Szimpla árukapcsolás miatt bénult meg a költségvetési szervezetek központosított beszerzése. Az erről szóló rendelettervezetet ugyanis egybecsapták az előző kormány idején botrányt kavart elektronikus közbeszerzésre vonatkozó új előterjesztéssel, ám az utóbbi elakadt a gazdasági kabinetben.

Bár május elsejétől hatályos a közpénzek átlátható és takarékos elköltését célzó új közbeszerzési törvény, egyelőre nem alkalmazható teljeskörűen. A tavaly év végén elfogadott jogszabály rohamtempóban gyártott végrehajtási rendeletei közül néhány ugyanis késik. A kapkodás láttán az ajánlatkérők káosztól tartottak, ezért április utolsó napjaiban sosem látott mennyiségű, még a régi szabályok szerint készített hirdetménnyel rohanták meg a Közbeszerzési Értesítőt, például csak az Állami Autópálya-kezelő Rt.-nek egyetlen napon 12 felhívása jelent meg. Sima késlekedésnél többről volt szó, szakértők szerint máris "egy M0-snyi" a lemaradás, ami az EU-forrásokat - a strukturális és a kohéziós alapokból 2006-ig lehívható, 1350 milliárd forintnyi támogatási keretet - illeti. Aki ugyanis akárcsak egyetlen euró EU-pénzt felhasznál, annak közbeszerzési eljárást kell kiírnia, mégpedig ebben a körben már január elsejétől az új szabályok szerint.

Káosz nem tört ki ugyan, a leginkább várt hirdetményminta végül az utolsó pillanatban megjelent, nem készült el viszont időben a központosított közbeszerzés részletszabályozása. Bár Schäffer István, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) Központi Szolgáltatási Főigazgatóságának (KSZF) vezetője azt állította a HVG-nek, hogy nincs fennakadás az ellátásban, több mint ezer központi költségvetési, illetve hozzá csatlakozó szervezet megrendeléseire egyelőre nem írhat ki új pályázatokat a tavaly 71 milliárd forintnyi eszköz - irodaszer, számítástechnikai gép, bútor - közös vásárlását intéző hivatal.

A kényszerszünet csupán egy váratlan malőr következménye, hiszen a központosított közbeszerzés részletszabályairól nincs vita. A rendeletet összeházasították azonban egy másikkal, a kormányzati informatikáért felelős Baja Ferenc, a MEH politikai államtitkára által szorgalmazott, az elektronikus közbeszerzési rendszerről (ekr) szóló végrehajtási rendelettel. A közös - kancellária-informatikai tárca jegyezte - előterjesztés csont nélkül ment keresztül a közigazgatási egyeztetésen, ám a gazdasági kabinet néhány nappal ezelőtti ülésén nem bizonyult "elég világosnak" a pénzügyminiszter számára, ezért együtt vérzett el a két javaslat. Lapzárta után derül ki, vajon tovább jegelik-e az előző kormány egyik elhibázott milliárdos beruházásának tartott ekr-t, vagy ez a kabinet is nekifut az EU-ban nem kötelező, de ajánlott rendszer kiépítésének. Az ekr-pártiak szerint nagy szükség volna e virtuális piactérre, amely automatikusan párosítaná a beszerzendő árukat, szolgáltatásokat az ajánlatokkal, és az árlejtéses licit a mostaninál olcsóbb vásárlásokat garantálna.

Bennfentesek azt állítják, hogy a jelenlegi metódusban az állam drágábban, becslések szerint 15-20 százalékos felárral vásárol (más kérdés, hogy a MEH maga is kétarcú az ügyben, hiszen a KSZF az ügyletek értékének 2 százalékáért bonyolítja le az eljárásokat).

Az ekr szükségességét ilyen alapon aligha vitatják az érintettek, inkább a megoldási javaslat ejthette gondolkodóba a döntéshozókat. Az előterjesztés ugyanis a MEH-tulajdonú Kopint-Datorg Rt.-re testálta volna a feladatot és az ekr koncessziós jogát is. Valahogy úgy, mint a Fidesz-kormány idején, csak akkor a Magyar Posta Rt. került helyzetbe. A 4 éve vajúdó elektronikus közbeszerzési rendszerről Stumpf István akkori kancelláriaminiszter 2002 februárjában már bejelentette, hogy elkészült. Valójában a koncessziót versenyeztetés nélkül megkapó posta beruházása eddig parlagon hevert, csupán egy feljelentésre volt jó: az új vezetés 2,5 milliárd forint hűtlen kezelést gyanított, majd a fejlesztés nagy részét veszteségként leírta. Kalmár István, a posta előző elnök-vezérigazgatója a HVG-nek úgy nyilatkozott, 1,5 milliárd forintba került a beruházás, és a kormányváltás előtt csupán a díj mértékében nem tudtak megegyezni Stumpffal. Kalmár a közbeszerzési érték 3 százalékát akarta a postának - ebből egy év alatt megtérült volna a fejlesztés -, a kancelláriaminiszter 2 százalékhoz kötötte magát. A HVG értesülése szerint most 1,5 százalékos díjról szólt az előterjesztés. Csáki György jelenlegi postaelnök a HVG-nek elmondta, szívesen átadnák a rendszert, de némi ellenszolgáltatás - 100-300 millió forint - fejében.

Kinek és mikor? - már csak az a kérdés. Május elseje előtt a kormány a koncessziós törvény alapján - ahogy a postával is megesett - kijelölhette azt a szervezetet, amely az ekr-t kialakítja, illetve működteti. A közbeszerzési törvény egyik újdonsága azonban éppen az, hogy az úgynevezett szolgáltatási koncesszióra is kiterjed, így - legalábbis az igazságügyi tárca értelmezése szerint - versenypályázatot kellene kiírni az ekr-re. A tavaly az előzetes adatok szerint 3,9 milliárd forint bevételt és mintegy 190 millió forint nyereséget hozó Kopint mellett szól, hogy megvan a szükséges infrastruktúrának egy része - miután korábban az egységes kormányzati gerinchálózat működtetését egy kormányhatározattal megkapta (HVG, 2002. március 29.) -, durván egymilliárd forint ráfordítás és persze azonnali döntés esetén jövő nyárra indulhatna a rendszer. Ha a versenyeztetéses verzió jön be, legalább egy évvel később kezdődhet a licit.

Minden eddiginél több közpénzt költenek az idén a közbeszerzések keretében. Tunyogi László, a Perfekt-csoporthoz tartozó Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezetője legalább ezermilliárd forintra, a tavalyinak a kétszeresére teszi az összeget, csak a már meghirdetett autópálya-tenderek alapján. S a nem gyökeresen új, de az EU-irányelvekkel alaposan - 98 paragrafusról 407-re - felpumpált törvény nyomán is bővül a közbeszerzési piac. Még nem tudni, mi lesz a szaldója annak, hogy megnyílik az EU 1500 milliárd eurós közbeszerzési piaca a magyar cégek előtt, ugyanakkor nemzeti elbánásban kell részesíteni a tagországok pályázóit, illetve már meg is szűnt a magyarországi pályázók esetében alkalmazható 10 százalékos árelőny. A törvény mindenesetre kiszélesíti a közbeszerzésre kötelezettek körét, amennyiben a költségvetési szervek, önkormányzatok, állami cégek mellett az EU által közjoginak nevezett (azaz többségében költségvetési pénzből gazdálkodó, állami befolyással működő és egyúttal közérdekű feladatot ellátó) szervezetekre is kiterjeszti. Továbbá újabb területekre is behatol: áru, szolgáltatás és építési beruházás mellett májustól a már említett szolgáltatási, illetve az építési koncesszió - amikor például az úgynevezett PPP keretében állami megrendelésre magáncég végzi a beruházást és ennek fejében hasznosítási jogot kap, mint a Budapest Sportarénánál - is versenyeztetendő. A törvény előírásai a tervpályázatokra szintén kiterjednek, vagyis ha most készülne a Nemzeti Színház, már annak tervezése sem kerülhetné el a közbeszerzést.

Nem biztos, hogy több közpénz elköltését jelenti, de biztosan nagyobb adminisztrációval jár az úgynevezett szabadkézi vétel törvénybe terelése "egyszerű" közbeszerzési eljárás néven. Eddig a központi költségvetési szervezetek számára kötelező, a régi közbeszerzési értékhatár (áruvásárlásra 20 millió, szolgáltatásra 10 millió forint) alatti, de 700 ezer forint feletti beszerzésekre előírt eljárás értékhatára 2 millió forintra emelkedett. Az új nemzeti értékhatár (áruvásárlásnál például 25 millió forint) felét elérő pályázatokat közzé kell tenni az értesítőben, ráadásul a vesztesek jogorvoslatért ilyen ügyekkel is a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulhatnak.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

A miniszter félrenéz

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) igazgatósága korszerűsített balatonmagyaród-kápolnapusztai bemutatóhelyén a...

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Sikerült fokozni: emeletes tréler miatt büntettek egy román sofőrt

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Felmentették Paul Gascoigne-t a szexuális zaklatás vádja alól

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

Egy fotó, amely ad némi okot az optimizmusra: Fahidi Éva és Bálint gazda egy képen

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki székéért