Tetszett a cikk?

Az agrártárca a közbeszerzést megkerülve az önkormányzatok és a tejfeldolgozók megállapodására bízta az iskolatej-akcióban valórészvételt. A minisztérium késedelme miatt nem sikerült május elején elindítani a tejszállítást, s arra most is csak a nyári szünetig van fedezet.

Gyökeresen megváltozott koncepcióval rukkolt elő április második felében az iskolatejprogram újraindítására a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM). Most az egyes önkormányzatoknak külön-külön kell megegyezniük a tejfeldolgozókkal az iskolatej szállításáról, míg az előző, központi koordinációt feltételező tervezetben egy-egy régió ellátására szerződtek volna a tejüzemek. Az iránymódosítás oka prózai: a februárban az utakon tüntető termelőkkel kötött megállapodásban (HVG, 2004. március 6.) az FVM azt vállalta, hogy május 1-jétől "teljes körűen" bevezeti az általános iskolások számára a fejenként napi egy pohárra, azaz 2 deciliter járandóságra vonatkozó iskolatejprogramot. Ahhoz viszont, hogy a tárca ezt az ígért határidőre megvalósítsa, el kellett kerülnie a hosszadalmas közbeszerzést, amit a feladat önkormányzatokra testálásával s így a szerződéses összeg "elaprózásával" ért el. Nyilván az sem mellékes szempont, hogy így még az európai parlamenti választások előtt be lehet indítani a programot.

A közbeszerzés megkövetelése ugyanakkor nem érhette váratlanul az FVM-et: 2001-ben az Állami Számvevőszék ennek hiányát, illetve azt rótta fel az akkor hét megyére kiterjesztett akciót szervező agrártárcának, hogy szociális programot finanszírozott piaci támogatásokból. Ezután átmenetileg a sporttárcához került az iskolatejprogram, majd 2002 végén leállt, miután a kormányon belül a miniszterek nem tudtak megegyezni annak finanszírozásáról (HVG, 2003. január 11.).

Most sem biztos, hogy túléli az őszt az akció - legalábbis az eddig nyilvánosságra került finanszírozási feltételek mellett. Az FVM-nek mindössze 800 millió forintja van az egyébként tanítási hónaponként 4 millió liternek piacot jelentő programra, míg a Tej Terméktanács (TT) szerint 900 ezer általános iskolás ellátásához közel havi 600 millió forint szükséges (a 900 ezer diák a budapesti általános iskolásokkal együtt értendő, akiknek a fővárosi önkormányzat most is juttat iskolatejet). Némileg árnyalja a képet, hogy a 2 decis tejre járó maximálisan 30 forintos állami támogatást a települési adóbevételekből számolt rászorultsági elv alapján csupán 1933 önkormányzat kaphatja meg, 94-en 20,26, 31-en 15,39, míg 68-an csupán 12,47 forintra jogosultak, a többit saját erőből kell állniuk. Az állami hozzájárulás egyharmadát lehet az EU-tól támogatásként igényelni, bár erről egyelőre megoszlanak a vélemények: az FVM állítja, hogy a koncepcióváltás nem lesz akadálya a brüsszeli pénz lehívásának, míg Sirman Ferenc, a TT ügyvezető igazgatója szerint kétséges, hogy a közbeszerzés kikerülésével ez megvalósítható.

A legtöbb helyen így sem sikerült elérni, hogy e hét hétfőtől eljusson az iskolákba a diákok számára ingyenes tej. "Nem ismerjük a részleteket" - válaszolták például a HVG-nek a pécsi önkormányzatnál, ahol hétfőn még arról sem tudtak, hogy városuk az önrész szempontjából melyik kategóriába tartozik. Állításuk szerint pénteken még nem találták az idevonatkozó rendeletet az FVM honlapján. Hétfőn viszont már ott volt - igaz, hibásan, mivel a támogatás mértékét forint/0,2 deciliterben határozza meg, vagyis ez alapján az eredetileg kalkulált összeg tízszerese járna egy pohár tejre. Ez nyilván a kapkodás jele, az pedig már a tárcánál is felismert késedelemé, hogy az április 24-ére datált jogszabályról április 26-án még csak egyeztettek, akkor vezetve elő az új koncepciót.

Vannak persze, ahol a pécsieknél előrébb tartanak. "Már a héten aláírhatjuk a szerződést a Jásztej Rt.-vel" - mondta a HVG-nek Hunyadi László, Jászjákóhalma jegyzője. Az önkormányzaton nyilván nem múlik a 196 diák ingyentejhez jutattása, hiszen a falu a teljes támogatást igényelheti, ráadásul abban is megegyeztek a tejüzemmel, hogy az csak akkor kéri a pénzt, amikor a község megkapja az állami hozzájárulást. "A 19 település közül, amelyekkel tárgyalunk, háromnak kell önrészt vállalnia, velük nehezebbnek tűnik a megegyezés" - jelezte a HVG-nek Jáger Sándor, a Jásztej Rt. ügyvezető igazgatója, mennyivel más a helyzet, ha az önkormányzatnak is be kell szállnia a finanszírozásba. Elvileg a Jásztej 8100 diákot láthat el, ahogy az ügyvezető igazgató fogalmazott, "nem vastagon" kijőve a szállítással együtt 30 forintos poharankénti bruttó árból.

Próbaüzemnek tekintik a nyári szünetig hátralévő néhány hetet a Jásztejnél nagyobb feldolgozók is, marketinglehetőséget látva az iskolatejben, de egyikük sem jár a tárgyalásoknál előrébb. "Központi program hiányában előfordulhat, hogy egy-egy kistelepülésre ebben a tanévben nem jut el az iskolatej" - vázolt fel egy pesszimista forgatókönyvet a HVG-nek a TT ügyvezetője. Sirman szerint ezért az őszi program részleteit már a nyáron ki kellene dolgozni, hogy elkerüljék a mostanihoz hasonló késedelmet. Az FVM mindenesetre rendeletében év végéig vállalta az iskolatejprogram finanszírozását, igaz, a jogszabályban csupán a 800 millió forint forrást említve. Tehát arról is hamarosan dönteni kell, honnan teremtik elő a következő tanévkezdéstől szükséges 2,4 milliárd forintot - amiből elvileg 800 milliót fedezne az EU.

KELEMEN ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Tejárapály

Literenként 85 forintért kezdte árulni néhány hete a Spar hálózata a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejet...

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor

Kormányszóvivő: Maradnak az eddigi intézkedések, december 10-ig dönthetnek, mi lesz karácsonykor