Tetszett a cikk?

Egyelőre megtorpedózta a fővárosi ellenzék Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kórház-átalakítási terveit, amelyek részben a 6 milliárd forintosra prognosztizált idei hiány kialakulásának megakadályozását szolgálták volna, ám egyúttal radikális koncentrációt is tartalmaztak.

A fővárosi közgyűlés egészségügyi bizottságának ellenzéki tagjai nem tréfának szánták, hogy a testület április 1-jei ülésén, bár mindannyian jelen voltak, úgy tettek, mintha ott sem lennének, határozatképtelenné téve a kórház-konszolidációs és -átszervezési tervek támogatására összehívott összejövetelt. "A múlt héten egy MSZP-s és egy SZDSZ-es képviselő hiányzott a teljes létszámában 13 fős testületből, így ha nemmel szavazott volna az ellenzék, a javaslat 6:5 arányban átment volna" - magyarázta a HVG kérdésére Kupper András, az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke, miért nyúltak az obstrukció eszközéhez. Mint mondta, most abban reménykednek, hogy két hét múlva, amikor Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes ismét beterjeszti a javaslatot, az a jelenleginél kiérleltebb lesz.

A most megtorpedózott előterjesztés valóban kissé öszvérnek sikeredett: részben arra kért felhatalmazást a képviselőktől, hogy a főváros dolgozza ki, hogyan lehetne kórházait takarékosabban működtetni, részben több konkrét - meglehetősen ötletszerűnek tűnő - átszervezési javaslatot is tartalmazott. A Városháza ugyanis attól tart, hogy a tulajdonában lévő 17 kórház közül több is a csőd szélére sodródhat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásának idei módosítása, a gyógyszerek áfaemelése, az ökoadó bevezetése és az energiaárak növekedése miatt (HVG, 2004. január 31.). A költségnövekedés - a meglehetősen sok bizonytalansági tényezőt tartalmazó becslések szerint - az idén 6 milliárdos forráshiányt teremthet a 2003-ban összesen 68,5 milliárd forint bevételből gazdálkodott intézményeknél. A várható kiadási többletet csupán a Szent László, a Szent István és a csődből tavaly fővárosi segítséggel kirángatott Péterfy Sándor utcai kórház lesz képes a tartalékaiból fedezni. Ugyanakkor a Schöpf-Merei, az Észak-pesti és a Budai Gyermekkórház már eddig is jelezte, adósságaik az ősszel akkorák lehetnek, hogy önkormányzati biztost kell kinevezni anyagi nehézségeik megoldására.

"Nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy csődbe menjenek a fővárosi intézmények - mondta Szolnoki a HVG-nek -, ezért az egészségügyi bizottságtól egyebek mellett arra kértem felhatalmazást, hogy megvizsgáltassam, milyen megtakarítást hozhat a nem gyógyító célú infrastruktúra központosítása." A főpolgármester-helyettes szerint a mosás, az élelmezés, a takarítás, a szállítás, a műszaki karbantartás, de még a nővérszállók hasznosításának centralizálása is megfontolandó lenne.

Szemtanúk beszámolói szerint az egészségügyi bizottság ülésére meghívott kórházigazgatók - bár igyekeztek leplezni döbbenetüket - arca előbb elfehéredett, majd lilába váltott. A költségtakarékosságot szolgáló strukturális változtatásra tett javaslatok egy része - például a kórházak átprofilírozása - ugyanis finoman szólva többeket meglepett. Papp László, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója például azt hitte, csak nyelvbotlás, hogy nem hallotta intézménye nevét a sürgősségi ellátásra kijelölt (Szent János, Szent Imre, Uzsoki, Péterfy, Dél-pesti és Merényi) kórházak listáján. Holott ebben az intézményben folyik a főváros jelenlegi legnagyobb egészségügyi beruházása: 10 milliárd forintos költséggel korszerű műtőblokk épül.

A javaslat szerint a budai Szent Margit Kórház például onkológiai profilt kapna, sebészeti osztályait pedig megszüntetnék, s nem ez lenne az egyetlen kapacitáskoncentrációs kísérlet. "Az egyszakos kórházak ideje lejárt - mondta a HVG-nek Falus Ferenc, a Nyírő Gyula Kórház igazgatója -, az előterjesztésben nekünk szánt tisztán pszichiátriai feladatkör nem működhet eredményesen más szakmák jelenléte nélkül. Vagy ha mégis, borítékolható az ellátási színvonal csökkenése." Az újpesti Károlyi Sándor Kórház, ahol a dolgozók az elmúlt években már alig tudták követni, hogy intézményük a fejlesztendő vagy a felszámolandó kategóriába tartozik-e, éppen most a "rehabilitációs profil" erősítésének a várományosa. A Visegrádi, a Schöpf-Merei és a Budai Gyermekkórház pedig arra lett kiszemelve, hogy gazdasági társaság, vélhetően kht formájában keresse a tőkebevonás és a további boldogulás útját.

A Heim Pál Gyermekkórház viszont budapesti és közép-magyarországi gyógyászati centrumként szerepel a szűkszavú előterjesztésben, és ide költöztetnék át a Budai Gyermekkórházból a sebészeteket. Csakhogy a Nagyvárad téri Heim Pál sürgetően szükséges beruházásának az ügyét éppen tavaly októberben szavazta le az egészségügyi bizottság, és a terv azóta sem került újra a testület elé. A 8 milliárd forintosra tervezett invesztíció azonban a legjobb esetben sem eredményezne beköltözhető épületet 2009 előtt.

GÁTI JÚLIA

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

(P)árharc

A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította...

Gazdaság

Különalku

Különös módon még azok közül is sokan vártak április 1-jéig orvosságuk kiváltásával, akik 100 százalékos...

Kisiklott egy tehervonat Hatvannál

Kisiklott egy tehervonat Hatvannál

Felmérés: Ön hogy bankol, amióta velünk van a koronavírus?

Felmérés: Ön hogy bankol, amióta velünk van a koronavírus?

Mirkóczkit elszomorították a Jobbik körüli botrányok

Mirkóczkit elszomorították a Jobbik körüli botrányok