Tetszett a cikk?

A magyar és az orosz kormány múlt héten aláírt keretmegállapodásaújra megnyitja az utat a kiégett orosz nukleáris fűtőelemek 1998-ban leállított visszaszállítása előtt. Ezzel a nagy aktivitású hulladékok végleges, föld alatti elhelyezését Magyarország megúszhatná.

Múlt csütörtökön egy meglehetősen rövid, mindössze kétoldalas megállapodást írt alá Viktor Hrisztyenko orosz ipari és energetikai miniszter Kontra Ferenc miniszteri rangban lévő moszkvai magyar nagykövettel. A dokumentum - egy tavalyi orosz kormányhatározat és egy 2001-ben elfogadott törvénymódosítás alapján - feljogosítja a két ország érintett cégeit, hogy e megállapodás keretein belül egyezzenek meg a Paksi Atomerőmű Rt.-nél (PA) használt fűtőelemek visszaszállításáról.

Az oroszországi export a rendszerváltásig fennakadás nélkül működött, de 1992-ben az ottani környezetvédelmi törvény megtiltotta a sugárzó hulladékok importját. 1998-ig Jelcin elnök ezt felülbíráló rendeletével - a törvénynél korábbi államközi szerződésekre hivatkozva - még sikerült a keletkező mennyiség mintegy felét kiszállítani. A bizonytalanságot és az oroszországi zöldek tiltakozását látva a PA, majd a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. (RHK) átmeneti - ötven évig garantáltan biztonságos - tárolót rendelt a brit-francia GEC-Alsthom konzorciumtól. Ennek 1997. évi átadása óta a négy reaktorból a mellettük lévő, addigra már-már a normális működést veszélyeztetően dugig telt pihentetőmedencékbe, majd 80 Celsius-fokra hűlésük után az átmeneti tárolóba kerülnek a kiégett kötegek. Mostanáig az ugyancsak a PA kerítésén belül található, modulrendszerű tároló 11 kamrájából hét telt meg, ez több mint nyolcéves adag. Az átmeneti tárolás költségeit is a paksi áram árából - 2002-ben kilowattóránként mintegy 1,20 forintból - az összesen 17,2 milliárd forinttal gazdálkodó Nukleáris Alap (NA) téríti meg az RHK-nak.

A megállapodás tétje nem kevesebb, mint az: elkerülheti-e Magyarország egy végleges - az átmeneti tárolás után több ezer évig biztonságos - lerakó építését? A helyzet ugyanis most meglehetősen kedvezőtlen, miután Matolcsy György akkori gazdasági miniszter 1999-es utasítására leállították a költséges szivattyúzást, s a víz elárasztotta a bezárt mecseki uránbányát a vízzáró kőzettel - aleurolittal - összekötő Boda környéki vágatokat is. E kőzetek a nagy aktivitású atomhulladékot, így a kiégett fűtőelemeket a - még kutatással igazolandó - remények szerint évezredekre biztonságosan befogadhatnák. A kutatóvágatok elhagyása óta az NA-ban gyűlő, a végleges elhelyezést szolgáló pénzek, ha külön számlán is, de az államháztartást gazdagítják. Ha mégis szükség lesz a PA bezárása után egy ilyen létesítményre, 15-20 éves kutatásokat kell végezni az alkalmas geológiai formáció feltárására és - ami legalább ennyire nehéz - az érintett lakosság meggyőzésére.

Kevésbé fáradságos, de nem kevésbé kockázatos a múlt hét óta újra megnyílni látszó út az évi kilencven köteg (43 tonna) elhasznált fűtőelem végleges oroszországi elhelyezésére. A megállapodásban a HVG értesülései szerint az orosz fél nem vállal kifejezett kötelezettséget arra, hogy a PA élettartamának végéig maradéktalanul visszaveszi a nukleáris hulladékot, de ez elemi érdeke. Az EU-hoz csatlakozott Magyarországot ugyanis a legkönnyebben azzal tudja tartós vevőként megtartani, ha a visszavételt felajánlva javítja piaci pozícióit - érvelnek egyes szakemberek. Másfelől viszont tény az is, hogy az orosz fűtőelemek ára semmivel sem drágább az uniós - francia, brit - konkurensekéinél. Bár a paksiak számára a British Nuclear Fuel Ltd. által kínált kazettákat végül nem rendelte meg a PA.

Az energiafüggőséget erősíti, ha az atomerőmű és az RHK tető alá hozza az orosz Majak feldolgozóval, illetve az illetékes orosz hatósággal a megállapodást - riogatnak más megfigyelők -, az orosz fél ugyanis kizárólag saját fűtőelemeinek visszavételére hajlandó, a nyugati ajánlattevők pedig általában nem kínálnak fel ilyen opciót. Vagy ha mégis, akkor a feldolgozás utáni, sokszorosan radioaktív, kisebb tömegű maradékot visszaszármaztatnák, ahogy ez például a német-francia kapcsolatban szokásos. A magyar-orosz keretegyezséget mindenesetre az orosz fél gyorsította fel Magyarország uniós csatlakozása miatt. Brüsszel ugyanis tudomásul veszi az efféle régi szerződéseket, a tagállamok viszont csak nagy bürokráciával, külön eljárásban köthetnének új szerződéseket külső fűtőanyag-szállítóval.

A sietségben - vagy szándékosan - nyitva hagyott kérdésekre adott válaszoktól függ, lemondhat-e Magyarország a végleges lerakás helyszínének kiválasztásáról, vagy legalább lényegesen késleltetheti-e. A megállapodás nem tartalmaz felmondási klauzulát, nem tér ki arra, hogy az atomerőmű majdani elbontásából származó hulladékot - jó pénzért - befogadná-e az orosz fél (igaz, ez csak száz év múlva esedékes). Ha a nagy aktivitású hulladék Magyarország nyakán marad, akkor mégis szükség lehet végleges lerakóra, amely esetben vélhetően olcsóbb lenne ugyanott elhelyezni a fűtőelemeket is, megtakarítva a kilogrammonként 500-1000 dollárra becsülhető visszaszállítási tarifát. Egyelőre az sem világos, mikor kezdhetnék el újra egyáltalán a kiszállításokat.

Az egyezséget máris élesen támadják mindkét országban egyes zöld szervezetek. Az orosz Ekozascsita és a paksi üzemzavar visszásságaira rámutató magyar Energiaklub a megállapodás neszét véve már április 2-án közös nyílt levélben fordult Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, azt állítva, hogy a szállítmányokat terror fenyegeti (bár ez a friss fűtőelemekről is elmondható lenne az erőmű 1982-es üzembe állítása óta). További kifogásuk, hogy Ukrajnában és Oroszországban már többször tüntettek a visszaszállítás ellen, s "a kevéssé demokratikus orosz és ukrán kormányzat semmibe veszi lakosságának az egészséges környezethez való jogát". A két szervezet jogértelmezése szerint az erősen sugárzó újrafeldolgozási maradékot "az orosz környezetvédelmi törvény értelmében Magyarországnak vissza kell fogadnia".

"Az orosz árajánlatot, ha majd meglesz, mérlegeljük, s összevetjük a hazai lerakás várható költségeivel" - mondta a HVG-nek Horváth Zoltán, a gazdasági tárca főtanácsosa. A zöldek között akadnak a hazai lerakást elutasítók is - korábban Illés Zoltán (Fidesz-MPSZ) a parlament környezetvédelmi bizottságának elnökeként maga is az export mellett foglalt állást. A kormány tehát bátran határozhat gazdasági alapon, hazai ellenzői így is, úgy is lesznek a döntésnek.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

SZABÓ GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!