Tetszett a cikk?

Különös módon még azok közül is sokan vártak április 1-jéig orvosságuk kiváltásával, akik 100 százalékos...

Különös módon még azok közül is sokan vártak április 1-jéig orvosságuk kiváltásával, akik 100 százalékos tb-támogatással, ingyen kapják azt. "A beszerzési gondokat latolgató hírek következtében egy-két nap alatt többhetes inzulinkészletet adtunk el" - erősítette meg a patikákban tapasztaltakat Feller Antal, a Hungaropharma Gyógyszer-kereskedelmi Rt. vezérigazgató-helyettese. A dán Novo Nordisk (NN) inzulinjából egyhavi készletük van, a Lilly Hungária Kft. pedig lapzártakor igazolta vissza megrendelésüket, így minden percben várják a szállítást.

Inzulinnal nemcsak a magyar, hanem a világpiac meghatározó részét is e két cég látja el. Az elmúlt napokban felröppent hírek szerint a kormány külön megállapodást kötött az NN-nel a cukorbetegek számára életmentő szer szállításáról (HVG, 2004. április 3.), ám a szerződés részleteit napokig csupán találgatta a sajtó. Az NN Hungária Kft. vezetője, Görög Klára a HVG kérdésére is csak annyit válaszolt, hogy az ellátás biztonsága érdekében "speciális szerződést kötöttek". A magyar piac felét birtokló NN az árcsökkentés előtt havonta 300 millió forint értékben adott el inzulint, és gyógyszerészberkekben terjengő hírek szerint 2 milliárd forint értékben - a régi, vagyis nem csökkentett áron - fél évre előre szerződött az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI). A piac alig tévedett: lapzártakor a különalkura vonatkozó kérdéseket korábban elhárító Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ESZCSM) közleménye is megerősítette az egészen pontosan 2,1 milliárd forintos megállapodás tényét az EKI-vel, hozzátéve, "a gyógyszerek továbbra is az eddig megszokott forgalmazási csatornákon jutnak el a nagykereskedőkhöz, a patikákhoz és az egészségügyi intézményekhez".

A részleteket firtató Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét sem kívánta érdemben tájékoztatni az NN vezetése. Eközben híre ment, hogy a piac másik felét - 65 ezer diabéteszest - orvossággal ellátó Lilly szintén tárgyalásokba kezdett az ESZCSM-mel. Mivel életfontosságú szerből nem lehet hiány, a gyógyszerszakma árgus szemekkel figyeli a fejleményeket: vajon a "stratégiai helyzetet" kihasználva az inzulin magasabb áráról folynak-e a megbeszélések, vagy még a cég más termékeinek favorizálásáról is. Szabó László, a Lilly igazgatója a HVG kérdésére megerősítette, hogy "konstruktív" párbeszédet kezdeményeztek a tárcával a kiszámítható ár- és támogatási politika kialakítása érdekében, mert a mostani hatósági árak cégük amerikai anyavállalata számára hosszabb távon elfogadhatatlanok mind az inzulinra, mind pedig többi medicinájukra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Fővárosi kórház-átalakítási tervk

Egyelőre megtorpedózta a fővárosi ellenzék Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes kórház-átalakítási terveit, amelyek részben a 6 milliárd forintosra prognosztizált idei hiány kialakulásának megakadályozását szolgálták volna, ám egyúttal radikális koncentrációt is tartalmaztak.