - 25-30 perces - partikkal játsszák, így volt ez tavaly Polgár Judit és az indiai Viswanathan Anand derbijén, amit a szaksajtó a játszmák parádés fordulatainak köszönhetően a világ legizgalmasabb rapid meccsének titulált, de pergő partikat váltott 2000-ben Lékó Péter is Halifmannal, majd egy évre rá Kramnyikkal Budapesten. Az itt fizetett gázsikat ugyanakkor homály fedi. Legfeljebb annyi ismert, hogy minden a szponzorok anyagi erősségétől, fizetési hajlandóságától függ, és persze attól, hogy ki és kivel játszik. Kaszparov például a már meggyengült egykori holland kiválósággal, Jan Timmannal több tízezer euróért ült le meccselni, de ha egyszer például Polgár Judittal összejönne egy rapid álomrangadó, akkor - minthogy a magyar játékos reklámértéke jóval nagyobb a hollandénál - a világelső bizonyára ennek sokszorosát követelné, miképpen például az izraeli Deep Junior számítógép ellen 2003-ban vívott páros meccsét követően sem csekély summát, 750 ezer dollárt kasszírozott.

Az év öt legrangosabb (Grand Prix) versenyének egyikén, a most zajló monte-carlói Amberen kizárólag rapid és vakpartikat vívnak egymással a résztvevők - az első típusnál fejenként 30-30 perc a gondolkodási idő, amihez lépésenként 10 másodperc járul, míg a másiknál lépésenként 20-20 másodperceket kapnak pluszban a versenyzők. A rapidban ugyanazok a sakkozók a legerősebbek, mint akik a klasszikus játszmákban jeleskednek: mindkét erősorrendet Kaszparov vezeti. De Lékó Péter is ott van a legjobbak között, amit a monte-carlói versenyen igyekszik bizonyítani; lapzártánkkor, három fordulóval a vége előtt holtversenyben a második helyen áll.

A sikeres rapid játékhoz - magyarázza Kállai - vele született őstehetség kell, e játszmákban ugyanis minden lépés előtt meg kell érezni a soron következő legjobb húzást, nincs idő a korrigálásra. Az igazi látványosságszámba menő vakjátszmákat pedig éppúgy egymással szemben ülve játsszák, mint a hagyományos partikat, de sakktáblák helyett monitorok előtt, amelyeken egy-egy üres tábla látható. A kurzorral felváltva húzogató játékosok csak ellenfelük lépéseit látják, a táblán alakuló hadállást nem, miközben a játszmát figyelemmel kísérő nézők egy másik teremben óriási demonstrációs táblán mindenbe bepillanthatnak.

Bár a sakk Wimbledonjának az elit versenyek közül Linarest nevezik, ott a díjak szinte szimbolikusak, az első helyezett mindössze 4 ezer eurót kap. Tekintélyes viszont a startpénz: nem hivatalos információk szerint az immáron közel húsz esztendeje világelsőnek számító Kaszparov legkevesebb 20 ezer eurót kér a spanyol rendezőktől csak azért, hogy leüljön játszani. Mások induló gázsija kevesebb, de "tudomásom szerint a sorban utolsók is 6-8 ezer eurót kapnak fejenként, és mindezt nettó" - egészíti ki a fentieket Kállai nagymester. A többi versenyen sem kell tartania senkinek attól, hogy üres zsebbel kell felállnia a sakktábla mellől, mert még a gyengébb helyezést elérő nagymesterek is 5-10 ezer euró közötti bevételekre számíthatnak. A pénzdíjak - egyebek között a linaresi viadalt életben tartó spanyol Luis Rentero, illetve a monte-carlói versenyt támogató holland milliárdos Joop van Oosterom szponzorok jóvoltából - egész évre jó megélhetést nyújtanak a legjobb sakkozóknak; a napokban véget érő monte-carlói csatározás díjalapja például a 193 ezer eurót is meghaladja. Az már külön érdekesség, hogy az öt elit versenyből álló sorozatot az idén mégis csak ketten, a még ebben az évben egymással meccselő Kramnyik és Lékó - a világranglista harmadik, illetve negyedik helyezettje - játsszák végig.

LINDNER ANDRÁS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

ATV: Hatalmas sorok kígyóznak oltásért

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak