Tetszett a cikk?

Az eredetiségvizsgálatot pár hónappal megelőzve a hatósági eljárás része lett a külföldről behozott gépjárművek...

Az eredetiségvizsgálatot pár hónappal megelőzve a hatósági eljárás része lett a külföldről behozott gépjárművek okmányainak ellenőrzése is - az ár pedig a korábbinál 490 forinttal drágább. A Belügyminisztérium (BM) Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala tavaly decemberben írt ki közbeszerzési pályázatot, amelyet idén februárban a külföldi biztosítótársaságok magyarországi érdekképviseletére 1996-ban létrehozott, az adategyeztetést már akkor profiljába illesztő MGA '96 Kft. nyert meg. A közbeszerzési eljárást a konkurencia azonnal megtámadta. A Kardos Gyula nyugdíjas rendőr alezredes tulajdonában lévő, 2002. május óta tevékenykedő Rail Kft. a cég 2001-es 100 ezer forintos üzleti vesztesége miatt nem is indult a pályázaton. A közbeszerzésig e két cég tartotta kezében a 2002-es csúcsévben 100 ezer, átlagosan 30-50 ezer használt autó okmányainak a BM-nek darabonként 4500 forintos "lecsekkolását", valamint a lízingcégek és hitelintézetek általi megbízásokat jelentő piacot. Az általuk ellenőrzött, részben külföldi magánnyomozó-irodáktól, részben üzleti titokként kezelt kapcsolataiktól megszerzett adatokat - miután az Országos Rendőr-főkapitányság "átvilágította" a cégek kapcsolatrendszerét, és hitelesnek nyilvánította az általuk kiadott tanúsítványokat - az okmányirodák is elfogadták. A forgalomba helyezés előtt a hatóságok ellenőrzik, szerepelnek-e a behozott használt autók adatai a nemzetközi körözésekben, a többit viszont ezután is az erre specializálódott MGA '96-ra bízzák - a szerződés értelmében egészen 2007-ig gépkocsinként 4990 forintos áron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Harc a gépjárművek hitelesítéséért

Üzletititok-sértési feljelentéssel is megspékelt harc dúl a júliustól hatósági eljárásként lefolytatandó, egyes becslések szerint összesen évi 6 milliárd, mások szerint akár 10 milliárd forintos piacot is jelentő gépjárműeredetiség-vizsgálatért.