Tetszett a cikk?

1989: A költségvetésről leválasztják a Társadalombiztosítási Alapot, megteremtik a lehetőséget egészségügyi magánvállalkozások létrehozására.

1990: Megszűnik az egészségügy adóból történő finanszírozása, forrásává a járulékfizetés válik. Szétválasztják az állami és az önkormányzati feladatokat, az egészségügyi intézmények (néhány minisztériumi tulajdonú kórház, klinika kivételével) a helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnek.

1991: Megalakul az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), és kettéválik a társadalombiztosítás (nyugdíj- és egészségbiztosítási alapra).

1992: Magzatvédelmi törvény születik. Eltörlik az állampolgári jogon járó egészségügyi ellátást, életbe lép a biztosítási alapon járó jogosultság. A körzeti orvosok egyéni vállalkozást hozhatnak létre, munkájukat a hozzájuk bejelentkezett lakosok száma alapján fizeti az egészségbiztosító.

1993: A nyugdíj- és az egészségbiztosítási önkormányzatok létrehozása. Új, a teljesítményt honoráló kórház- és rendelőintézeti finanszírozási rendszer lép életbe. Jogszabály születik a kölcsönös önsegélyező, nonprofit egészségügyi pénztárak kialakításáról.

1994: Törvény szabályozza a Magyar Orvosi Kamara jogait a szakma képviseletéről, beleszólását az egészségpolitika kialakításába.

1995: A Bokros-csomag éve. A takarékosság jegyében megszűnik például a keresőképes korúak fogmegtartó kezelésének ingyenessége.

1996: Törvény a kórházi kapacitások csökkentéséről.

1997: Az 1972-est felváltó új egészségügyi törvény parlamenti vitája.

1998: Az új egészségügyi törvény elfogadása. Egészségügyi pótköltségvetés: az E-alap hiánya a tervezett nyolcszorosa. Miniszteri rendelet szabályozza a természetgyógyászi tevékenységet, törvény születik az egészségügyi adatok kezeléséről, az adatvédelemről. 30 milliárd forintos állami kórház-konszolidáció. Telkiben megnyílik az ország első magánkórháza. A parlament megszünteti a tb-önkormányzatokat.

1999: A háziorvosi praxis adható-vehető vagyoni joggá válik. Útjára indul az irányított betegellátási modell.

2000: Kormányrendelet kötelezi a háziorvosokat, hogy rendszeres időközönként vizsgálják meg a hozzájuk bejelentkezetteket. Az első kórház-privatizációról szóló szegedi tervek. Az OEP a pénzügyi tárcától az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá kerül.

2001: Miniszteri rendelet szigorítja a gyógyszergyárak promóciós tevékenységét. Jelentősen csökken a drága készítmények gyógyszertári árrése. Bezárják a fővárosi Mentőkórházat. Ismét ingyenesek a fogmegtartó kezelések. A miniszter meghirdeti a népegészségügyi programot. Törvénytervezet készül az egészségügy privatizációjára.

2002: Az Országos Haematológiai Intézet és a Szabolcs utcai kórház összevonásával Országos Gyógyintézeti Központ alakul. A kormány felrúgja a gyógyszergyártókkal korábban megkötött középtávú ármegállapodást.

2003: A parlament elfogadja az új kórháztörvényt, az Alkotmánybíróság pedig kifogást emel elfogadásának módja ellen. Megegyezés a gyógyszergyárakkal: profitjuk egy részét befizetik az OEP-kasszába.

2004: A gyógyszerárak hatósági csökkentése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!