Tetszett a cikk?

Látványmedencék, aquaparkok bő választékával és általános áremeléssel kezdték a szezont a fürdők. Az elmúlt három évben kiosztott csaknem 31 milliárd forintos állami támogatás után a kormány az idén elzárta a "csapokat".

Rekorddöntésre készülnek az idén nyáron a hazai fürdők és strandok, amelyek 5-10 százalékos áremeléssel vágnak neki a szezonnak. Az elmúlt három évben ugyanis az ország mintegy négyszáz fürdőjéből, gyógyfürdőjéből 92 kapott összesen 30,9 milliárd forint állami támogatást fejlesztésre, új létesítmények építésére: így a hazai medencék száma 363-ról 588-ra nő, a fürdők befogadóképessége pedig 75 százalékkal bővül. A központi támogatásban részesített projektek összértéke 81,4 milliárd forint volt. Dőlt is a "lé" a felújításokkal már tavaly nyárra elkészült, zömében önkormányzati tulajdonú 27 fürdőhöz: a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) adatai szerint ezek nettó árbevétele 32 százalékkal ugrott meg, miután tavaly 46 százalékkal többen, 22 millióan keresték fel az immár élményfürdővel, vízi vidámparkkal, wellness-szolgáltatásokkal feljavított létesítményeket.

Az utóbbi három évben kitört élményfürdő- és aquapark-építési láz magyarázata a turisztikai szakemberek szerint az, hogy a hagyományos gyógyfürdőkhöz kapcsolt, ma még újdonságnak számító látványos vízi attrakciókkal - ellenáramokkal, masszázzsal, pezsgőfürdővel, különleges csúszdákkal - jelentősen meg lehet növelni a fürdők forgalmát. A gyógykezelésre utazó ugyanis, ha van mivel múlatni az időt, rendszerint családostul érkezik.

A divatnak a patinás Hévíz is enged. "Masszírozó vízsugarak és más élményelemek kerülnek a fedett fürdő gyógymedencéjébe a májusban befejeződő, több mint 200 millió forintba kerülő rekonstrukció során" - mondta a HVG-nek Vancsura Miklós, a Szent András Állami Reumatológiai és Rehabilitációs Kórház főigazgatója, önkormányzati képviselő. Múlt csütörtökön a testület jóváhagyta annak a társasági szerződésnek a szövegét, amely szerint az állam 74 és a város 26 százalékos tulajdonában álló kht-vé alakul az eddig kizárólag állami tulajdonú kórház, amely továbbra is kezelője marad a világörökségi lista várományosai közé sorolt meleg vizű gyógytónak és a körülötte lévő természetvédelmi területnek. A kórház a tófürdő épületének 2,1 milliárd forintos rekonstrukciójához és a víz közepéről a partokra helyezéséhez a Széchenyi-terv keretében 750 millió forintos támogatást már megnyert, a kht a további fejlesztésekhez hiányzó pénzt valószínűleg hitelekkel pótolja ki. A központi fürdőépület alá közvetlenül bevezetett kráterforrás vize egyébként egyre bővebb hozamú: a bauxitbányászati célú karsztvízkitermelés 1990-es megszüntetése óta a 300 literes mélypontról percenként 400 liter fölé emelkedett a víz mennyisége.

A győriek egy nemrég készült felmérés szerint a város tavaly októberben átadott élmény- és termálfürdőjére a legbüszkébbek. A 2,5 milliárd forintos beruházást a Széchenyi-terv 977 millió forintos állami támogatása segítette. A történelmi városrészben lévő fürdőben van uszoda, gyógyvíz, örvények, csúszdák, vízesések, vízi bár és éttermek. Az új létesítményt (az idényfürdővel és a gyógyászati egységgel) évi 2,5 millió forintért egy magáncég, a Rába-Quelle Kft. üzemelteti. Nyáron négy óráért 1200 forintot kell fizetni, két felnőtt és egy gyerek pedig egész napra 3 ezer forintért látogathatja a fürdőt. Négyzetméterenként 2 ezer forintos árért jutott hozzá a sódombjáról nevezetes egerszalóki fürdő 17,5 hektárjához a Szalók Holding Kft., amely a 2,8 milliárd forintos beruházáshoz 800 millió forintos támogatásban részesült. Tőgyi Gábor polgármester szerint korábban az önkormányzat is próbálkozott a fürdő üzemeltetésével, ám nem sok sikerrel.

Hajdúszoboszlón aquapark építésével próbálják feltornázni a vendégek számát. Számításuk bevált: 2003-ban a mintegy 200 ezres vendégsereg fele oda váltott jegyet. Ugyanakkor egyelőre a mogyoródi, május 1-jén megnyílt Aquaréna vízi park az első, amely ilyen típusú önálló létesítményként próbál megkapaszkodni a piacon (HVG, 2003. július 7.). A 11,5 hektáron, 2 milliárd forint beruházással felépült "vízi város" évi 200-250 ezer látogatóra s az indulás évében 1 milliárd forint árbevételre számít. Az egy év csúszással megnyílt Aquarénát tulajdonló és üzemeltető cég, az AquaPolis Kft. ügyvezetője, Szűcs Gyula szerint az átadást nem pénzügyi nehézségek hátráltatták - jóllehet kétszer is eredménytelenül pályáztak állami támogatásra -, inkább az, hogy a kivitelező és a cégben 50 százalékos részesedéssel rendelkező Resonator Kft. a terepviszonyokból adódó váratlan műszaki akadályokkal találta magát szembe. Az viszont kérdéses, a belépődíjakat jól lőtték-e be: felnőtteknek az egész napos szórakozás 4200 forint, a gyerekjegy 3400, a családi belépő 12 ezer forintot kóstál.

Már az első évben szárnyalt az önkormányzati tulajdonú Sárvári Gyógyfürdő Kft.: a 2003-ra tervezett 360 ezer vendég helyett 580 ezren keresték fel az új fürdőt, amely 250 millió forint árbevételt produkált. Az alap belépőjegy ára 1400 forint, de ha valaki végig akarja élvezni valamennyi extra szolgáltatást, 3 ezer forintot is leszurkolhat. Sárváron 4 milliárd forintos ráfordítással a meglévő régi strand mellé épült az új, amelynek költségeiből 50 százalékot fedezett az állami támogatás, negyedét a cég állta, a fennmaradó 25 százalékra a cég hitelt vett fel.

Hideg zuhanyként érte mindezek után a szakmát, hogy a kormány az idén elzárta az állami támogatás "csapjait". A költségvetési törvényben a turisztikai célelőirányzat - amely a fürdőfejlesztésre szánt összegeket is tartalmazza - eredetileg 13,8 milliárd forinttal szerepelt, amelyet márciusban 3,2 milliárd forinttal kurtított meg a kormány. A keretből fürdőfejlesztésre az idén mindössze 100 millió forint jut, s erre kizárólag vízforgató berendezések felszerelésével lehet pályázni: egy 2003-as kormányrendelet szerint 2005. május 1-jén be kell zárnia annak a strandnak, fürdőnek, amely addigra nem működtet ilyen berendezést. "Érthetetlen, hogy a Medgyessy-kormány miért állította le a látványos eredményeket felmutató fürdőfejlesztéseket, hiszen a turisztikai szakértők szerint ezek a hazai turizmus motorjai lehetnének" - mondta a HVG-nek Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a parlament idegenforgalmi bizottságának tagja. Kétségtelen, hogy tavaly a gyógyfürdőket felkereső vendégek adták a hazai szállodai forgalom 18,4 százalékát. S bár Magyarországon több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrást tartanak számon, amelyek a legkülönbözőbb betegségekre gyakorolnak jótékony hatást, az egészségturizmus s vele a fürdőfejlesztés nem került bele a kiemelt programokat tartalmazó nemzeti fejlesztési tervbe sem, holott például Szlovákia igencsak rákapcsolt, és fejlesztéseihez uniós pénzekre is pályázik.

A program nem állt le, csak szünetel - reagált a bírálatokra Székely György, a GKM turisztikai hivatalának vezetője. Addig, amíg nem készül pontos felmérés a hazai gyógyvízkincsről, a várható kihasználtságról, és nem születik szakmai konszenzus a fejlesztések irányáról, nem érdemes folytatni a milliárdos beruházásokat, legalábbis nem az elmúlt évek intenzitásával - nyilatkozta szakmai fórumokon Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős MSZP-s politikai államtitkára. A látványos sikerek ellenére szakmai körökben mindmáig vitatják, kellően átgondolt volt-e az Orbán-kormány ideje alatt indított nagyszabású fürdőfejlesztési program: vajon a pénzt a meglévő patinás fürdőkre vagy inkább újak építésére kellett volna-e fordítani, s egyáltalán, meddig tart ki az erőteljes tempóban felszínre hozott gyógyvíz. E viták hangoztatásával sem takargatható persze a tény: a Draskovics-csomaggal a legnagyobb érvágást elszenvedett gazdasági tárcának nincs pénze a milliárdokat igénylő projektek finanszírozására.

Márpedig állami támogatás nélkül a fejlesztések döcögnek, a fürdőberuházások önmagukban ugyanis ritkán nyereségesek - mondta Horváth Gábor, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. vezérigazgatója. A turisztikai bevétel jelentősebb részét a szállodák, éttermek kasszírozzák. A nyitott strandoknak, vízi vidámparkoknak a nyári hónapokban kell megkeresniük bevételeiket, s ez a hazai viszonyokat tekintve száz napot, azon belül a többéves átlag alapján 15 kánikulai napot jelent. Noha a fővárosi fürdők példátlanul magas, 190 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el tavaly - nem kis részben az állami támogatásból kirekesztett főváros saját finanszírozásában megvalósult fejlesztések következtében -, a cég mégis 170 millió forint veszteséget könyvelt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Budavár bevétele

Először a múlt szerdai kormányülés után Hiller István kulturális miniszter, majd hétfőn a Kulturális Örökségvédelmi...