A Pénzügyminisztérium szakértői szerint az egyszerűsítettvállalkozási adót semmiképpen nem kell megszüntetni, legfeljebbfinomítani. Így reagált a tárca Brüsszel állítólagos kifogására,amelyről csak május 21-én kezdődik az érdemi egyeztetés.

Néhány nappal Magyarország uniós csatlakozása után sokakat meglepett az MTI brüsszeli tudósítójának múlt heti jelentése, miszerint az Európai Bizottságnak (EB) nem tetszik az egyszerűsített vállalkozási adó (eva). Sőt: a Frits Bolkestein belső piaci ügyekért felelős biztos szóvivőjére, Jonathan Toddra hivatkozó írás szerint az EB ultimátumot adott Magyarországnak: ha május 21-éig nem változtat az eván, szabálysértési eljárás indulhat ellene.

A közlés a Pénzügyminisztériumot (PM) is váratlanul érte; közleményében hangsúlyozta, hozzá semmilyen elítélő nyilatkozat nem érkezett az EU-tól, a közelmúltban Budapesten járt Bolkestein az evával kapcsolatban csak annyit közölt, hogy az unió illetékes bizottsága meg akarja ismerni az adózási forma részleteit.

Hungarikumnak számít az eva átalányadóként is, hiszen az EU-ban, de a világ más országaiban sem jellemző, hogy egyetlen adóval ki lehessen váltani több másikat - az általános forgalmi adót (áfa), a társasági, az osztalék-, a cégautóadót, illetve egyéni vállalkozóknál a személyi jövedelemadót (szja). Igaz, az eva alapja nem a tényleges kifizetés vagy jövedelem, hanem a bruttó (áfával növelt) bevétel, tehát nem vonható le semmilyen költség, nem érvényesíthető semmilyen kedvezmény (ugyanez a helyzet az evások által is fizetendő iparűzési adóval). A 15 százalékos adókulcs talán épp egyszerűsége miatt bizonyult vonzónak sokak számára; az adónem második évére, 2004-re a tavalyi 60 ezerről 80 ezer fölöttire nőtt az evázók száma. Az evázáshoz gazdálkodói előélet, adózási szempontból tiszta lap szükségeltetik, és csak meghatározott bruttó árbevételig - 2004-ben 25 millió forintig -, azaz kisvállalkozások számára választható.

Először azt sem lehetett tudni (és vélhetően még most sem lehet), pontosan milyen kifogásai vannak Brüsszelnek, kiváltképp, ha a VAT- (áfa-) bizottság csak május 21-én tájékozódik az eva részleteiről. Bár az adózás az egyes tagországokban hasonlít egymáshoz, továbbra is nemzeti hatáskörben marad, kivétel ez alól az áfa, amelynél kötelező volt átvenni a közösség belpiaci szabályait. "A hatos számú áfairányelv nem tesz lehetővé eva típusú mentesítést, vagyis hogy egy vállalkozás ne legyen áfaalany" - vélekedett a kifogások lehetséges okáról Oszkó Péter, a Deloitte Rt. áfaszakértője. "Ez dogmatikus értelmezése a direktívának, hiszen az evás közvetetten áfaalany, elvégre áfás számlát állít ki, és az evában áfát is fizet" - replikázott Vámosi-Nagy Szabolcs, a PM helyettes államtitkára. A pénzügyi tárcánál sokan arra tippeltek, hogy az EB az uniós bevételeket félti, ugyanis az egyes országok által befizetendő összegnél a korrigált áfaalapból kell kiindulni, ami az evásoknál nem határozható meg pontosan. Ám a PM-nek erre is vannak számításai: e szerint az evázás még növelte is az ország áfabevételeit. "Azok, akik 2003-ra az evát választották, 2002-ben összesen 36 milliárd forint adót fizettek be a büdzsébe, amiből 21 milliárd forint, 58,5 százalék volt az áfa. A kettős könyvvezetésű cégek május végi elszámolását is figyelembe véve 2003-ra ebben a körben 48 milliárd forint az eva, tehát az előző év adataival arányosítva 28 milliárd forint lett volna az »áfa«-bevétel. Tehát több mint 30 százalékos lehetett a növekedés" - mondta a HVG-nek Vámosi-Nagy. Így aztán az evát nemcsak az ezt választók, hanem a PM is sikeres adónemnek tekinti, annál is inkább, mert hozzájárult a gazdaság kifehérítéséhez, a korábban elterjedt számlavásárlások csökkenéséhez. Ami pedig az uniós tagdíjat illeti, lehetne valamilyen kompenzációt alkalmazni - javasolta egy múlt hét végi szakmai konferencián Király László György, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnöke.

Nem kifogásolja az EB az átalányadót és a kisvállalkozásoknak nyújtott kedvezményt, az adózási egyszerűsítést sem, de azt igen, ha az áfafizetésben az eva versenyelőnyt jelent más tagállam kisvállalkozójával szemben - fogalmazott az uniós aggályokról a HVG brüsszeli tudósítójának Jonathan Todd. Ez az ellenvetés könnyedén védhető, legalábbis, ha összességében vesszük figyelembe az evások növekvő áfabefizetéseit. Az adózásnak azonban az egyén - mondjuk X. magyar és Y. szlovák asztalos - szintjén is versenysemlegesnek kell lennie. Ez viszont se pro, se kontra nem bizonyítható, éppen az eva egyszerűsített jellege miatt, így az átláthatóság elvének sérülését is kifogásolhatja Brüsszel.

Megdöbbentő, hogy az EU-előírásokkal ellentétes jogszabály készült, az ügyben felmerül az illetékes miniszterek felelőssége is - reagált közleményben a Fidesz-MPSZ az evával kapcsolatos híradásokra. Mindezt Kuncze Gábor, a szabaddemokraták elnöke "a vállalkozók által kedvelt, EU-konform adóforma" elleni, pártpolitikai indíttatású támadásnak minősítette. Bár most a PM is a szocialisták által a 2002. évi parlamenti választási kampányban bevetett eva védelmére siet, kétségtelen, hogy szakértőinek kezdetben jócskán voltak ellenérzéseik. Így például szerencsésebbnek tartották volna, ha az evások alanyi áfamentesek, azaz nem számítanak fel és nem is vonnak le forgalmi adót. Csakhogy az eva 2003. évi bevezetésekor 2 millió forint volt, jelenleg viszont 4 millió forint az alanyi áfamentesség árbevételi értékhatára, és Magyarország vállalta, hogy ez a csatlakozást követően sem lesz több 35 ezer eurónál (szűk 9 millió forintnál). Vagyis az - egyes adószakértők által az uniós támadások kivédéseként most is javasolt - alanyi áfamentesség a jelenleginél jóval kevesebb vállalkozó részére tette volna lehetővé az evázást.

A másik megoldás az adószakértők szerint az lenne, ha az evások, más vállalkozásokhoz hasonlóan, elszámolnának az áfával, és áfabefizetéseiket levonhatnák az evából. Ehhez viszont ugyanúgy könyvelni kellene, mint eddig, elveszne tehát az evázás egyik vonzereje, az egyszerűsített papírmunka. A PM azonban biztos a dolgában: úgy véli, megszüntetni semmiképpen sem kell az evát, legfeljebb a finomításokról kell majd vitatkozni.

MOLNÁR PATRÍCIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

A "halálból" visszatért korallokat fedeztek fel, a kis polipok kifejlesztettek egy túlélési stratégiát

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

"Nagyot hibázott az elnökség" - Borkai fejét követelik a fideszesek

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

iPhone-osok, figyelem: sürgősen frissíteni kell az iTunes-t

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"

Roska Botond: "Nem szabad, hogy a díjak becsapjanak"