Tetszett a cikk?

Egyelőre megtorpedózta a fővárosi ellenzék Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kórház-átalakítási terveit, amelyek részben a 6 milliárd forintosra prognosztizált idei hiány kialakulásának megakadályozását szolgálták volna, ám egyúttal radikális koncentrációt is tartalmaztak.

A fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának ellenzéki tagjai nem tréfának szánták, hogy a testület április 1-jei ülésén, bár mindannyian jelen voltak, úgy tettek, mintha ott sem lennének, határozatképtelenné téve a kórház-konszolidációs és -átszervezési tervek támogatására összehívott összejövetelt. "A múlt héten egy MSZP-s és egy SZDSZ-es képviselő hiányzott a teljes létszámában 13 fős testületből, így ha nemmel szavazott volna az ellenzék, a javaslat 6:5 arányban átment volna" - magyarázta a HVG kérdésére Kupper András, az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke, miért nyúltak az obstrukció eszközéhez. Mint mondta, most abban reménykednek, hogy két hét múlva, amikor Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes ismét beterjeszti a javaslatot, az a jelenleginél kiérleltebb lesz.

A most megtorpedózott előterjesztés valóban kissé öszvérnek sikeredett: részben arra kért felhatalmazást a képviselőktől, hogy a főváros dolgozza ki, hogyan lehetne kórházait takarékosabban működtetni, részben több konkrét - meglehetősen ötletszerűnek tűnő - átszervezési javaslatot is tartalmazott. A Városháza ugyanis attól tart, hogy a tulajdonában lévő 17 kórház közül több is a csőd szélére sodródhat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásának idei módosítása, a gyógyszerek áfaemelése, az ökoadó bevezetése és az energiaárak növekedése miatt (HVG, 2004. január 31.). A költségnövekedés - a meglehetősen sok bizonytalansági tényezőt tartalmazó becslések szerint - az idén 6 milliárdos forráshiányt teremthet a 2003-ban összesen 68,5 milliárd forint bevételből gazdálkodott intézményeknél. A várható kiadási többletet csupán a Szent László, a Szent István és a csődből tavaly fővárosi segítséggel kirángatott Péterfy Sándor utcai kórház lesz képes a tartalékaiból fedezni. Ugyanakkor a Schöpf-Merei, az Észak-pesti és a Budai Gyermekkórház már eddig is jelezte, adósságaik az ősszel akkorák lehetnek, hogy önkormányzati biztost kell kinevezni anyagi nehézségeik megoldására.

"Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy csődbe menjenek a fővárosi intézmények - mondta Szolnoki a HVG-nek -, ezért az egészségügyi bizottságtól egyebek mellett arra kértem felhatalmazást, hogy megvizsgáltassam, milyen megtakarítást hozhat a nem gyógyító célú infrastruktúra központosítása." A főpolgármester-helyettes szerint a mosás, az élelmezés, a takarítás, a szállítás, a műszaki karbantartás, de még a nővérszállók hasznosításának centralizálása is megfontolandó lenne.

Szemtanúk beszámolói szerint az egészségügyi bizottság ülésére meghívott kórházigazgatók - bár igyekeztek leplezni döbbenetüket - arca előbb elfehéredett, majd lilába váltott. A költségtakarékosságot szolgáló strukturális változtatásra tett javaslatok egy része - például a kórházak átprofilírozása - ugyanis finoman szólva többeket meglepett. Papp László, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója például azt hitte, csak nyelvbotlás, hogy nem hallotta intézménye nevét a sürgősségi ellátásra kijelölt (Szent János, Szent Imre, Uzsoki, Péterfy, Dél-pesti és Merényi) kórházak listáján. Holott ebben az intézményben folyik a főváros jelenlegi legnagyobb egészségügyi beruházása: 10 milliárd forintos költséggel korszerű műtőblokk épül.

A javaslat szerint a budai Szent Margit Kórház például onkológiai profilt kapna, sebészeti osztályait pedig megszüntetnék, s nem ez lenne az egyetlen kapacitáskoncentrációs kísérlet. "Az egyszakos kórházak ideje lejárt - mondta a HVG-nek Falus Ferenc, a Nyírő Gyula Kórház igazgatója -, az előterjesztésben nekünk szánt tisztán pszichiátriai feladatkör nem működhet eredményesen más szakmák jelenléte nélkül. Vagy ha mégis, borítékolható az ellátási színvonal csökkenése." Az újpesti Károlyi Sándor Kórház, ahol a dolgozók az elmúlt években már alig tudták követni, hogy intézményük a fejlesztendő vagy a felszámolandó kategóriába tartozik-e, éppen most a "rehabilitációs profil" erősítésének a várományosa. A Visegrádi, a Schöpf-Merei és a Budai Gyermekkórház pedig arra lett kiszemelve, hogy gazdasági társaság, vélhetően kht formájában keresse a tőkebevonás és a további boldogulás útját.

A Heim Pál Gyermekkórház viszont budapesti és közép-magyarországi gyógyászati centrumként szerepel a szűkszavú előterjesztésben, és ide költöztetnék át a Budai Gyermekkórházból a sebészeteket. Csakhogy a Nagyvárad téri Heim Pál sürgetően szükséges beruházásának az ügyét éppen tavaly októberben szavazta le az egészségügyi bizottság, és a terv azóta sem került újra a testület elé. A 8 milliárd forintosra tervezett invesztíció azonban a legjobb esetben sem eredményezne beköltözhető épületet 2009 előtt.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

(P)árharc

A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította...

Gazdaság

Különalku

Különös módon még azok közül is sokan vártak április 1-jéig orvosságuk kiváltásával, akik 100 százalékos...