Voksolás a tulajdonviszonyokról?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a...

"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a már létrejött status quót (praxisprivatizáció, magánklinikák stb.) is meg kellene változtatni" - mondta ki az AB 52/2003. számú, tavaly november 10-ei határozatában, amellyel gyakorlatilag jóváhagyta az aláírások gyűjtését a kórháztörvény ellen kiírandó népszavazáshoz. A végső soron eredményesnek bizonyult, 230-240 ezer hiteles aláírást összegyűjtő kampány a Munkáspárt nevéhez fűződik, noha hivatalosan a "Munkáspárt Központi Bizottsága, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom" kezdeményezte. A referendumkezdeményezés pikantériája, hogy a Munkáspárt mellé állt a Fidesz-MPSZ is. Miután az Országos Választási Bizottság a múlt héten hivatalosan is sikeresnek minősítette az aláírásgyűjtést, már megkezdődött a két párt vezetői közt a verbális vetélkedés, vajon a polgári körösök hozták-e az aláírások többségét, vagy a munkáspárti aktivistáké az érdem. A referendum szorgalmazóit az sem tántorította el, hogy a jogszabályt az AB tavaly decemberi döntésével megsemmisítette - igaz, nem tartalmilag elbírálva azt, hanem "közjogi érvénytelenség" címén, a parlamenti újratárgyalás során elkövetett eljárási hibák miatt (HVG, 2003. december 20.).

A népszavazás sikeressége esetén - legalábbis egyfajta jogértelmezés szerint - a jövőre vonatkozóan ki lehetne mondatni az egészségügyben a privatizációs tilalmat. Azt a félelmet viszont maga az AB-határozat cáfolja, hogy egy esetleg sikeres referendum egyúttal "újraállamosítást" is jelentene. Fontos lehet még az időzítés is: a Munkáspárt egyértelműen arra törekszik, hogy a kérdést ("Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?") a Európai Parlament képviselőinek júniusi megválasztásakor tehessék fel. Ebben az esetben jó eséllyel meglenne az érvényességhez elegendő szavazat - az eredményességi küszöböt 1997 nyarán szállította le 50 százalék plusz egy szavazatról 25 százalék plusz egy azonos tartalmú voksra a parlament -, ám az MSZP politikusainak nyilatkozatai már előrevetítik, hogy újabb AB-állásfoglalást fognak kérni, és így a tényleges referendumra legkorábban csak a nyár végi politikai "uborkaszezonban" kerülne sor.