Tetszett a cikk?

Tumultusra számítanak a munkaügyi kirendeltségek májustól a munkaviszonnyal kapcsolatos adatok naprakész nyilvántartását szolgáló rendszer beüzemelése után. Feltéve, hogy addig adatvédelmi szempontból szalonképessé lehet tenni a renitens munkáltatókat megregulázó jogszabályt.

Píárszempontból minden rendben: Emma napján, április 19-én kezdődik az egységes magyar munkaügyi adatbázis (emma) reklámkampánya. Ehhez csupán a még törvénytervezetként viselt, kevésbé hangzatos emny - egységes munkaügyi nyilvántartás - elnevezést kellett átkeresztelni. Rohamtempóra lesz viszont szükség ahhoz, hogy a beharangozott május 1-jei időpontra el is indulhasson a mintegy 2,5 millió - a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó - munkavállaló, illetve 300 ezer munkaadó munkaviszonnyal kapcsolatos adatait tartalmazó vadonatúj rendszer.

Elcsúszhat a dolog akár az adatvédelmi biztoson is, ha Péterfalvi Attila kihasználja a rendszer előzetes ellenőrzésére az adatvédelmi törvényben szabott harmincnapos határidőt. A törvény szerint ugyanis az adatkezelő a feldolgozást csak az ombudsman előzetes ellenőrzésének befejezése után kezdheti meg. Bár Péterfalvinak - mint a HVG-nek nyilatkozta - nem áll szándékában késleltetni a rendszer indulását, de múlt péntekig a kezdő lépést sem tette meg a munkaügyi tárca, jóllehet a jogszabály szerint harminc nappal az adatkezelés megkezdése előtt be kell jelentkezni a biztoshoz.

Az ombudsman egyébként jelen formájában adatvédelmi szempontból súlyosan aggályosnak találta az emma létrehozására megalkotott, május 1-jén hatályba lépő - egyébként öt másik törvényt módosító - salátatörvény (HVG, 2004. március 27.) egyik passzusát. A biztos számára tavaly februári formájában még elfogadható törvénytervezetbe egy képviselői módosító indítvány nyomán a munkavállalókra vonatkozó, bejelentendő adatok közé ugyanis "becsúszott" az alapbér, az iskolai végzettség, valamint a szakképzettség. A biztos szerint pedig ezekre a paraméterekre nincs szükség az adatkezelés céljának - a külföldi munkavállalókra vonatkozó EU-s adatszolgáltatási kötelezettség, a munkaviszonyról való információs lehetőség, valamint a hatékonyabb munkaügyi ellenőrzés - eléréséhez. A parlamentben most folyik a korrekció, s ha minden a menetrend szerint alakul, akkor "a foglalkoztatással kapcsolatos egyes törvények módosításáról" szóló csomagba begyömöszölt változtatásokat akár még áprilisban elfogadhatják a képviselők. Más kérdés, hogy a tervezetben szereplő módosítás - miszerint a kifogásolt adatokat kizárólag statisztikai céllal használnák fel - az ombudsman számára még mindig elfogadhatatlan.

Egyelőre a próbaüzem zajlik, a rendszer május 1-jére startra kész lesz - szögezte le a HVG kérdésére Burány Sándor munkaügyi miniszter, aki az emma létrehozását mindenekelőtt a munkavállalók jogbiztonságával indokolta. A rendszerbe ugyanis a munkaadóknak a szerződéskötést követően, a munkába állást megelőzően be kell jelenteniük az új foglalkoztatottak adatait - illetve egy napon belül a munkaviszony megszűntét -, s a dolgozók saját azonosító PIN-kóddal maguk is meggyőződhetnek arról, vajon ez megtörtént-e. A naprakész nyilvántartás különösen a munkaügyi ellenőröknek jön jól: a társadalombiztosítást (tb) elkerülő munkaadók ezután nem operálhatnak üres szerződésekkel, amelyeket csupán rajtaütések esetén töltöttek ki, az ellenőrök a helyszíni vizsgálat során elektronikus úton azonnal egyeztethetik az adatokat. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkaadók tudomásul vették az emma létrehozását, ám Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint ez csak dupla adminisztrációs teher a vállalkozásoknak, a tb-nek ugyanis továbbra is külön kell jelenteniük. Feleslegesnek tartja a párhuzamos adatbázist, mondván, elegendő lett volna a meglevő tb-nyilvántartás ellenőrzését szigorítani (az emma kiindulásként az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2002. és 2003. év végi, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár idei munkaviszonnyal kapcsolatos adatait veszi át).

A munkaügyi kirendeltségek mindenesetre óriási rohamra számítanak, hiszen a munkáltatók és az érdeklődő munkavállalók a bejelentéshez, illetve a lekérdezéshez szükséges azonosító kódjukat csak személyesen kérhetik el (a kód birtokában pedig már levélben, telefonon, illetve interneten is intézhetik az ügyeket). Tartanak továbbá a szűk felkészülési időtől is, legalábbis a HVG által megkeresett kirendeltségek egyikében sem kezdték még meg a tesztelést. Igaz, az emma működésének részleteit szabályozó két rendelet közül csak az egyik készült el: Burány múlt szerdán jelentette be, hogy a kormány elfogadta a munkaadók bejelentési kötelezettségének módját szabályozó rendeletet. A munkaadók és a munkavállalók azonosítására szolgáló, a saját adatokhoz való hozzáférés miatt szükséges PIN-kód kiadásáról, használatáról szóló rendelet azonban még csak a közigazgatási egyeztetésnél tart. Egyelőre azt sem tudni, ki vezeti az adatbázis működtetésére felkent - a Foglalkoztatási Hivatal (FH) informatikai főosztálya alá tartozó - egységes munkaügyi nyilvántartó központot, a pályázat ugyanis alig két hete jelent meg a hivatal honlapján. Az viszont biztos, hogy a várható tumultus miatt átmenetileg plusz munkaerőt, a Népszabadság információja szerint 232 dolgozót vesznek fel az ország 174 munkaügyi kirendeltségére, köztük várhatóan azt a 179 főt is, akiket tavaly, a költségvetési szervezetek létszámleépítésekor bocsátottak el a hálózatból.

Az emma létrehozása Burány szerint összesen 1,6 milliárd forintba kerül, ebből 1 milliárdra tette a szoftver- és hardver-, 600 millióra pedig az egyéb kiadásokat, beleértve a többletlétszám vagy a postaköltségek finanszírozását. Több cég számára már eddig is komolyabb megrendelést hozott az emma - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből, ha nem is könnyen. A jelek szerint ugyanis egyik pályázat sem ment teljesen simán. Pedig a munkaügyi tárca nagyon is láthatóan igyekezett a pályázatok kiírásával, nehogy kicsússzon a határidőből. Az FH jóval az idevágó salátatörvény tavaly november 10-ei elfogadása előtt, már júliusban meghirdette a rendszer létrehozásával kapcsolatos tanácsadói tendert, amelyet októberben a KPMG Tanácsadó Kft. nyert 114,8 millió forintos ajánlatával. Burány a sietséget azzal magyarázta, hogy nem akartak időt veszíteni. Annyira nem, hogy a győztes kihirdetése napján már meg is jelent a pályázat a rendszer kivitelezésére. A 298,75 millió forintos megrendelést a Hewlett-Packard Magyarország Kft. nyerte, ám a mögötte második helyre sorolt Siemens Rt. megtámadta az eljárást a versenysemlegességet és az átláthatóságot hiányolva. Igaz, később visszavonta "jelzésértékű" keresetét, arra hivatkozva, hogy az eljárás veszélyeztette volna a projekt határidőre történő megvalósulását.

VITÉZ F. IBOLYA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!