Tetszett a cikk?

Feltehetően több millió forint értékben illegális szoftvereket tároló számítógépeket foglalt le a rendőrség a múlt héten egykollégiumban az amerikai igazságügyi minisztérium által szervezett nemzetközi razzia keretében.

Rendőrök szállták meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Kármán Tódor Kollégiumának számítógéptermét múlt szerdán, a kora esti órákban. Az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatala (FBI) ügynökének részvételével zajlott akció során lefoglaltak négy tároló és adatforgalmazó feladatot betöltő szervert és egy tucat személyi számítógépet, amelyek merevlemezei feltételezéseik szerint több millió forint értékű illegális szoftvert, valamint zene- és filmanyagot tartalmaznak. Mint a nyomozást vezető Zsombok György alezredestől, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szervezett bűnözés elleni igazgatóságának főosztályvezetőjétől megtudtuk, két személyt - valószínűleg az elosztószerverek rendszergazdáit - szerzői jogok megsértése ügyében meghallgattak, de ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

A razzia annak a nemzetközi műveletnek volt része, amelyet az amerikai igazságügyi tárca az USA 27 tagállamában és a világ további tíz országában indított Fastlink címen. Az akcióban az Amerikai Mozgófilmszövetség, az Amerikai Lemezipari Társaság és a legnagyobb szoftvergyártók érdekeit védő Business Software Alliance emberei is részt vettek. A washingtoni hatóság által április 22-én kiadott nyilatkozat szerint az összesen kétszáz lefoglalt számítógép - köztük harminc, valószínűleg tároló- és elosztószerverként működő masina - 50 millió dollár értékű, szerzői jogvédelem alatt álló szoftver, film és zenefelvétel a világhálós szlengben wareznek nevezett kalózváltozatát rejti ("warezelni": a jogdíjköteles szoftvereknek a hivatalos ár töredékéért való, netán ingyenes letöltését lehetővé tenni). A hadművelet a "nagyban dolgozó" warezcsoportokra irányult, amelyek úgynevezett fájltovábbító (ftp) szervereken keresztül juttatták el egy szűkebb körnek az anyagot, amely - a főképpen emelt díjas sms-ekkel fizetőssé tett - fájlcserehálózatokra került. A nyomozás lezárásáig sem az ORFK, sem a BMGE nem szolgált több információval. Így azt sem árulták el, mi igaz abból az internetes fórumokon magát makacsul tartó hírből, hogy a magyar akció elsődleges oka nem fizetős szerverek üzemeltetése volt, hanem az, hogy a lebuktatandó nemzetközi kalózcsapat, a Fairlight egyik itteni tagja szerver-túlterheléses támadást indított egy multinacionális cég honlapja ellen.

A magyar warezhonlapok gyűjtőoldalaként is szolgáló warez.lap.hu tanúsága szerint a hazai piacon is több tucat olyan "vállalkozás" működik, amely a több tíz-, olykor százezer forintos szoftverek, illetve cd-n és dvd-n kiadott, 5-10 ezer forintért megvásárolható zenei anyagok és filmek illegális másolatait kínálja pár száz forintért. Az egyetemi számítógépes rendszerek kapacitásuk, a széles sávú, azaz szinte már ipari méretű internetes hozzáférési lehetőség, valamint a diákok professzionális szakismerete miatt tökéletes terepet kínálnak az efféle tevékenységnek. A felsőoktatásban tanulók egyébként tapasztalatok szerint nem elsősorban a spórolás, hanem a nagy kiadók elleni ellenszenvük, egyfajta anarchista attitűd miatt kalózkodnak.

Az illegális hang-, kép- és szoftvermásolatok piaca egyes becslések szerint akár a duplája is lehet a jogtisztákénak. A tavaly - a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének adatai szerint - közel 8 milliárd forintos hazai piac esetében ez már jelentős összeg, bár ennek java része nem internetről való letöltést, hanem "csak" fekete sokszorosítást jelent. Ma Magyarországon minden egyes megvásárolt zenei cd-re három másolt jut; erre az írható lemezek forgalmának megugrásából lehet következtetni, ami egyetlen év alatt megötszöröződött. A legálisan behozott üres cd-k száma az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda adatai alapján a 2001-es 5 millióval szemben tavaly már megközelítette a 25 milliót. A dvd-n, videokazettán csak a mozipremier után terjeszteni kezdett mozgóképopusok esetében ölt hasonló méreteket a másolás; bár a bemutatót megelőző lelopás sem ritka.

A magyar warezvilág figurái a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan félig-meddig titkos levelezőlistákon, illetve beszélgetőcsatornákon tartják a kapcsolatot egymással, s ilyen fórumokon cserélnek gazdát azok az internetes címek - így feltételezhetően a BMGE-kollégium szervereinek elérhetősége is -, ahova a kalózok feltöltik az illegálisan másolt szoftvereket. A warezsite-ok fenntartói általában felhívják látogatóik figyelmét arra, hogy törvényen kívüli területre érkeztek, és csak saját felelősségükre tölthetnek le bármit is.

Szerzői jogok megsértése miatt egyébként tavaly tavasszal a BMGE gépészmérnöki karának két hallgatóját már időlegesen kizárták az egyetemről: a fiatalok az akkor még be sem mutatott A gyűrűk ura: A két torony című filmet tették elérhetővé az interneten. A film jogtulajdonosa által megbízott amerikai cég a személyi számítógép "azonosítója", az IP-cím alapján felkereste a szolgáltatót, vagyis a BMGE informatikai szolgáltató központját, amely az illetékes karnak jelentette a panaszt (HVG, Háló, 2003. június 7.).

VAJNA TAMÁS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!