Tetszett a cikk?

A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította...

A pénzügyi "salátatörvény" gyógyszerár-meghatározó fejezetéhez benyújtott összes módosító indítványt elutasította hétfőn az Országgyűlés. Kisebbségben maradtak a Fidesz-MPSZ, az MDF és az SZDSZ beterjesztéssel élő képviselői is, akik töröltetni szerették volna belőle az ártörvény-módosításra vonatkozó passzust, amely szerint a költségvetési támogatással forgalmazott gyógyszerek hatósági árasak legyenek. Mint ahogy a medicinák ármegállapításánál az általánostól eltérő szabályozást szorgalmazó MSZP-s javaslatokat, valamint a késleltetett, október 1-jei hatálybalépésre vonatkozót ugyancsak lesöpörte az asztalról a T. Ház. Az "egyes pénzügyi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról" címet viselő törvény április 19-ei zárószavazására tehát az eredeti szöveg maradt, amely szerint a "támogatott gyógyszerek legmagasabb árát a külön jogszabályban meghatározott hatóság egyedi határozatban állapítja meg".

Jelenleg az ivóvíz, a villamos energia és a lakosság részére értékesített földgáz tartozik a hatósági áras termékkörbe. Ha eddig a gyártók és az egészségbiztosító közötti egyezséggel megállapított szabad áras gyógyszerek is ebbe kerülnek, minden egyes termék áráról egyedi határozatot kell hozni. Így 6500-féle orvosság árát kell majd úgy meghatározni, hogy az - az ártörvény szerint - "a hatékonyan működő vállalkozó ráfordításaira és a működéséhez szükséges nyereségre fedezetet biztosítson". Ennek végrehajtására képes apparátus azonban nincs sem az egészségügyi minisztériumban, sem az egészségbiztosítónál. Arról pedig még elgondolása sincs senkinek, hogy egy multinacionális vállalat miként bizonyítja majd a magyar hatóságok előtt, melyek az indokolt termelési, kutatási és marketingköltségei, valamint hogy termékeihez mekkora profit felszámítása dukál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Fővárosi kórház-átalakítási tervk

Egyelőre megtorpedózta a fővárosi ellenzék Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kórház-átalakítási terveit, amelyek részben a 6 milliárd forintosra prognosztizált idei hiány kialakulásának megakadályozását szolgálták volna, ám egyúttal radikális koncentrációt is tartalmaztak.