Tetszett a cikk?

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) igazgatósága korszerűsített balatonmagyaród-kápolnapusztai bemutatóhelyén a...

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) igazgatósága korszerűsített balatonmagyaród-kápolnapusztai bemutatóhelyén a bivalyoknál hosszan időző Persányi Miklós környezetvédelmi minisztert nem vezették be magába a fogadóépületbe. Aligha figyelmetlenségből: a múlt heti avatáskor kiderült ugyanis, a jámbor négylábúak életét csak elvileg kísérhette volna figyelemmel az épületben elhelyezett képernyőn, és hasonlóképpen csalódott volna a szigorúan védett területen költő csérekről adott élő közvetítésben is. A gyakorlatban nem teljesül ugyanis a BfNP tavaly májusi közbeszerzési pályázatának célja: csupán életlen színes, vagy jobb minőségű fekete-fehér képet mutatnak a tízszeres nagyítás ellenére hangyányinak látszó madarakról a monitorok. Egy másik készüléken a kamera hatókörén kívül tartózkodó bivalyok híján a frissen avatott látogatóösvény néptelen pallóit vehette volna szemügyre a miniszter, a harmadikon pedig egy mozdulatlanul csüngő denevért, amelyet az odúba helyezett kamera közvetít.

A három kamerából álló élővilág-megfigyelő rendszer célja a kiírás szerint "a természetjáró turisták által sohasem megfigyelhető jelenetek" tanulmányozása, "további ismeretanyagok megszerzésére serkentve" őket. E speciális feladathoz képest a nemzeti park nem várt el természetvédelmi szakismeretet a pályázóktól, a műszaki alkalmassághoz elegendőnek tartotta, ha az ajánlattevő legalább 3 kamerarendszert telepített az utóbbi 3 évben bruttó 5 millió forintért. Így lehetett győztes egy - madármegfigyelésben járatlan, ipari kamerákkal foglalkozó alvállalkozóval, a Multi-Alarm Kft.-vel induló - ajkai cég, a Kivszer Kft., amelynek nettó 12 millió forintos ajánlata 1,3 millióval olcsóbb volt a BfNP szerint érvénytelen pályázatot benyújtó, pénzügyileg is alkalmatlannak nyilvánított Ex-Solar Kft.-énél. Az alkalmatlanságot azzal indokolták, hogy a kiírással ellentétben a cég előző kétévi forgalma nem érte el a tender összegét. A múlt héten az ügyben hozott ítéletének indokló részében a Fővárosi Bíróság megállapította viszont, hogy ez az állítás valótlan. Az érvénytelenséget pedig lényegtelen formai kifogások miatt mondták ki, amelyekről érdemben azért nem döntött a bíróság, mert úgy ítélte meg, hogy a kft beadványa megkésett.

Az Ex-Solar egyébként 1999 óta három helyen - a Hortobágyon, Tiszaladányban és a biharugrai halastavakon - telepített madármegfigyelő kamerákat, amelyek képeit a Magyar Televízió hónapokig sugározta. A cégnek a formai hibák mellett alighanem épp a szakértelme lett a veszte. Nem érte be ugyanis a részletes kiírásból és a személyes konzultációból összeszedhető adatokkal, pályázatának beadása előtt a BfNP szakembereivel folytatott pótlólagos telefonbeszélgetéssel kiderítette, hogy a csértelep a kamera jelének továbbítására megadott 3 kilométeres hatótávolságon kívül van. Ezért is lett drágább az ajánlata, mivel 6 kilométeres jeltovábbítási távolsággal, s egy átjátszóállomás költségeivel is számolt. A Közbeszerzési Döntőbizottság azonban a cég beadványára úgy foglalt állást, hogy ezeket a közléseket nem kellett volna hivatalosnak tekintenie. A kft további pereinek kimenetelétől függetlenül "a természetjáró turista" nem figyelhet meg olyan jeleneteket, amelyeket a kiírás ígért. Talán épp ez a hiány serkenti majd "további ismeretanyagok megszerzésére". A közbeszerzés félresikeredettsége abból is kiderül, hogy a BfNP kénytelen volt utólag módosítani a feltételeket, így az eredeti két távirányítható és egy fix kamera helyett két fix és egy mozgatható untatja a közönséget.

SZABÓ GÁBOR

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kényszerszünet

Szimpla árukapcsolás miatt bénult meg a költségvetési szervezetek központosított beszerzése. Az erről szóló rendelettervezetet ugyanis egybecsapták az előző kormány idején botrányt kavart elektronikus közbeszerzésre vonatkozó új előterjesztéssel, ám az utóbbi elakadt a gazdasági kabinetben.

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Videót küldött a Hold felszínéről a kínai szonda, már gyűjti a mintákat

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának