Tetszett a cikk?

Úgy tudni, az MSZP és a Fidesz háttéralkuja révén született meg az irányított betegellátási modellkísérlet (ibm) terve...

Úgy tudni, az MSZP és a Fidesz háttéralkuja révén született meg az irányított betegellátási modellkísérlet (ibm) terve - még a Horn-kormány idején -, és indult útjára 1999. július 1-jén, már az Orbán-érában. A kísérlet fellegvára a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ Kht. lett, amelyet két évvel korábban a helyi önkormányzat és a "pharmavitos" Somody Imre gründolt. Egy évvel az ibm indulása előtt a gyorsan fejlődő, főváros közeli település úgy döntött: saját egészségügyi központot épít, 860 millió forintos költséggel. A beruházáshoz Somody 310 millió forintot adott, 200 milliót a veresegyházi, 50 milliót pedig a környező önkormányzatok fektettek be a közös egészségügyi ellátás színvonalas ellátása érdekében. A hiányzó 300 millióval Somody S+G+R Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft.-je szállt be, pénzét tízéves futamidőre, a mindenkori inflációt 10 százalékkal meghaladó kamattal kölcsönözve.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 1999-ben kilenc nyertes pályázóval kötött szerződést: a Misszión kívül az ajkai, a dunaújvárosi, a gyulai, a csornai kórházzal, egy dombóvári, egy kecskeméti és egy budapesti egészségügyi szolgáltató kht-val, valamint egy szintén fővárosi, háziorvosi szövetkezettel. A feladat az volt: a nyertesek úgy szervezzék meg a betegellátást a saját körzetükben élő összesen 160 ezer embernek, hogy küszöböljék ki a felesleges párhuzamosságokat, a betegeket lehetőleg ott lássák el, ahol az a legésszerűbb, és ahol kevesebb kiadással jár. Az OEP úgynevezett elvi folyószámláján tartja nyilván, mennyi jár az ibm tagjainak: az országosan egy főre jutó átlagos gyógyítási költség - némileg finomítva életkor és nem szerint - adja a fejkvótát. Azt is feljegyzik, hol és mennyiért gyógyult az ibm-beteg. Az ily módon kiszámított bevételek és a kiadások egyenlege adja a szervezők hasznát, amit vissza kell forgatniuk az ellátásba, eszközök vásárlására vagy a személyes anyagi érdekeltség megteremtésére. Úgy tudni, átlagosan évi 1,5-3 millió forintot kaptak a háziorvosok többletteljesítményükért, de volt, ahol az év végi extra elérte a 6-8 milliót is. Az OEP-nek nem jelent megtakarítást az ibm-ek működése: minden résztvevőnek annyit fizet, amennyi az ellátott betegek száma, szorozva az egy főre jutó átlagos fejpénzzel, ha pedig az ellátásszervező ebből nem tud kijönni, a veszteséges terület visszakerül az OEP-hez. Ezen felül az egészségpénztár külön díjazza a prevenciós, szűrő tevékenységet - minden ellátott után 500 forinttal -, és ugyanennyi többletet juttat a szervezés költségeire. Ezek együtt a modell működésének első három és fél évében országos szinten összesen 1,1 milliárdos többletkiadást jelentettek.

Az ibm indulását követő másfél esztendőben csak lemorzsolódás volt - veszteségesség miatt több szervezőt kizártak -, és csak 2000 decemberében, Gógl Árpád miniszterségének utolsó napjaiban fogadtak be új ellátásszervezőket, 200 ezerre növelve az ibm-es lakosság számát. Mikola István egy évre rá 475 ezres bővítéshez adott zöld utat, ez a létszám 2003 augusztusáig érdemben alig bővült, akkor elérve az 1 milliót - 11 szervező kezében.

A Misszió jelenleg 152 ezer ember ellátásáról gondoskodik: bevételeik 2001-ben 400 millió forinttal, 2002-ben pedig 1 milliárddal múlták felül a kiadásaikat. Somody a rendszer indulásakor Matejka Zsuzsanna személyében már olyan igazgatót tudhatott a Misszió élén, aki korábban az OEP főgyógyszerésze volt. A kormányváltást követően Matejka visszatért az OEP-be, ezúttal a legfőbb irányító posztot foglalva el ott, egyik helyettesének Király Gyulát kérte fel - őt bízva meg egyúttal az ibm vezetésével -, aki még magánvállalkozóként sokat tett a modell informatikájának kidolgozásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Sürgősségi beavatkozás

Elkészült az egészségügy reformterve: társadalmi vitájára néhány hetet, parlamenti előterjesztéséig néhány hónapot, bevezetéséig fél évet adna Kökény Mihály miniszter. A leginkább az - eddig modellként kezelt - irányított betegellátásra hajazó elgondolások évi 660 milliárd forint sorsát érintik.