Tetszett a cikk?

Magasra emelte a lécet a kiskunhalasi önkormányzat: csak az pályázhat a városi kórház működtetésére, aki a következő három évben 1,5 milliárd forintot fektet a korszerűsítésébe.

"Nagy öröm, hogy ezúttal nem politikai csatározások keltették fel a figyelmet Kiskunhalas iránt" - ezekkel a szavakkal fogadta a HVG-t Várnai László polgármester. Jóllehet az érdeklődés középpontjában most is a kórház áll, éppúgy, mint 1999 és 2001 között, amikor a tervezett privatizálás heves politikai viharokat kavart. A Fidesz helyi országgyűlési képviselője kezdeményezésére hosszan tartó hajsza indult a kórház ellen: működését vizsgálta az adóhatóság, az ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, az Állami Számvevőszék és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is, de törvénysértés vagy szabálytalanság nyomára sem bukkantak.

Most azonban a 26 tagú képviselő-testület egyhangú döntést hozott: írjanak ki pályázatot a kórházat működtető, 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. megvásárlására. Az önkormányzat magasra tette a lécet: bár a kht vételára a vagyon felmérése alapján mindössze 50 millió forint, ám a nyertes a továbbra is önkormányzati tulajdonban maradó kórház fejlesztésére, a tételesen előre meghatározott műszerek beszerzésére, valamint az épület korszerűsítésre a következő három évben 1,5 milliárd forintot köteles fordítani. Csak olyan kérő viheti el a menyasszonyt a június végén esedékes eredményhirdetésen, amely a beruházásra szánt hozományon kívül legalább 1,7 milliárdos mérleg szerinti vagyonnal és a kórház tavalyi büdzséjének kétszeresét kitevő, vagyis 7 milliárd forintos, az egészségügyből származó árbevétellel dicsekedhet. Ezért cserébe egy 15-20 évre megkötött szerződés dukál, és az a 130 ezres lélekszámú körzet, amelynek ellátása a halasi önkormányzat felelőssége - és a befektető kötelessége.

Három évvel ezelőtt a város még beérte volna olyan partnerrel, amely 650 millió forint befektetésére vállalkozik. Az erre az aktusra akkor létrehozott Halas-Med Kht.-t lényegében három cég, a labordiagnosztikában piacvezető Prodia Rt., a mammográfiai szűrés legnagyobb magánvállalkozása, a Mamma Klinika Rt. és az elsősorban a képalkotó-diagnosztikában érdekelt Mediworld Plus Kft. jegyezte (HVG, 2001. szeptember 1.). A szakmában nyílt titok, hogy ezt a tőkebevonást a kórháztörvény előterjesztésére készülő miniszter, Mikola István hiúsította meg; bár formailag a megyei ÁNTSZ írta le, hogy az intézménynek, ha más gazdasági formát vesz fel - vagyis kht-vá válik -, új működési engedélyt kell kérnie, amelyet viszont az egészségügyi hatóság nem ad meg, mert a kórház nem felel meg a működés minimumfeltételeinek. Végül az Orbán-kormány alatt megszületett első intézményi törvény ki is zárta volna a szakmai befektetőket az egészségügy privatizációjából. (A következő, Csehák Judit minisztersége alatt újrafogalmazott, majd az Alkotmánybíróság által visszadobott kórháztörvény nem tett volna különbséget a befektetők között.) Végül az önkormányzat a "vagy tönkremegy, vagy átszervezik" alternatívájából az utóbbi mellett döntött, és tavaly júniusban az ÁNTSZ-kifogások alól is kihúzva a szőnyeget, tulajdonosváltás nélkül, saját kht-t hozott létre a kórház működtetésére. A legkényesebb művelet - a dolgozók közalkalmazotti munkaviszonyának a megszüntetése - hosszú tárgyalások után, az addigi járandóságok garantálásával zökkenőmentesen lezajlott. A kilencszáz dolgozóból csupán 14-en nem fogadták el az új szerződést.

"A pénzügyi befektető csak a hasznát akarja minél előbb kivenni az üzletből, az egészségügyben dolgozó vállalkozók viszont tudják, hogy hosszú időre kell berendezkedniük, az első öt évben aligha remélhetnek profitot" - vélekedik Füzes Attila, a Semmelweis Kórház Kht. gazdasági főigazgatója. "Halason 102 éve verik a csipkét, de ispotály már másfélszáz évvel ezelőtt is volt e vidéken, a mostani, eredetileg nyolcszáz ágyasra tervezett épületet pedig éppen harminc évvel ezelőtt adták át" - sorolja a helyi tudnivalókat. Az intézmény azonban korát meghazudtolóan fiatalos. Az önkormányzat már 1995-ben saját és kórházi alapítású vállalkozásba adta az étkeztetést, és ugyanekkor a fogorvosok is ezt a gazdasági társasági formát választották. "Míg korábban állandó készletezési harc folyt az intézmény vezetése és a fogorvosok között, akik mindig többet kértek, mint amennyit felhasználtak, aminek lejárt a szavatossága, azt meg leselejtezték, a Halas-Dent Fogorvosi Kft. megalakulásával minden vita megszűnt, ők vigyáznak a legjobban arra, hogy optimalizálják az anyagbeszerzésüket" - méltatja a húzást a gazdasági főigazgató. Egy évvel később a mosoda, 1997-ben a labor működtetése került önkormányzati és kórházi alapítású gazdasági társaságba. Szokatlan megoldást választottak a korszerűtlen műtők felújítására is: a kórház és az önkormányzat 170 millió forintos tőkével létrehozta a Halas-Műtő Beruházó, Működtető és Szolgáltató Kft.-t. A tulajdonosok saját ráfordításaikat állami pénz nélkül, bankhitellel megfejelve, 1998-ban néhány hónap alatt hat műtőből álló blokkot építettek, amelyet a kft üzemeltet, és az elvégzett operációk időtartama alapján számláz a kórháznak.

Így ha lesz nyertes, az egyúttal a kórházat működtető kht megvásárlásával az ahhoz tartozó gazdasági társaságok alkotta holding résztulajdonosává is válik. Lapzártánkig erre csak egyetlen jelentkező akadt, a részvénytársasági átalakulás előtt álló Hospinvest Egészségügyi Befektetési Kft. A cég tulajdonosi összetétele a 2000. szeptemberi alapításkor szinte teljesen megegyezett a Halas-Med Kht.-ével, mára csak a Prodia-"vonal" maradt meg benne. Gászpor Jenő, a Hospinvest ügyvezető igazgatója a HVG kérdésére elmondta: a halasi kórház működtetését a kiírás feltételei szerint egymagukban semmiképp sem nyerhetik el, ahhoz, hogy az előírt 7 milliárd forintos árbevételt teljesíteni tudják, konzorciumot szervezve további befektetők után kell nézniük. A Hospinvest létrehozásától mindmáig valójában alvó vállalkozás volt: tulajdonosai a lehetőségre vártak.

Annak ellenére, hogy az egészségügyre fordított összkiadás körülbelül 40 százaléka a magánszektorba megy - a háziorvosok és a fogorvosok többsége magánvállalkozó, a szakápolás 80 százaléka, a művesekezelések, a CT-vizsgálatok, a betegszállítás egy hányada szintén vállalkozások kezében van -, a társadalom egy részét még mindig sokkolja az "egészségügy kiárusítása" (lásd Voksolás a tulajdonviszonyokról? című írásunkat). A kórháztörvény elfogadása körüli huzavona pedig elbizonytalanította az önkormányzatokat: pályázatot eddig csak Kiskunhalas írt ki, és Körmend döntött pályáztatás nélkül, egyébként éppen a Hospinvestre bízva a nyugat-magyarországi kisváros kórházának talpra állítását. Így júniustól ott már magáncég kísérli meg, hogy elkerülje az év végére jósolt 50 millió forintos veszteséget.

GÁTI JÚLIA

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Megnyomták a gombot az ausztrál tudósok, sosem volt még ilyen gyors az internet

Megnyomták a gombot az ausztrál tudósok, sosem volt még ilyen gyors az internet

Átmeneti házirendet javasol az újranyíló óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar

Átmeneti házirendet javasol az újranyíló óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben

33 milliárd forint lett a Mercedes magyarországi nyeresége 2019-ben