Tetszett a cikk?

Magasra emelte a lécet a kiskunhalasi önkormányzat: csak az pályázhat a városi kórház működtetésére, aki a következő három évben 1,5 milliárd forintot fektet a korszerűsítésébe.

"Nagy öröm, hogy ezúttal nem politikai csatározások keltették fel a figyelmet Kiskunhalas iránt" - ezekkel a szavakkal fogadta a HVG-t Várnai László polgármester. Jóllehet az érdeklődés középpontjában most is a kórház áll, éppúgy, mint 1999 és 2001 között, amikor a tervezett privatizálás heves politikai viharokat kavart. A Fidesz helyi országgyűlési képviselője kezdeményezésére hosszan tartó hajsza indult a kórház ellen: működését vizsgálta az adóhatóság, az ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Állami Számvevőszék és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is, de törvénysértés vagy szabálytalanság nyomára sem bukkantak.

Most azonban a 26 tagú képviselő-testület egyhangú döntést hozott: írjanak ki pályázatot a kórházat működtető, 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. megvásárlására. Az önkormányzat magasra tette a lécet: bár a kht vételára a vagyon felmérése alapján mindössze 50 millió forint, ám a nyertes a továbbra is önkormányzati tulajdonban maradó kórház fejlesztésére, a tételesen előre meghatározott műszerek beszerzésére, valamint az épület korszerűsítésre a következő három évben 1,5 milliárd forintot köteles fordítani. Csak olyan kérő viheti el a menyasszonyt a június végén esedékes eredményhirdetésen, amely a beruházásra szánt hozományon kívül legalább 1,7 milliárdos mérleg szerinti vagyonnal és a kórház tavalyi büdzséjének kétszeresét kitevő, vagyis 7 milliárd forintos, az egészségügyből származó árbevétellel dicsekedhet. Ezért cserébe egy 15-20 évre megkötött szerződés dukál, és az a 130 ezres lélekszámú körzet, amelynek ellátása a halasi önkormányzat felelőssége - és a befektető kötelessége.

Három évvel ezelőtt a város még beérte volna olyan partnerrel, amely 650 millió forint befektetésére vállalkozik. Az erre az aktusra akkor létrehozott Halas-Med Kht.-t lényegében három cég, a labordiagnosztikában piacvezető Prodia Rt., a mammográfiai szűrés legnagyobb magánvállalkozása, a Mamma Klinika Rt. és az elsősorban a képalkotó-diagnosztikában érdekelt Mediworld Plus Kft. jegyezte (HVG, 2001. szeptember 1.). A szakmában nyílt titok, hogy ezt a tőkebevonást a kórháztörvény előterjesztésére készülő miniszter, Mikola István hiúsította meg; bár formailag a megyei ÁNTSZ írta le, hogy az intézménynek, ha más gazdasági formát vesz fel - vagyis kht-vá válik -, új működési engedélyt kell kérnie, amelyet viszont az egészségügyi hatóság nem ad meg, mert a kórház nem felel meg a működés minimumfeltételeinek. Végül az Orbán-kormány alatt megszületett első intézményi törvény ki is zárta volna a szakmai befektetőket az egészségügy privatizációjából. (A következő, Csehák Judit minisztersége alatt újrafogalmazott, majd az Alkotmánybíróság által visszadobott kórháztörvény nem tett volna különbséget a befektetők között.) Végül az önkormányzat a "vagy tönkremegy, vagy átszervezik" alternatívájából az utóbbi mellett döntött, és tavaly júniusban az ÁNTSZ-kifogások alól is kihúzva a szőnyeget, tulajdonosváltás nélkül, saját kht-t hozott létre a kórház működtetésére. A legkényesebb művelet - a dolgozók közalkalmazotti munkaviszonyának a megszüntetése - hosszú tárgyalások után, az addigi járandóságok garantálásával zökkenőmentesen lezajlott. A kilencszáz dolgozóból csupán 14-en nem fogadták el az új szerződést.

"A pénzügyi befektető csak a hasznát akarja minél előbb kivenni az üzletből, az egészségügyben dolgozó vállalkozók viszont tudják, hogy hosszú időre kell berendezkedniük, az első öt évben aligha remélhetnek profitot" - vélekedik Füzes Attila, a Semmelweis Kórház Kht. gazdasági főigazgatója. "Halason 102 éve verik a csipkét, de ispotály már másfélszáz évvel ezelőtt is volt e vidéken, a mostani, eredetileg nyolcszáz ágyasra tervezett épületet pedig éppen harminc évvel ezelőtt adták át" - sorolja a helyi tudnivalókat. Az intézmény azonban korát meghazudtolóan fiatalos. Az önkormányzat már 1995-ben saját és kórházi alapítású vállalkozásba adta az étkeztetést, és ugyanekkor a fogorvosok is ezt a gazdasági társasági formát választották. "Míg korábban állandó készletezési harc folyt az intézmény vezetése és a fogorvosok között, akik mindig többet kértek, mint amennyit felhasználtak, aminek lejárt a szavatossága, azt meg leselejtezték, a Halas-Dent Fogorvosi Kft. megalakulásával minden vita megszűnt, ők vigyáznak a legjobban arra, hogy optimalizálják az anyagbeszerzésüket" - méltatja a húzást a gazdasági főigazgató. Egy évvel később a mosoda, 1997-ben a labor működtetése került önkormányzati és kórházi alapítású gazdasági társaságba. Szokatlan megoldást választottak a korszerűtlen műtők felújítására is: a kórház és az önkormányzat 170 millió forintos tőkével létrehozta a Halas-Műtő Beruházó, Működtető és Szolgáltató Kft.-t. A tulajdonosok saját ráfordításaikat állami pénz nélkül, bankhitellel megfejelve, 1998-ban néhány hónap alatt hat műtőből álló blokkot építettek, amelyet a kft üzemeltet, és az elvégzett operációk időtartama alapján számláz a kórháznak.

Így ha lesz nyertes, az egyúttal a kórházat működtető kht megvásárlásával az ahhoz tartozó gazdasági társaságok alkotta holding résztulajdonosává is válik. Lapzártánkig erre csak egyetlen jelentkező akadt, a részvénytársasági átalakulás előtt álló Hospinvest Egészségügyi Befektetési Kft. A cég tulajdonosi összetétele a 2000. szeptemberi alapításkor szinte teljesen megegyezett a Halas-Med Kht.-ével, mára csak a Prodia-"vonal" maradt meg benne. Gászpor Jenő, a Hospinvest ügyvezető igazgatója a HVG kérdésére elmondta: a halasi kórház működtetését a kiírás feltételei szerint egymagukban semmiképp sem nyerhetik el, ahhoz, hogy az előírt 7 milliárd forintos árbevételt teljesíteni tudják, konzorciumot szervezve további befektetők után kell nézniük. A Hospinvest létrehozásától mindmáig valójában alvó vállalkozás volt: tulajdonosai a lehetőségre vártak.

Annak ellenére, hogy az egészségügyre fordított összkiadás körülbelül 40 százaléka a magánszektorba megy - a háziorvosok és a fogorvosok többsége magánvállalkozó, a szakápolás 80 százaléka, a művesekezelések, a CT-vizsgálatok, a betegszállítás egy hányada szintén vállalkozások kezében van -, a társadalom egy részét még mindig sokkolja az "egészségügy kiárusítása" (lásd Voksolás a tulajdonviszonyokról? című írásunkat). A kórháztörvény elfogadása körüli huzavona pedig elbizonytalanította az önkormányzatokat: pályázatot eddig csak Kiskunhalas írt ki, és Körmend döntött pályáztatás nélkül, egyébként éppen a Hospinvestre bízva a nyugat-magyarországi kisváros kórházának talpra állítását. Így júniustól ott már magáncég kísérli meg, hogy elkerülje az év végére jósolt 50 millió forintos veszteséget.

GÁTI JÚLIA

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!