Tetszett a cikk?

"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a...

"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a már létrejött status quót (praxisprivatizáció, magánklinikák stb.) is meg kellene változtatni" - mondta ki az AB 52/2003. számú, tavaly november 10-ei határozatában, amellyel gyakorlatilag jóváhagyta az aláírások gyűjtését a kórháztörvény ellen kiírandó népszavazáshoz. A végső soron eredményesnek bizonyult, 230-240 ezer hiteles aláírást összegyűjtő kampány a Munkáspárt nevéhez fűződik, noha hivatalosan a "Munkáspárt Központi Bizottsága, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom" kezdeményezte. A referendumkezdeményezés pikantériája, hogy a Munkáspárt mellé állt a Fidesz-MPSZ is. Miután az Országos Választási Bizottság a múlt héten hivatalosan is sikeresnek minősítette az aláírásgyűjtést, már megkezdődött a két párt vezetői közt a verbális vetélkedés, vajon a polgári körösök hozták-e az aláírások többségét, vagy a munkáspárti aktivistáké az érdem. A referendum szorgalmazóit az sem tántorította el, hogy a jogszabályt az AB tavaly decemberi döntésével megsemmisítette - igaz, nem tartalmilag elbírálva azt, hanem "közjogi érvénytelenség" címén, a parlamenti újratárgyalás során elkövetett eljárási hibák miatt (HVG, 2003. december 20.).

A népszavazás sikeressége esetén - legalábbis egyfajta jogértelmezés szerint - a jövőre vonatkozóan ki lehetne mondatni az egészségügyben a privatizációs tilalmat. Azt a félelmet viszont maga az AB-határozat cáfolja, hogy egy esetleg sikeres referendum egyúttal "újraállamosítást" is jelentene. Fontos lehet még az időzítés is: a Munkáspárt egyértelműen arra törekszik, hogy a kérdést ("Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?") a Európai Parlament képviselőinek júniusi megválasztásakor tehessék fel. Ebben az esetben jó eséllyel meglenne az érvényességhez elegendő szavazat - az eredményességi küszöböt 1997 nyarán szállította le 50 százalék plusz egy szavazatról 25 százalék plusz egy azonos tartalmú voksra a parlament -, ám az MSZP politikusainak nyilatkozatai már előrevetítik, hogy újabb AB-állásfoglalást fognak kérni, és így a tényleges referendumra legkorábban csak a nyár végi politikai "uborkaszezonban" kerülne sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Mindenre vállalkoznak

Magasra emelte a lécet a kiskunhalasi önkormányzat: csak az pályázhat a városi kórház működtetésére, aki a következő három évben 1,5 milliárd forintot fektet a korszerűsítésébe.